• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Importurile de cereale din Ucraina rămân blocate timp de 30 de zile! Kievul a acceptat condițiile României!

    Vlad Macovei -

    Ultima oră: Ucraina a acceptat condițiile României privind reglementarea exportului de cereale și oleaginoase ucrainene pe teritoriul țării noastre. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat în premieră rezultatul discuțiilor, ce au avut loc în această seară, prin videoconferință, între ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și ministrul Agriculturii din Ucraina, Mikola Solski.

    Pe scurt, iată care sunt următoarele decizii:

    1. România va importa cereale din Ucraina pe bază de licență, ceea ce înseamnă, de facto, că timp de minim 30 de zile, Ucraina nu va putea face export de cereale în România. De nicio formă, pentru că licențele nu vor putea fi emise într-un timp atât de scurt.
    2. După încheierea celor 30 de zile, exportatorii licențiați din Ucraina vor putea vinde marfa doar unor importatori licențiați din România, iar aceștia vor putea fi doar producători agricoli și/sau procesatori. În niciun caz traderi sau alți intermediari.

    În această seară, începând cu ora 18:00, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, mandatat de Guvernul României, a avut o întâlnire cu organizațiile de fermieri. Discuțiile au avut loc în contextul în care vineri, pe 15 septembrie, Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească restricțiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina în cele cinci țări de vecinătate – România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

    În cadrul discuțiilor cu fermierii, Florin Barbu a prezentat un sistem menit să prevină denaturarea pieței românești. Acest sistem va funcționa pe bază de licențe, iar aceste licențe pentru importul mărfurilor agricole vor putea fi obținute numai de către producători români verificați. Cu alte cuvinte, vorbim despre unități de procesare sau de către exploatații agricole, în niciun caz despre traderi sau alți intermediari. Pentru a face import din Ucraina, producătorii români vor trebui să facă dovada deficitului, adică a nevoii lor de a apela la marfă de origine ucraineană.

    După întâlnirea cu fermierii, ministrul Barbu a avut o videoconferință cu omologul său din Ucraina. Subiectul discuțiilor a fost prezentarea, de către România, a sistemului de licențiere ca o practică europeană. Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Ucraina a acceptat condițiile României, urmând ca acestea să fie reglementate, prin acte normative, la nivelul ambelor state. Cum introducerea noului sistem este o procedură ce necesită timp, s-a agreat ca pe o perioadă de 30 de zile, să nu fie permise importuri de cereale și oleaginoase în România. Ulterior, acestea vor putea fi făcute numai pe bază de licență.

    Surse de la nivel guvernamental au explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cum va funcționa sistemul agreat de România și Ucraina: ”Guvernul Ucrainei intenționează să adopte mâine (marți – 19 septembrie – n.r.) un act normativ prin care va permite exportul de cereale către România, că România ne interesează, doar pe bază de licență. Licența va fi acordată pentru companiile din Ucraina și nu va fi permis exportul cerealelor decât cu acordul statului de reședință care la rândul său își va face un sistem propriu de licențiere pentru companiile de la el din țară. Acest detalii tehnice privind licențierea vor fi perfectate bilateral de cele două state în următoarele 30 de zile. În toate aceste 30 de zile, nicio cereală ucraineană nu va putea pleca către România, neavând licență”.

    Mai simplu spus, licențiații noștri vor putea să cumpere doar de la licențiații lor, adică nu va fi lăsat loc de speculă cu mărfurile agricole și nici realizarea unor importuri nejustificate, când pe piața locală există cantitățile necesare.

    Documentul de lucru din ședința de astăzi, de la MADR, cu organizațiile de fermieri


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români