Subvenție pe kilogramul de legume românești. Condiții pentru noul sprijin
Roxana Dobre -Fermierii ar putea primi o subvenție pe kilogramul de roșii, dacă comercializează legumele prin cele 15 centre de colectare care sunt planificate să fie înființate în următorii 3 ani, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a participat la prima ediție HORTISHOW, eveniment organizat miercuri, 6 septembrie, de Asociația Forța Fermierilor și Ferma RADU din Obârșia, județul Olt.
Șeful de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a declarat ieri, miercuri – 6 septembrie, în cadrul Conferinței Naționale a Legumicultorilor, organizată la HORTISHOW, că fermierii care vor comercializa produsele prin centrele de colectare ar putea primi o subvenție pe kilogramul de legume. Șeful de la Agricultură a prezentat proiectul centrului-pilot, care va fi realizat pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, cu temperatură controlată, ce va avea trei benzi de sortare, inclusiv dotări pentru ambalare și un centru de testare al produselor, iar marfa care va fi colectată în aceste centre va dispune de toate certificatele necesare, potrivit legislației în vigoare.
Citiți și: Legumicultorii sunt disperați: un kilogram de roșii se vinde chiar și cu 50 de bani
MADR își propune să înființeze 15 centre de colectare a legumelor, în următorii 3 ani
Florin Barbu a anunțat că a luat decizia împreună cu directoarea de la Casa de Comerț Unirea să demareze un program amplu în bazinele legumicole din România prin realizarea în următorii 3 ani a 15 centre de colectare legume și fructe.
”Spun acest lucru pentru că din discuțiile pe care le-am avut cu retailerii, atunci când ne-am asumat împreună cu Guvernul României acea ordonanță de urgență prin care am plafonat adaos-urile comerciale la alimentele de bază și a fost o măsură foarte bună, pentru că și Consiliul Concurenței, care are cadru legal de verificare și de monitorizare a acestei ordonanțe, a ieșit cu o declarație că în prima săptămână de la aplicare acestei ordonanțe, practic cele 14 produse/alimente de bază au avut o medie de scădere de 43%”, a explicat șeful de la MADR.
Citiți și: Subvenție pe kilogramul de roșii! Anunțul ministrului Florin Barbu pentru legumicultori
Marile magazine sunt interesate de roșiile românești
Florin Barbu a mai povestit că din discuțiile purtate cu retailerii aceștia i-au sugerat ministrului că au nevoie de legumele românești în magazine.
”Am luat decizia că, pentru a fi competitivi mai întâi, vom acorda sprijin pentru echipamentele de încălzit și combustibilul necesar să putem produce legume tot timpul anului și realizarea acestor centre în bazinele legumicole. Casa Unirea împreună cu Ministerul Agriculturii vor solicita retailerilor pentru tot timpul anului cantitățile necesare de legume de care au nevoie și bineînțeles împreună cu cooperativele, care vor gestiona împreună cu Casa Unirea aceste centre, vom face un plan de culturi și mai mult de atât vom începe să acordăm o subvenție pe kilogramul de legume care va trece prin aceste centre de colectare”, a mai adus clarificări Florin Barbu.
Legumele care vor trece prin centrele de colectare, testate temeinic
Ministrul Agriculturii a prezentat și un centru pilot care expune exact condițiile și modul de funcționare a viitoarelor centre care vor fi gestionate de Casa de Comerț Unirea și cooperativele agricole.
”Mai mult de atât, este un centru pilot, îl aveți aici afișat, este pe o suprafață de 3.000 mp cu 1.000 mp temperatură controlată, va avea unități de sortare, inclusiv dotare pentru pentru ambalare și mai mult de atât va avea și un centru care într-o perioadă foarte scurtă, aici vorbim de 5-6 ore, va testa practic și produsele care intră în aceste centre de colectare, pentru ca apoi produsele care pleacă prin Casa Unirea în magazine să aibă certificatele însoțite, să nu mai auzim sau nu se mai facă acuzații public că fermierii români ar produce legume cu depășiri de pesticide. Eu lucrul acesta îl cred, eu am încredere, fermierii români. Tot timpul am spus și am rugat pe toată lumea să aibă încredere, așa cum am și eu încredere și tot timpul merg în piețe și achiziționez legumele fermierilor român că legumele românești sunt foarte bune și pot fi consumate fără nicio problemă”, a mai spus ministrul.
Acesta a completat că centrele de colectare vor fi operaționale cu un director teritorial Casa Unirea și vor fi date în administrare cooperativelor, din care fac parte membrii. ”Cooperativele, împreună cu Casa Unirea, vor face acel plan de cultură și vom găsi și soluțiile necesare pentru a dat inputurile necesare pentru înființarea culturilor. Dar legumicultorii trebuie să înțeleagă că vorbim de Casa Unirea care este de stat, și nu trebuie să facă profit ci să integreze fermierii și să îi ajute ca produsele acestora să ajungă în marile magazine dar și în piețe”, a mai arătat șeful de la MADR.