• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cerealele din Ucraina – liber la vânzare în România! Comisia Europeană nu a prelungit interdicția!

    agrointeligenta.ro -

    Interdicția importurilor pentru cerealele ucrainene în cinci state din Estul Europei (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia) expiră astăzi și nu va mai fi reînnoită, a decis Comisia Europeană. Executivul european de la Bruxelles apreciază că denaturările pieței în statele membre care se învecinează cu Ucraina au dispărut și nu mai este nevoie de o nouă prelungire a interdicției menționate.

    Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricţiile la importurile de cereale din Ucraina. ”Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile masive de cereale. Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului la patru grupe de mărfuri, pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre vecine. Ucraina va prezenta un plan de acțiune platformei cel târziu până luni, 18 septembrie 2023. Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin”, se arată într-un comunicat oficial de la Bruxelles.

    În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urma să expire pe 15 septembrie, potrivit Agerpres.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, cere prelungirea restricțiilor pentru importurile de cereale din Ucraina

    Export cereale

    CE: Distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut

    Executivul comunitar a ajuns la concluzia că, graţie măsurilor introduse la începutul lunii mai, ”distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.

    Autorităţile poloneze, ţară unde în luna octombrie ar urma să aibă loc alegeri parlamentare, susţin că cerealele ucrainene ieftine fac neprofitabilă producţia locală, şi marţi au anunţat că nu vor ridica interdicţia chiar dacă UE va decide să nu prelungească aranjamentul dincolo de săptămâna aceasta.

    În replică, autorităţile de la Kiev au avertizat că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor de cereale, după ce Polonia a anunţat că va continua să blocheze importurile de cereale din Ucraina, chiar dacă Bruxelles-ul va ridica interdicţiile introduse anterior.

    Contrar Poloniei, Bulgaria a decis joi să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie. Sofia ”nu susţine” o extindere a restricţiilor, stipulează o rezoluţie adoptată de Parlamentul bulgar cu o largă majoritate (124 de voturi din totalul celor 197 de deputaţi prezenţi), la iniţiativa guvernului proeuropean al Bulgariei.

    Textul invocă ”solidaritatea cu Ucraina” şi necesitatea de a ”garanta securitatea alimentară la scară mondială”.

    Înainte de invazia rusească, ţările din Europa de Est nu se numărau printre principalii importatori de cereale ucrainene, însă datele vamale arată că exporturile de cereale şi oleaginoase ucrainene în Polonia şi România au crescut semnificativ anul trecut.

    Citiți și: Peste 9 milioane de tone de cereale ucrainene au fost expediate prin portul Constanţa în primele opt luni

    România susținea prelungirea restricțiilor

    Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, declara la începutul acestei săptămâni că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor. Pe de altă parte, şeful MADr a transmis că vor fi luate cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi acte normative, ”pentru a sprijini şi proteja fermierii români”.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!