Creșterea animalelor

Creșterea fazanilor ca afacere: Un exemplar de 1,5 kilograme se vinde cu 40 de lei

Creșterea și comercializarea fazanilor ar putea fi o afacere agricolă profitabilă, mai ales că păsările sunt la mare căutare pentru popularea parcurilor, a pădurilor și a proprietăților imobiliare mare. În România, cel mai mare producător de fazani este statul, care deține Fazaneria Ghimpați, în județul Giurgiu, și care dă prețul pieței în ce privește vânzarea acestor păsări ornamentale.

Clienții Fazaneriei Ghimpați sunt, în mare parte, tot instituții ale statului. Astfel, recent, Direcția Silvică Olt a cumpărat recent 200 de păsări pentru a repopula cele şase ocoale silvice din judeţ.

„În fiecare an se face popularea ocoalelor silvice. Înainte de eliberarea fazanilor vom organiza o acţiune de combatere a dăunătorilor, şi aici ne referim la câinii hoinari, vulpi şi şacali. Nu se vor organiza vânători în ocoalele unde vor fi eliberaţi. Sezonul de vânătoare pentru fazani este în perioada 1 octombrie – 28 februarie”, a spus pentru Gazeta Nouă purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Olt, George Vîle.

Fazanul-crescatorieFazanii se iau în cuşti speciale, se transportă şi sunt duşi în pădure unde se eliberează. Anul trecut au fost aduşi 500 de fazani pentru a popula fondurile de vânătoare din judeţ, iar aceştia au fost distribuiţi astfel: 200 de bucăţi la Balş şi câte o sută la Corabia, Caracal şi Drăgăneşti.

La Fazaneria Ghimpaţi un fazan de 1,5 kilograme ajunge să coste aproximativ 40 de lei.

Crescătoria de la Ghimpaţi se întinde pe 11,7 hectare şi este proprietatea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Direcţia Silvică Giurgiu. Aceasta a fost înfiinţată în 1973, ca parte a unui plan naţional de genul „cât mai mulţi fazani pentru export”.

Dacă până în 1995 de la Ghimpaţi se exportau mii de fazani, acum piaţa externă a fost pierdută în favoarea Ungariei. În aceste condiţii, fazanii rămân în ţară şi se vând pentru vânătoare, reproducere şi consum.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!