Capra care dă cel mai mult lapte: Încrucișarea perfectă de rase pentru o producție de 1.200 de litri de lapte pe an
agrointeligenta.ro -Cea mai profitabilă rasă de capre – de fapt, o încrucișare de rase caprine, ajunge să aibă o producție de 1200 de litri lapte, de aproape patru ori mai mult decât capra pe care o întâlnim în mod obișnuit în gospodăriile de la țară. Este vorba de capra anglo-nubiană metisată cu saanen, despre care fermierul Marian Cirnu din Cornu, județul Constanța, spune că are un preț ce pornește de la 350 de euro, dar își merită toți banii.
Rasa de capre anglo-nubiană își are originea într-o rasă veche din India – Jamnapari. Aceste caprine au fost aduse în Europa de către coloniștii englezi, care le-au încrucișat cu caprele tradiționale din insulă, rezultând noua rasă cu o productivitate foarte bună de lapte și cu rezultate mulțumitoare și la producția de carne.
Crescătorii de capre nu s-au mulțumit însă cu această rasă și au trecut la un alt nivel, încrucișând anglo-nubienele cu saanen, caprele recunoscute ca fiind cea mai bună rasă de lapte din Europa. Și dacă europenii au obținut rezultate foarte bune cu aceste metisări, românii nu puteau sta deoparte și au încercat și ei.
Un exemplu este Marian Cirnu din Cornu, județul Constanța. Acesta a profitat de faptul că deține un teren de 5 hectare și a încercat creșterea mai multor animale, în prezent oprindu-se la caprele de anglo-nubiană cu saanen.
”Ferma de capre am înființat-o în urmă cu câțiva ani, când m-am documentat privind rasele de capre de lapte și în cele din urmă m-am oprit la saanen. Am fost și am cumpărat primele cinci capete din Spania. Ulterior am aflat despre acest experiment de încrucișare cu anglo-nubiană și am încercat și noi. Am testa inițial pe un număr de 6 ieduțe, două din Germania, două din crescătoria noastră și două din Austria, cu un țap pe care l-am luat din Germania”, a povestit pentru Agrointeligența crescătorul din Constanța.
În acest moment, fermierul deține 52 de capre, dintre care doar 24 dau lapte, dar în această perioadă a anului sunt în repaus și nu mai dau lapte.
Acum se face însă schimbul de efective, se întinerește turma.
Lapte mai scump: 5 lei/litru
Producția de lapte pe care o dă capra anglo-nubiană metisată cu saanen poate ajunge cu ușurință la 1200 de litri, ceea ce este de patru ori mai mult decât în cazul caprelor carpatine, iar prețul pentru un litru de lapte este mai mare decât cel comun. ”Eu vând litrul de lapte cu 5 lei. Am clienți destui pentru că cei care au consumat odată vin din nou. E drept că vorbim în general de oameni cu bani, care își permit să plătească mai mult. În condițiile în care laptele pe piață se vinde cel puțin la jumătate prețul”, spune Cirnu.
Învestiția într-o fermă de capre de rasă este destul de mare, în primul rând pentru că animalele se vând la prețuri semnificative, dar se poate și amortiza foarte repede. O capră cu o producție record de lapte se vinde de la 350 de euro în sus, însă imediat ce a avut prima fătare își acoperă investiția, oferind lapte în cantități mari și iezii se pot vinde de asemenea la prețul considerabile.
Marian Cirnu spune că el crește aceste capre mai mult ca pe un hobby și că nu a pus bazele unei afaceri serioase în această direcție, dar că perspective sunt în primul rând datorită prețului bun la lapte și la brânzeturi. Totuși, crescătorul constănțean spune că subvențiile care se primesc pentru aceste căprițe sunt mult prea mici. ”Eu nici măcar nu m-am dus să îmi fac actele pentru ele deoarece pierdeam mai mult timp pe drumuri decât banii pe care mi-i dădea Guvernul. Eu oricum mai obțin venituri și din altă parte și caprele acestea le cresc mai mult din pasiune și pentru sănătatea mea și a familiei”, a mai spus acesta. Crescătorul constănțean mărturisește însă că s-ar putea pune bazele unei ferme mari cu astfel de capre, condiția fiind însă înţelegerea dintre crescători și procesatori.
Laptele provenit de la aceste capre este unul foarte bun și este recomandat în mai multe afecțiuni medicale, dar și pentru sănătatea personală. ”Este un lapte foarte sănătos, recomandat persoanelor care suferă de anumite boli, dar și celor care doresc pur și simplu să trăiască mai sănătos. Ceea ce este deosebit la acest lapte față de cel de vacă este faptul că atunci când ajunge în stomac este procesat sub formă de fulgi spre deosebire de cel de vacă. Acest lapte este recomandat, de exemplu, în cazul persoanelor care suferă de obezitate, a bătrânilor sau a copiilor”, explică Marian Cirnu, care vinde produse din lapte de capră. Brânza de capra anglo-nubiană metisată cu saanen se vinde cu 25 de lei kilogramul, 10 lei mai mult decât brânza de capră românească aflată pe piață sau în magazine.