• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se plătește subvenția pentru Programul Tomata. Răspunsul primit de la Direcțiile Agricole

    Roxana Dobre -

    Fermierii așteaptă în această perioadă plățile pentru Programul Tomata, ajutorul de stat în cuantum de 3.000 euro/1.000 mp/beneficiar. Legumicultorii au întrebat direct la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) când vor fi virate sumele în conturile beneficiarilor eligibili.

    Programul Tomata est așteptat de circa 22.000 de legumicultori care au fost declarați eligibili pentru Ciclul I al schemei achitate din bugetul de stat. Legumicultorii sunt nerăbdători și întreabă zilnic când ajung banii în conturi, sumele fiind necesare pentru întreținerea Ciclului II de legume. Aceștia au întrebat direct și la Direcțiile Agricole când se virează banii iar conform specialiștilor de la instituțiile care gestionează această schemă virarea banilor ar urma să înceapă de săptămână viitoare.

    Citiți și: Banii pentru Tomata! Florin Barbu: Guvernul majorează plafonul ca subvenția să nu scadă sub 3.000 de euro

    Fermierii așteaptă banii pentru Programul Tomata

    Ce au aflat fermierii de la Direcțiile Agricole 

    Legumicultorii au sunat la Direcțiile Agricole pentru a afla care este stadiul pregătirilor pentru plata subvenției la roșii, Ciclul I din 2023. Potrivit celor dezvăluite pe grupul de Facebook SUBVENȚII APIA, legumicultorii au primit garanții că banii ar putea fi autorizați la plată chiar săptămâna viitoare.

    ”Am sunat eu la Direcția Agricolă Galați, iar cei de acolo au spus foarte clar că, săptămâna aceasta vor face plățile pentru secetă, iar de săptămâna viitoare pentru tomata”, a împărtășit vestea bună o legumicultoare din Galați cu restul fermierilor.

    Citiți și: Subvenție pe kilogramul de legume românești. Condiții pentru noul sprijin

    Ministrul Agriculturii nu vrea să ”trunchieze” subvenția fermierilor 

    La nivel oficial ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri, 6 septembrie, în cadrul evenimentului HORTISHOW – Conferința Națională a Legumicultorilor, organizat de Asociația Forța Fermierilor (AFF) și Ferma Radu,  la Obârșia, în județul Olt, că urmează să fie aprobată în ședința de Guvern o alocare suplimentară de 13 milioane de euro pentru Cilul I și în aceeași hotărâre de Guvern se va aproba și Ciclul II la legume în spații protejate.

    ”De aceea vreau să ne înțelegeți întârzierea dar noi am vrut să asigurăm, exact așa cum am promis, cei 3.000 euro”, a adus clarificări Florin Barbu subliniind că în actuala formă a hotărârii de Guvern subvenția ar scădea de la 3.000 euro la 2.400 euro din cauza numărului mult mai mare de solicitanți. Potrivit ministrului numărul beneficiarilor eligibili pentru Programul Tomata, Ciclul I este de aproape 22.000 de legumicultori. Inițial, Guvernul aprobase un plafon care acoperea plățile pentru 17.000 de beneficiari, o diferență de circa 5.000 de cereri în plus.

    Reamintim că cuantumul ajutorului de minimis pentru Tomata a fost aprobat printr-o hotărâre de Guvern la o valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar. Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului în 2023, s-a luat decizia să se efectueze o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care a vizat identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

    Schema de ajutor de minimis s-a aplicat pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Cultură profitabilă pentru micii fermieri. Se obțin 4-5 tone/ha și kilogramul se vinde cu 35-40 de lei

    Ultimele știri

    O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor financiare pentru crescătorii de animale Prune roșii în formă de inimă. Lovita – noul soi de prune face furori