• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea rațelor Pekin măcăne a profit. Singura condiție: găsirea unor clienți fideli, dispuși să plătească 30 de lei/kg carne de pasăre crescută fără hormoni

    agrointeligenta.ro -

    Creșterea rațelor și a gâștelor este o idee de afacere care ar putea aduce venituri frumușele într-o gospodărie de la țară. În timp ce în alte țări din regiune, așa cum sunt Bulgaria sau Ungaria, creșterea acestor păsări în regim intensiv a devenit o mică industrie cu desfacere la export, la noi, creșterea rațelor și gâștelor încă face pași timizi pentru a-și găsi o piață, iar cei care au investit într-o astfel de fermă recunosc că se poate face profit, însă doar dacă dispui de o clientelă fidelă.

    În apropiere de București, la Frumușani, Florentina Sandu s-a gândit, în primăvara acestui an, să investească în creșterea rațelor din rasa Pekin. Carnea lor, apreciată ca o delicatesă internațională, alături de ficatul de rață, i s-au părut rețeta pentru un business profitabil în agricultură. Un element pe care l-a luat în calcul a fost, încă de la început, faptul că pe piața românească nu există mari crescători de rațe de carne, deci concurența nu este mare.

    ”În curtea casei noastre făcusem un heleșteu pentru pești, dar nu știm ce s-a întâmplat dar ne-am trezit fără pești. Pe urmă, acum un an, ne-au spus niște prieteni de rațe, spuneau că ei au crescut și li s-au trecut foarte bine și că nu au avut atâtea rațe câte li s-au cerut. Așa am început și noi să creștem rație: am cumpărat 120 de boboci de rață și, având deja heleșteul, am redus la minimum investiția. Îmi amintesc că ne-a costat 5 lei pentru fiecare boboc”, a povestit Florentina Sandu cum a început ferma de rațe de lângă Capitală.

    rate pekin1În ciuda așteptărilor foarte mari, ținta de profit s-a dovedit mai greu de atins decât se așteptau crescătorii. Dacă în multe țări, creșterea rațelor Pekin este o afacere de succes, în România nu există o piață largă pentru această carne, iar prețul piperat îi face pe mulți consumatori să dea înapoi.

    ”Rațele Pekin mănâncă foarte mult. Nouă ne este greu chiar dacă avem porumb, grâu și floarea-soarelui din producție proprie. Ele cresc foarte repede, pentru că și mănâncă mult le dăm trei butoaie de 200 de kilograme de furaj într-o lună. Asta în condițiile în care sunt toată ziua pe baltă și mai găsesc și acolo câte un pește”, explică Florentina.

    În astfel de condiții, pentru a-și scoate cheltuielile, fermierii și-au fixat un preț de 30 de lei pentru kilogramul de carne de rață și 60 de lei pentru cel de ficat de rață. Mizează pe faptul că românii care cunosc și apreciază delicatesele știu că rața Pekin își merită fiecare bănuț. Totuși, din cauza prețului mare pe care este nevoită să îl ceară pe păsările crescute liber, Florentina recunoaște că nici clienții nu sunt așa de numeroși pe cât sperase. ”Am aflat ulterior că și prietenii care îmi spuseseră că nu făceau față cererii aveau cam 10 rațe, în timp ce noi ne-am aruncat direct să creștem peste 100”, ne-a explicat crescătoarea din Frumușani.

    rate pekinProblema care pune frână creșterii rațelor în România este numărul mic de consumatori. ”Nu prea este piață de desfacere la noi. Nu se caută foarte tare, iar prețul la carnea de rață este foarte mare, însă reflectă calitatea și cât se investește în creșterea lor. Mai multă lume care a cumpărat de la noi ne-a spus că au cumpărat și din magazin rață și nu se compară la gust”, spune Florentina.

    La un moment dat, tânăra spune că a reușit să aibă o colaborare cu un restaurant din Capitală unde au reușit să livreze câteva rațe. ”Le-a mers foarte greu, deși era local foarte bun cu o clientelă selectă. Se pare că nici acolo oamenii nu își permiteau să consume rață crescută în mod natural, la țară. Deși cei de la restaurant au fost încântați de gust, au spus că prețul pe preparat iese foarte scump”, povestește proprietara rațelor.

    Florentin Sandu recunoaște, însă că, în ciuda tuturor impedimentelor de care s-a lovit până acum, creșterea rațelor pekin este o idee de afacere rentabilă dacă se găsește piață de desfacere. ”Spre deosebire de găini, rațele cresc foarte repede. În patru luni sunt deja mari și poți să le tai fără probleme. Ating greutatea de 2,5 kilograme, fără antibiotice sau hormoni de creștere. Rațele Pekin sunt rentabile pentru orice crescător care are o rețea clientă de fideli, o piață de desfacere care să îi permită să vândă repede. Cu cât trece timpul, cu atât mănâncă mai mult și costurile de întreținere sunt mai mari așa că profitul scade considerabil”, concluzionează Florentina Sandu.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia