Gripa aviară amenință din nou fermele din România. Mănăstireanu, ANSVSA: Am luat măsurile care se impun
agrointeligenta.ro -Vladimir Mănăstireanu, președintele Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a anunțat că s-au luat toate măsurile necesare pentru ca anul acesta țara noastră să fie ferită de gripa aviară. Atenționarea vine după ce în trei țări au fost depistate deja focare ale acestei boli.
Săptămâna trecută au fost confirmate focare de gripă aviară în Germania, Olanda și Marea Britanie, iar autoritățile române au decis interzicerea importului de carne din țările care au probleme.
„Vrem să evităm ca astfel de produse, carne și păsări vii, să ajungă în țara noastră din țările unde a fost diagnosticat virusul, mai ales că știm cât de mari au fost pierderile economice în episodul de gripă aviară cu care ne-am confruntat în anii trecuți. Am fost informați de săptămâna trecută de evoluția unor focare gripă aviară în Germania, Olanda și Marea Britanie și am dispus intensificarea la nivel național a monitorizării stării de sănătate a păsărilor precum și a controalelor privind aplicarea cerințelor de biosecuritate în fermele de păsări”, a spus Mănăstireanu.
Țara cu focar de gripă aviară din care România a importat cea mai multă carne de pasăre este Germania, de unde au fost aduse peste 2,1 milioane de găini. Și din Olanda și din Anglia au fost aduse păsări, dar cantitățile sunt mult mai mici.
Acţiunile întreprinse de ANSVA pentru a preveni apariţia gripei aviare pe teritoriul României
-Organizarea de întâlniri şi instruiri pentru informarea şi conştientizarea fermierilor, a medicilor veterinari de liberă practică, a vânătorilor şi paznicilor fondurilor de vânătoare etc, asupra semnelor clinice ale influenţei aviare şi ale bolii de Newcastle şi despre necesitatea notificării, în regim de urgenţă, către DSVSA judeteana, a oricăror suspiciuni de boală;
-Se va solicita sectorului avicol să intensifice măsurile de profilaxie nespecifică şi să întarească măsurile de biosecuritate în fermele de păsari, pentru a putea preîntampina orice evenimente de ordin epidemiologic nedorite;
-Efectuarea de controale privind respectarea cerinţelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări ;
Informarea privind semnele clinice de boală şi necesitatea notificării DSVSA judeţene, de către deţinătorii de exploataţii non-comerciale, a oricăror suspiciuni de boală;
-Intensificarea activităţilor de monitorizare a statusului de sănătate al păsărilor şi notificarea imediată a suspiciunilor de boală;
-Se vor dispune măsuri pentru limitarea circulaţiei păsărilor de curte în perimetrele exploataţiilor, şi se vor informa fermierii asupra condiţiilor de circulaţie a păsărilor din exploatiile comerciale.
-DSVSA judeţene care au în raza de competenţă graniţă cu state terţe vor încheia protocoale de colaborare la nivel local cu inspectoratele judeţene ale poliţiei de frontieră, pentru ca acestea să le notifice orice caz de găsire a păsărilor bolnave sau cadavre de păsări în zona de patrulare.
-Reactualizarea stocurilor de materiale şi a structurilor de intervenţie, prevăzute în planurile de contingenţă de la nivel local.