COPA-COGECA cere aprobarea urgentă a programelor naționale de finanțare în agricultură: ”Fermierii, în imposibilitatea de a-și planifica anul viitor”
agrointeligenta.ro -Reprezentanții COPA-COGECA cer urgentarea și accelerarea procesului de adoptare a noilor programe de dezvoltare rurală a țărilor din Uniunea Europeană. Într-o solicitare adresată Comisiei Europene, conducerea organizației reprezentative pentru sectorul agricol comunitar apreciază că orice întârziere va îi afectează grav pe fermieri, iar anul agricol 2015 ar putea fi compromis din cauza blocajelor de finanțare.
”Am cerut astăzi Comisiei Europeană să accelereze adoptarea programelor de dezvoltare rurală ale UE în caz contrar riscă să fie amânată până în mai 2015 lăsând agricultori, proprietari de păduri și cooperative în imposibilitatea de a-și planifica anul viitor”, au anunțat oficialii COPA-COGECA.
România a fost printre primele țări din UE care au depus PNDR 2014-2020 pe 1 iulie, însă primele observații au venit de la Bruxelles abia la începutul lunii octombrie. Reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat că speră ca până la sfârșitul anului 2014 noul program să fie adoptat, dar că șansele sunt mici ca acest lucru să se întâmple deoarece Comisia Europeană se confruntă cu o criză de personal în această perioadă.
“Sperăm să fie aprobat anul acesta programul, deși Comisia și-a exprimat poziția că are un deficit major de personal. Deocamdată nu este niciun program aprobat și nu știu dacă vor aproba vreunul anul acesta, însă intenția exprimată este că programul României va fi printre primele, pentru că a fost considerat unul calitativ în comparație cu cele ale altor state. Sunt state cărora le-au fost returnate programele”, a declarat George Turtoi, secretar de stat în MADR.
În momentul în care Programul Național de Dezvoltare Rurală va fi aprobat de Comisia Europeană se va da drumul la finanțare. Potrivit noului PNDR 2014-2020, țara noastră are alocată o sumă totală de 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar 1,3 miliarde de euro contribuția națională.