• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții la hectar pierdute de fermele mari. Șefă APIA: Se ajunge și la 56.000 euro/fermă

    Roxana Dobre -

    Fermierii au ajuns în 2023 să piardă și 56.000 euro pe fermă, afirmă o șefă de la APIA. Noile scheme de plăți pentru subvenții au exclus de la plată o serie de beneficiari de plăți europene, iar fermierii trebuie să se descurce cu mai puțini bani.

    Veronica Topor, director executiv APIA județ Hunedoara a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO ce pierderi de subvenții înregistrează fermierii care exploatează pășuni în campania 2023. După cum publicația noastră a anunțat deja, aceștia nu se mai încadrează din acest an la plata pentru Înverzire care a avut în 2022 un cuantum de 58 eur0/ha.

    Citiți și: Pășunile – excluse de la plata de 56 euro pe hectar

    Fermierii au pierdut în campania 2023 o subvenție importantă pe hectar

    Șefă APIA: Fermierii mari pierd și 56.000/fermă pentru plata pe pășune

    Directorul executiv APIA Hunedoara a făcut referire la pierderile pe care fermierii care exploatează pășuni le înregistrează din campania 2023 odată cu eliminarea plății pe Înverzire pentru această categorie de beneficiari. Plata pe Înverzire care este înlocuită din 2023 de ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil are un cuantum estimat de 56 euro/ha.

    ”În județul Hunedoara sunt mulți beneficiari care exploatează în principal pășuni și mai puțin terenuri agricole. Începând cu acest an fermierii mari care depășesc 50 de hectare pierd o dată plata redistributivă așa cum era cunoscută în anii trecuți pentru să subvenția se acordă doar în limita a 50 de hectare din 2023 prin PD-02 – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității CRISS. Dacă această pierdere e mai mică cumva pentru că în anii trecuți oricum subvenția redistributivă se acorda pentru maxim 30 de hectare, suma care a deranjat foarte mult este cea pentru Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) care a fost înlocuită în 2023 de Ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil care exclude pășunile de la plată. Dacă luăm în calcul că această subvenție are un cuantum estimat pentru 2023 la 56 euro la hectar vă dați seama că dacă ai 1.000 de ha și pierzi 56 de euro/ha vorbim de 56.000 de euro pe fermă. Deci e o sumă mare”, a adus lămuriri Veronica Topor.

    Citiți și: Plăți APIA 2023: Ordin pentru deblocarea tuturor cererilor de avans!

    Fermierii sunt nemulțumiți

    Șefa APIA Hunedoara a completat că în rândul fermierilor care au pășuni există o mare nemulțumire iar vestea proastă este că subvențiile ar urma să scadă și pe partea de agro-mediu unde de asemenea sunt mulți beneficiari din rândul crescătorilor care gestionează pășuni.

    ”În rândul fermierilor este o mare nemulțumire și ați văzut și ce urmează pe viitor, pentru că vor scădea iar pachetele de agro-mediu și zona montană defavorizată. În județul Hunedoara vorbim mai mult suprafețe cu pășuni în proporție de 80% și atunci nu ne ajută nici accesarea de alte fonduri. Plus că așa cum bine știți, toate pășunile din județ de la noi în mare majoritate sunt acum ale composesoratelor și ale primăriilor și de aici intervin foarte multe probleme”, a mai spus reprezentanta APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români