Legumicultor despre noua Lege a piețelor: Birocrație mai multă. Producătorii nu au nimic de câștigat
agrointeligenta.ro -La câteva săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legi a piețelor, producătorii vorbesc deja despre o degringoladă. Deși prezentată ca o soluție pentru fermierii care vând în piețe, o mare parte din legumicultori cred că actul normativ le complică existența și afacerea.
Desfacerea producției este, în continuare, principala problemă cu care se confruntă legumicultorii, apreciază Vasile Mărăcineanufermier în Filipeștii de Târg și președinte al Sindicatului producătorilor Agricoli din județul Prahova.
”Cea mai mare problemă este, în primul rând, desfacerea produselor. Nu avem condițiile de care avem nevoie și ne chinuim fiecare pe unde putem, prin piețe și în puncte de vânzare en-detail. Vindem cantități mici și abia rezistăm cu ce mai putem da prin piețele de engros unde suntem la mâna intermediarilor. Luăm preț mic pe marfă, iar mai departe, cei care fac vânzarea finală câștigă de pe urma noastră profituri la care noi nici nu visăm”, explică sindicalistul.
Cu toate astea, noua lege a piețelor, care a fost creată pentru a-i ajuta pe producători este considerată inoportună de legumicultorii din Prahova. Legumicultorii care, majoritatea vând în Capitală, spun că noul act normativ presupune multă birocrație.
”Am văzut că este foarte multă birocrație. Noi, ca simpli producători, nu cred că putem să-i facem față. Aveam deja o lege pe care funcționam și mergea foarte bine. Cred că toată lumea a fost corectă și plătea – legea privind impozitul la norma de venit. Legea era și simplă și uşor de aplicat, iar la buget ajungeau banii, așa că toată lumea își vedea de treabă”, spune Mărăcineanu.
Legumicultorul susține că noua legislație nu va face decât să oblige pe producători să scrie foarte multe documente, fără a aduce o îmbunătățire concretă: ”Cred că este o lege dăunătoare, cel puțin din punctul meu de vedere, pentru noi ca și producători. Vom sta să facem mai multă hârțogăraie decât muncă fizică”.
Mult așteptata Lege a piețelor a fost adoptată la începutul lunii octombrie în Camera Deputaților – for decizional, fiind promulgată de președintele Traian Băsescu și mai așteaptă doar normele de aplicare pentru a putea deveni funcțională.
Actul normativ prevede noi reguli pentru fermieri printre care noi condiții și o formă actualizată a atestatului de producător, carnete în care vor fi trecute toate vânzările, dar și obligația autorităților de a aloca cel puțin 40% din totalul spațiilor din piețe pentru producătorii agricoli.
Noile atestate de producător conțin date complete despre fermier, de la nume, până la suprafața cultivată, efectivul de animale și denumirea produselor. Valabilitatea atestatului este de un an, cu vizare semestrială prin aplicarea ștampilei și semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, sectorului Capitalei, după caz.