• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care vor intra primii la plata finală pentru subvențiile APIA

    Roxana Dobre -

    Fermierii care vor intra pe primele liste făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în campania regulară pentru subvenții, din luna decembrie. Fermierii care au erori în cererea de plată, în urma controlului prin monitorizare nu mai au timp să intre la subvențiile în avans dar APIA vrea să îi bage pe primele liste la plata finală, a anunțat Veronica Topor, director executiv APIA Hunedoara.

    Veronica Topor, director executiv APIA Hunedoara, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că deși o mare parte dintre erorile apărute în urma controlului prin monitorizare au fost rezolvate și fermierii au intrat la avans în număr mare, mai sunt și agricultori care nu mai au timp să primească banii. În schimb, pe aceștia APIA vrea să îi bage primii pe listele de la plata finală care începe cel mai probabil de luni, 4 decembrie, după mini-vacanța prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională.

    Citiți și: Subvenții la hectar pierdute de fermele mari. Șefă APIA: Se ajunge și la 56.000 euro/fermă

    Veronica Topor, director executiv APIA Hunedoara

    Șefa APIA Hunedoara a explicat cum s-a ajuns la blocajul pe dosarele fermierilor care au înregistrat erori în urma controlului pentru monitorizare, un tip de verificare care din 2023 a inclus toți agricultorii în eșantion.

    ”Vorbim de o eroare de soft, de inteligență artificială, pentru că imaginile satelitare și automat imaginile care au fost culese pe întreg teritoriul României au adus niște erori și sper ca și fermierii să ne înțeleagă pentru că este primul an în care vorbim despre monitorizare și mai ales că toate fermele din județul Hunedoara au fost în eșantionul de control. Ceea ce ne bucură e că din cele 2.000 de erori care au fost în prima fază au fost îndreptate și au rămas doar 673 de erori. Controlul se face prin satelit, se cumpără un program, se cumpără imagini începând cu lunile ianuarie-februarie-martie și se face o analiză pe spectru de culoare. Aici a apărut eroarea pentru că sunt anumite culturi care au același spectru de culoare zona montană cu zona de pășune, cu goluri alpine. Deci a ieșit același verde sau același roșu ca și pășunile de sus din areal pentru că acolo este problema cea mai mare”, a explicat Veronica Topor.

    Citiți și: Rămân fără subvenții fermierii cu erori control la APIA? Răspuns direct de la MADR!

    Dosarele care necesită comisii pe teren intră primele la plata finală

    Veronica Topor a menționat că dosarele nerezolvate, care necesită comisii care să meargă pe teren nu mai au șanse să intre la plata în avans. Vestea bună însă este că APIA încearcă să le prioritizeze în campania finală.

    ”Fermierii trebuiau să aducă dovezi în sprijinul lor, să demonstreze că ceea ce au declarat se află și în teren. Dar e clar că de unde poză cu georeferențiată, adică să apară acele coordonate care indică unde este făcută aceasta? Și atunci este nevoie de o comisie care să meargă în teren. Noi comisia am stabilit-o să fie formată din directorul care are în subordine controlul pe teren, șeful de la controlul pe teren și șeful de la IACS, cel care autorizează. Se urmărește acea poză care face dovada că într-adevăr fermierul are pășune acolo și nu sfeclă sau alte culturi care mai apar. Comisia validează terenul/cultura, se completează un raport preliminar și se introduce în baza de date iar în momentul acela noi validăm sau invalidăm ceea ce se suține. Noi practic mergem să validăm la fermieri ceea ce știm deja de 10 ani de zile pentru că am mai fost acolo și am făcut control”, a explicat Veronica Topor pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Aceasta a spus că pentru fermierii care nu au fost programați încă de comisia APIA să facă controlul în teren există mici șanse să mai poată intra la plata avansului. În schimb aceștia ar urma să fie prioritizați la plata finală.

    ”Dar clar, am înțeles de la domnul director APIA, și chiar astăzi vom avea o video-conferință, acei fermieri care nu au intrat la plata în avans să fie primii la plata finală de la începutul lunii decembrie”, a mai arătat Veronica Topor.


    Te-ar mai putea interesa

    Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată!

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut