• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenția APIA care ajunge acum în conturi! Suma transferată către beneficiari!

  Roxana Dobre -

  O plată efectuată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajunge în conturile beneficiarilor. Suma transferată este de 30.325.439,73 lei.

  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, miercuri – 20 septembrie că a efectuat plata sumei de 30.325.439,73 lei cuvenită sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2022.

  Citiți și: Fermierii – chemați la APIA să depună cererea pentru subvenția-bonus. Plata, până pe 31 decembrie!

  Plăți APIA pentru renta viageră

  Sumele care au fost plătite de APIA 

  Conform agenției de plățile, sumele achitate se împart astfel:

  – suma de 11.473.279,96 lei alocată unui număr total de 7.659 rentieri, care au solicitat plata prin cont bancar și au obținut viza carnetelor de rentier în perioada 01.03-30.06.2023;
  – suma de 18.433.327,36 lei alocată unui număr total de 14.271 rentieri care au solicitat plata prin mandat poștal și au obținut viza carnetelor de rentier în perioada 01.03-31.05.2022;
  – suma de 418.832,41 lei alocată unui număr total de 336 moștenitori ai rentierilor decedați care au solicitat plata rentei aferentă anului 2022 până la data decesului rentierului agricol, atât prin mandat poștal cât și prin cont bancar.

  Citiți și: Subvenții APIA: Primele liste cu fermieri penalizați la plata pe teren și animale

  Ce sume urmează să ajungă în conturile beneficiarilor 

  APIA mai anunță că termenul final de plată este data de 30 noiembrie 2023, data până la care agenția va mai efectua restul de plăți reprezentând rentă viageră aferentă anului 2022, în cuantum de 4.550.461,69 lei pentru un număr de peste 4.000 rentieri/beneficiari care au solicitat plata prin mandat poștal/bancă și au obținut viza carnetelor de rentier în perioada 01.07-31.08.2023.

  Pentru moștenitorii care vor solicita plata rentei aferentă anului 2022 până la data decesului rentierului agricol și care vor depune dovada calității de moștenitor și carnetul de rentier în original, până la termenul final de depunere a actelor doveditoare de 15 octombrie 2023.

  În cazul în care există mai mulţi moştenitori, persoana care se prezintă cu documentele la Centrele APIA trebuie să prezinte o împuternicire notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorate rentierului.

  Documentele care atestă moştenirea depuse după data de 15 octombrie a anului următor celui pentru care aceasta se datorează nu se mai iau în considerare.

  APIA menționează că viza anuală a carnetelor de rentier pentru anul 2022 a putut fi obținută atât prin prezența fizică a rentierului sau a împuternicitului/mandatarului/curatorului cât și prin mijloace electronice de comunicații, telefonic sau poștă/curier, ca urmare a prevederilor art. 8 din OUG nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale și a faptului că beneficiarii rentei viagere sunt persoane cu vulnerabilitate ridicată, având vârsta de peste 80 de ani.

  În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri, sunt returnate în contul agenției din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data-limită anuală de plată (30 noiembrie a fiecăruia an), inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali ai acestora având la bază documentele justificative aferente.


  Te-ar mai putea interesa

  Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event