Misiuni OCDE de evaluare în domeniile Agricultură şi Pescuit, la MADR
Oana Timar -În procesul de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a găzduit în această săptămână, în intervalul 12-15 septembrie 2023, primele misiuni OCDE de evaluare în domeniile agricultură, pescuit și acvacultură, ca parte integrantă a procesului de aderare a României la această organizație, potrivit unui comunicat de presă al MADR.
Analiza aderării pentru aceste domenii – agricultură, pescuit și acvacultură face parte din evaluările întreprinse de comitetele tehnice ale OCDE prin care organizația va evalua gradul de pregătire a României de a se alătura organizației.
Scopul acestor prime misiuni este de a oferi informații detaliate pe subiecte de interes pentru OCDE și de a avea o imagine de ansamblu asupra sectoarelor agricol și pescăresc din România.
Reuniunile misiunilor au fost prezidate de:
- Sorin Moise, Secretar de Stat, Coordonator MADR pentru aderarea României la OCDE;
- Luca Niculescu, Secretar de Stat, Coordonator Naţional pentru Aderarea României la OCDE, Ministerul Afacerilor Externe;
- Cristian-Mihael Leonov, Subsecretar de Stat MADR, responsabil de domeniul de pescuit și acvacultură.
Din partea OCDE au participat Francesco Vanni, raportorul pe Romania în domeniul agriculturii și Urszula Ziebinska, din cadrul Direcției Comerț și Agricultură a OCDE, iar pentru domeniul pescuitului și acvaculturii au participat Will Symes și Lorena Rivera Orjuela, departamentul Politici Agricole și Resurse din cadrul aceleiași direcții.
Din partea României au participat toate autoritățile implicate în procesul de aderare la OCDE în domeniul agriculturii și cel al pescuitului.
Au fost organizate întâlniri și paneluri de discuție, atât cu organizațiile reprezentative din domeniul agriculturii și cel al pescuitului și acvaculturii, cât și cu ONG-uri, mediul academic și institute de cercetare. Astfel, au fost generate dezbateri constructive pe teme actuale privind politicile agricole și de agro-mediu, dezvoltarea rurală, sistemele alimentare, pescuit, acvacultură, cercetare și inovare.
De asemenea, experții OCDE au fost invitați să viziteze o serie de proiecte de succes finanțate din fonduri europene pe domeniul agricultură, după cum urmează:
- Hub educațional pentru promovarea tradițiilor locale la Colegiul pentru agricultură și industrie alimentară „Țara Bârsei”, județul Brașov;
- Grupul de acțiune locală Transcarpatica, Bran, judeţul Braşov;
- Fundația ADEPT TRANSILVANIA;
- Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa – „Proiect de realizare a platformei modulare robotizate autonome Robofermier”.
Pentru domeniul pescuit și acvacultură, experții OCDE au fost invitați să viziteze Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet, jud. Dâmbovița, unde au avut loc panelurile de discuții din cea de-a doua zi a misiunii de evaluare.