• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bulgaria interzice importul de floarea-soarelui din Ucraina. Croația interzice importul de cereale ucrainene!

  Violina Gorcinschi -

  Bulgaria va interzice importul de floarea-soarelui din Ucraina. În urma discuțiilor dintre Guvern și producătorii agricoli nemulțumiți, s-a ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este ca importurile de semințe de floarea-soarelui să fie oprite până se va stabili o cotă cu Guvernul de la Kiev. În plus, prim-ministrul croat, Andrej Plenković, a anunțat recent că Croația nu va importa cereale ucrainene, pentru a-și proteja fermierii.

  În viitorul apropiat, Bulgaria intenționează să înceteze importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina, potrivit declarațiilor prim-ministrului bulgar, Nikolai Denkov, după câteva ore de negocieri cu producătorii agricoli care protestează împotriva importului de produse agricole ucrainene, a anunțat Agroportal.

  seminte de floarea-soarelui
  Bulgarii vor o cotă exactă pentru floarea-soarelui ucraineană

  Bulgaria va interzice importul de floarea-soarelui ucraineană

  Importul de semințe de floarea-soarelui ucraineană va continua, potrivit prim-ministrului bulgar, de îndată ce cota sa va fi stabilită cu Kievul, promițând că va discuta această problemă cu omologul său.

  „Voi purta o conversație cu prim-ministrul Ucrainei, în care voi explica că în cadrul discuțiilor de astăzi am spus că va exista o anumită cotă pentru Bulgaria, iar această cotă va fi permisă pentru importurile în Bulgaria numai după ce vom clarifica cât de mare este și despre ce este vorba. În viitorul apropiat, nu vom permite importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina”, a subliniat Denkov.

  Premierul este categoric că până acum nu au fost depistate încălcări ale cerințelor privind calitatea produselor agricole importate din Ucraina. Dacă sunt găsite, acestea vor fi trimise imediat înapoi.

  Ministrul de Finanțe, Asen Vasiliev, a precizat că importul de floarea-soarelui din Ucraina va fi permis atunci când vor exista volume clare convenite între fermieri și industria prelucrătoare. Este sigur că veniturile bugetare nu vor avea de suferit.

  steagul Ucrainei si Croatiei
  Croația nu va cumpăra cereale de la ucraineni (foto: kyivpost.com)

  Croația nu va importa cereale ucrainene

  Premierul croat Andrej Plenković a declarat că țara sa nu va importa cereale ucrainene și nu a exclus interzicerea acestor importuri, cum au făcut Polonia, Ungaria și Slovacia, potrivit politico.eu.

  „Poziția Croației, pe care dorim să o menținem, este că suntem o țară de tranzit, nu o țară care primește cantități enorme de cereale ucrainene mai ieftine decât ale noastre, ceea ce ar însemna ca fermierii noștri să aibă probleme”, a declarat Plenković.

  Kiev a lansat luni, 18 septembrie, acțiuni legale împotriva celor trei țări din Uniunea Europeană la Organizația Mondială a Comerțului, pentru refuzul lor de a renunța la interzicerea produselor agricole ucrainene. Polonia, Ungaria și Slovacia au implementat interdicții unilaterale pentru a-și proteja piețele interne de o creștere a exporturilor de cereale ieftine din Ucraina, sfidând Comisia Europeană, care vinerea trecută a decis să permită vânzările de produse agricole în UE.

  Întrebat dacă Croația va implementa o interdicție similară, Plenković nu a răspuns, dar a precizat că porturile croate facilitează în prezent trecerea cerealelor ucrainene în țări terțe, potrivit rapoartelor.

  Croația pus la dispoziția Ucrainei porturile sale maritime, în timp ce accesul acesteia din urmă la Marea Neagră este blocată de Rusia, pe fondul războiului. Nu se știe cât de multe cereale au fost exportate prin porturile croate, dar ruta este „deja populară”, a declarat prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Svyrydenko, la începutul acestei luni.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event