• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Black Sea Grain&Oil 2023: Fermierii ucraineni, îndemnați să vândă și să nu aștepte o creștere spectaculoasă a prețurilor

    Violina Gorcinschi -

    Recent, a avut loc conferința internațională Black Sea Grain&Oil 2023, unde mari companii ucrainene din domeniul cerealelor și oleaginoaselor au vorbit despre evoluția pieței și ce așteptări există pentru anii viitori. Pe lângă perspectivele legate de logistică, ce ocupă un plan central în exporturile ucrainene, și situația generală a pieței, producătorii ucraineni au fost sfătuiți să își vândă produsele la orice preț, pentru a face loc în depozite noii recolte.

    Piața de export a suferit schimbări dramatice de când a început războiul din Ucraina. Dacă în perioada antebelică, 90% din exporturile de cereale erau efectuate de 20 de operatori, astăzi mii de companii încearcă să găsească modalități de a exporta cereale, a relatat Agroportal.

    Cheia creșterii și exportului este logistica

    Aproximativ 36% din numărul total de participanți la conferința internațională Black Sea Grain&Oil-2023, ce a avut loc pe 14 septembrie, au fost noi operatori și companii de pe piață, inclusiv producători agricoli care au fost nevoiți să înceapă exportul pe cont propriu.

    „Nu mai există acea politică unică în care un fermier ar putea veni în portul Odesa – și dacă nu azi, atunci mâine cineva va cumpăra cereale de la el. Prin urmare, ruta logistică și logisticienii au devenit foarte importanți, iar acum cheia creșterii și exportului este logistica”, a declarat Mykola Horbaciov, președintele Asociației Ucrainene pentru Cereale.

    Experții de piață au notat că în acest an, fermierii au reușit să se stabilizeze, iar pe alocuri să mărească productivitatea, dar există o scădere a exporturilor.

    „În orice caz, și cu posibilitatea unor coridoare alternative, sarcina principală rămâne menținerea stabilizării producției și dezvoltarea exporturilor. Ne așteptăm la o creștere bruscă a eficienței coridoarelor de export logistice alternative în 3-4 luni”, Sergey Feofilov, director general al „UkAgroConsult”.

    mai multe persoane intr-o sala de conferinte
    Agricultura ucraineană necesită mai multe investiții (foto: ukragroconsult.com)

    Agricultura are nevoie de finanțare suplimentară

    De la declanșarea războiului, a început o perioadă dificilă din punct de vedere financiar pentru producătorii agricoli, care vor avea nevoie de finanțare suplimentară. Totodată, experții notează că, dacă anul 2022 a fost dificil pentru fermieri din cauza creșterii costului semințelor, anul acesta practic a revenit la nivelul din 2021, dar situația cu prețurile cerealelor nu asigură rentabilitatea producției.

    „Piața s-a schimbat. Este necesar să înțelegeți că nu există un export rapid. Nu va exista o creștere a prețului în acest an, așa cum a fost în anii anteriori cu +1.000-1.5000 grivne (128-192 lei) pe tonă. Și există o mare probabilitate ca acest lucru să nu se întâmple nici anul viitor. Prin urmare, este necesar să ne reorganizăm psihologic, să acceptăm realitățile și să trăim în aceste noi condiții și să încercăm să obținem beneficiul maxim”, a spus Ksenia Guseva, șef al departamentului de lucru cu clienții din sectorul agricol al companiei OKKO.

    Ksenia Guseva a informat că, pentru recolta din 2023, OKKO a alocat 25 de milioane de dolari pentru finanțarea producătorilor agricoli, concentrându-se pe fermierii medii și mici, deoarece compania consideră că aceștia au nevoie de cel mai mult sprijin.

    Producătorii agricoli trebuie să-și vândă produsele la orice preț

    Potrivit Agronizer, o platformă de tranzacționare agricolă pentru întreprinderi, 65% dintre cumpărătorii care lucrează la aceasta au luat acum o poziție de așteptare – nu cumpără, ci urmăresc piața și așteaptă un contract mai avantajos.

    „Grâul este problema numărul 1 în acest moment deoarece fermierii au o mulțime de grâu furajer în depozitele lor. Îi sfătuim să găsească cumpărători și să-și vândă produsele cu orice preț. Nu există altă cale de ieșire dacă trebuie să elibereze depozitele pentru noua recoltă. Fermierii ar trebui să fie conștienți de riscul ridicat din acest sezon și să nu adopte o atitudine de așteptare până când prețurile pieței vor crește. O astfel de strategie este destul de riscantă. Fiecare producător agricol trebuie să depună eforturi maxime pentru a-și vinde produsele”, a precizat Ivan Dogadaev, directorul platformei de tranzacționare Agronizer

    Ivan Dogadaev a remarcat și tendința acestui sezon – o creștere a cererii și a ofertei pentru culturile de nișă. Dacă anul trecut nu au existat aproape oferte pentru acestea pe platforma de tranzacționare, anul acesta întreprinderile agricole plasează activ hrișcă, mei, in și muștar.

    mai multe persoane pe o scena
    Perspectivele 2024-2026 pentru sectorul agricol al Ucrainei (foto: ukragroconsult.com)

    Așteptări pentru 2024-2026

    În cadrul Black Sea Grain&Oil 2023, Sergey Feofilov a anunțat o listă de așteptări pentru 2024-2026 privind situația sectorului agricol din Ucraina, printre care:

    -creșterea suprafețelor sub câmpuri petroliere, care se bucură de cea mai stabilă cerere;
    -refacerea zonelor și potențialul de export;
    -finalizarea procesului de redistribuire a terenurilor;
    -apariția de noi jucători atât pe piața funciară, cât și pe cea a mărfurilor;
    -revenirea la costuri de producţie scăzute ca factor cheie al competitivităţii. În prezent, este prezența unei logistici eficiente;
    -marja de prelucrare a petrolului rămâne una dintre cele mai mari;
    -mijloace competitive de restabilire a pozițiilor de export;
    -refacerea infrastructurii de export;
    -probleme de eficiență și funcționare în continuare a exporturilor terestre și a porturilor dunărene;
    -profilarea porturilor în funcție de destinații și rute de export.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!