• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bogdan Pantazi: O fermă de vaci de lapte, fără a avea minimul necesar pe partea vegetală, e sortită eșecului din start

    Oana Timar -

    Fermele de vaci din România sunt supuse unor noi presiuni. Cea mai mare vine chiar din partea pieței unde consumul de lactate este în scădere, trage un semnal de alarmă Bogdan Pantazi, tânărul fermier care manageriază Agrocomplex Lunca Pașcani din județul Iași, o fermă de vaci de circa 1.500 de capete și care lucrează și aproximativ 3.000 de hectare, dintre care o parte sunt pășuni.

    Fermierul ieșean vede 2023 ca pe un an foarte, foarte dificil pentru că agricultură în general și în special pentru fermele de vaci de lapte. După un an foarte secetos cum a fost 2022, când furajele au fost foarte scumpe, acum fermierii din zona Moldovei se confruntă din nou cu producții scăzute din cauza lipsei precipitațiilor, a relatat Bogdan Pantazi în cadrul unui interviu realizat de Ana-Maria Andrei pentru rubrica FERMIERII ROMÂNIEI, din cadrul emisiunii AGROSTRATEGIA, de pe TVR 1.

    ”O fermă de vaci de lapte fără a avea minimul necesar pe partea vegetală e sortită eșecului din start. Noi ne realizăm peste 90% din furaje în ferma proprie vegetală, mai completăm ceva pe partea de sroturi unde nu putem să le avem pe toate 100% din ferma proprie, dar în rest, la porumb, orz, porumbul siloz, mai totul integrăm în fermă proprie. E absolut necesar într-o fermă de vaci să-ți produci dacă nu tot furajul, măcar o mare parte din ingrediente”, spune tânărul fermier care vinde circa 90% din cantitatea de lapte la un procesator român din zonă. ”Valorificăm foarte puțin și prin automatele de lapte, am încercat să valorificăm cât mai mult din produsele proprii, avem și o mică brutărie, am încercat să diversificăm un pic și produse de patiserie-cofetărie, să mai valorificăm din laptele nostru, din făină noastră, dar sunt alte busines-uri și e destul de greu de gestionat pentru fermier”, spune crescătorul de vaci din rasa Holstein.

    Laptele, un aliment pus la zid

    O mare problemă a fermierilor este scăderea consumului de lapte și de produse lactate. ”Laptele este un aliment care este pus la zid, în ultimii ani este o campanie foarte, foarte agresivă privind produsele lactate. Eu mă întreb de unde aceste descoperiri. Laptele este un aliment care se consumă de sute și mii de ani și a devenit deodată brusc cancerigen, inflamator, cu o mulțime de probleme. Nu contest, sunt persoane care poate au anumite afecțiuni și care trebuie să reducă consumul de lactate, la fel cum trebuie să ferească de consumul de nu știu, de carne sau în funcție de afecțiunile pe care le au, dar nu putem să generalizăm acest lucru și să spunem că laptele este un aliment care, deodată, a devenit nefolositor organismului”, spune fermierul.

    Investiția într-o stație de gaz, absolut necesară

    O altă lovitură primită de fermele de vaci vine pe partea de reglementare. Exploatațiile de animale par să fi devenit inamicul numărul 1, așa că măsurile ce se prefigurează sunt tot mai drastice și îi obligă pe fermieri să își regândească afacerile.

    ”Noi ne gândim să facem niște investiții în acest sens. Știu că deja au apărut tot felul de aditivi alimentari pentru a reduce emisiile, eu spun că ne uităm în partea opusă la care ar trebui să ne uităm. Avem în plan să investim într-o instalație de biogaz pentru a capta aceste gaze emise și a produce energie. E o investiție mare care necesită mulți bani. Nu e momentul oportun acum de a face investiții în zootehnie, că suntem deja cu o mulțime de probleme, dar din păcate devine o investiția absolut necesară datorită acestei presiuni care se face privind poluarea la vacă în general și în special la vaca de lapte”, explică ieșeanul.

    Irigațiile au devenit o necesitate

    În ferma familiei Pantazi, cea mai mare investiție s-a făcut în ultimii ani pe partea de irigații. Doar așa, exploatația se poate asigura că are producții constante, chiar și când este secetă. Din fericire, în acest an au fost și ploi, așa că sistemele de udare au fost utilizate mai puțin.

    ”Irigăm 1.500, un pic peste 1.500 de hectare, în principal loturile semincere de porumb și de floarea-soarelui, avem și puțină soia, avem și puțin din suprafața rezervată pentru ferma zootehnică, pentru că nu mai vrem să ne mai confruntăm cu aceleași probleme cu care ne-am confruntat anul trecut în care am fost la limită cu furajele. Dacă acum nu știu, 5, 6, 10 ani când vorbeam de irigații, discutam de sporuri de producție și făceam acest calcul cost-beneficiu prin sporul de producție, din păcate, de vreo 5 – 6 ani încoace discutăm de existența culturii. Cei mulți ani, din păcate, din 3 ani cam 2 sunt secetoși în ultimii 10 ani și atunci sunt culturi care neirigat, efectiv dispar, nu mai poți recolta. Am avut situația asta anul trecut, noi anul trecut n-am recoltat porumb boabe deloc. Totul a fost calamitat și am avut, bineînțeles, scăderi foarte mari de producție și la celelalte culturi, dar când vorbim strict de porumb boabe, n-am recoltat deloc, ce am avut în neirigat vorbesc”, spune Bogdan Pantazi.

    Bogdan Pantazi, alături de Ana-Maria Andrei, la realizarea reportajului pentru FERMIERII ROMÂNIEI

    În ciuda greutăților, fermierul din Pașcani se încăpățânească să nu abandoneze planurile de investiții. În contextul actual, ele au fost însă regândite, mizându-se în primul rând pe acele proiecte care sunt imediat necesare bunului mers al activității agricole. ”În primul rând vrem să reușim să trecem de această perioadă grea și avem și niște planuri de investiții, dar vrem să le chibzuim foarte bine și sperăm ca piața în speță piața laptelui dar și a cerealelor își vor reveni la normal. Nu vorbesc de prețurile care au fost anul trecut, care au fost la un maxim, adică în prima jumătate a anului trecut, care au fost la un maxim istoric, să spunem așa, ne interesează o perioadă de echilibru. Pentru fermieri este mult mai important un echilibru decât aceste fluctuații foarte mari de plusuri și minusuri, pe care pe de o parte ni le dă și natura că nu avem ce face, depindem de ea să mai avem fluctuații și în piață foarte mari, deja sunt două variabile foarte, foarte apăsătoare pentru noi”, spune crescătorul de vaci de lapte.

    Dilema mare a fermierilor este acum momentul în care să vândă recolta din acest an. ”Sunt mulți fermieri care au stocat de anul trecut produsele sperând un preț mai bun și acum sunt nevoiți să închidă pe pierdere, mulți au stat chiar pe credit că au preferat să-și păstreze marfa luând un credit care a fost și acela purtător de dobândă, de costuri.Prețurile au scăzut, am mai avut și costuri de depozitare, paradoxal, în momentul de față cei care au avut depozitare și au păstrat produsele au un mare dezavantaj, dar e absolut necesar să ai posibilitatea de a păstra și de a vinde marfa când are un un preț optim. Și noi în țară suntem deficitar la acest aspect”, este gândul de final al fermierului Bogdan Pantazi, prezent în cadrul rubricii FERMIERII ROMÂNIEI, de pe TVR 1, în emisiunea AGROSTRATEGIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului