• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Muzică clasică, interpretată de o orchestră simfonică pentru bunăstarea găinilor dintr-o fermă

    Violina Gorcinschi -

    În premieră la nivel mondial, o orchestră simfonică, în colaborare cu o fermă, a ținut un concert clasic în aer liber pentru găini. Este vorba despre orchestra din Noua Zeelandă, care a cântat pentru un public format din mii de păsări de curte care s-au strâns curioase în jurul acesteia. Găinile au părut încântate de muzica ce a avut în compoziție și sunete specifice din lumea lor. Scopul a fost promovarea muzicii clasice pentru calmarea și bunăstarea puilor din ferme.

    Pentru prima dată la nivel mondial, orchestra simfonică din Noua Zeelandă a ținut un concert de muzică clasică pentru găini. Compoziția, denumită Chook Symphony No 1, a fost ascultată de păsările de curte de la o fermă din Hawke’s Bay săptămâna trecută, vineri-6 octombrie, a relatat Adevărul.

    Membrii orchestrei simfonice din Noua Zeelandă s-au îmbrăcat formal, în haine de culoare neagră. Concertul a avut loc la iarbă verde, în aer liber, în fața unui public pretențios, compus din păsări de curte. Melodia prezentată a avut mai multe elemente distinctive ale muzicii tradiționale baroc, dar, odată cu înaintarea muzicii, instrumentele au atins sunete specifice mai degrabă cotețelor de găini decât sălilor de spectacole. Mii de păsări de curte au asistat la concertul ce a avut loc săptămâna trecută.

    o persoana care canta la orga
    Compoziție muzicală dedicată găinilor (foto: odt.co.nz)

    Concert clasic în aer liber pentru găini într-o fermă

    Compoziția personalizată, Chook Symphony No 1, a fost făcută cu dedicație pentru păsări și a luat ființă grație unei colaborări neobișnuite, între orchestra simfonică și o fermă ecologică de păsări crescute în aer liber care dorea ca și găinile sale să asculte muzică plăcută.

    „De câțiva ani cântăm muzică clasică pentru găini, pentru că este confirmat că poate calma puii”, a precizat Ben Bostock, unul dintre cei doi frați proprietari ai fermei Bostock Brothers.

    Știința a arătat că muzica clasică poate avea efecte pozitive asupra animalelor, găinile fiind deosebit de receptive la baroc.

    Hamish Oliver, creatorul piesei muzicale, care s-a folosit de tradiția barocului pentru startul melodiei, a fost inspirat de alți compozitori ca Bach, Corelli și Schnittke, dorind ca piesa se muleze pe sunetele pe care le aude zilnic o găină.

    „Trâmbița imită găina… oboiul și fagotul sunt cele mai istețe dintre instrumentele de suflat, pentru a imita sunetul trestiilor”, a explicat acesta.

    Prima parte a compoziției au fost parcursă testând instrumentele și sunetele care primesc un răspuns pozitiv de la găini.

    „Nu le-a plăcut nicio lovitură puternică”, a precizat Bostock, ținând să menționeze că atunci când păsările au un răspuns pozitiv la muzică, au tendința de a se întinde mai mult printre copaci.

    gaini in aer liber si mai multe persoane care canta la instrumente muzicale
    Fermierii din Noua Zeelandă depun eforturi pentru bunăstarea animalelor lor (foto: nzherald.co.nz)

    Scopul compoziției muzicale – bunăstarea păsărilor de curte

    Bostock are speranța acum că crescătorii de găini din toată lumea se vor folosi de compoziție pentru a-și calma păsările.

    „A fost foarte plăcut să ai pe cineva din afara lumii artei – în special din comunitatea agricolă – care dorește cu adevărat să se implice”, a menționat, mulțumit, compozitorul.

    Potrivit lui Peter Biggs, directorul executiv al orchestrei, acest concert pentru găini, cu o piesă creată special pentru acestea, este o premieră mondială și un pas înainte în bunăstarea animalelor.

    „Totul despre bunăstare – dacă bunăstarea e pentru oameni este grozav, dacă bunăstarea e pentru toate speciile de pe planetă, este și mai grozav”, spune el.

    Proprietarii fermei au fost emoționați de momentul în care publicul format din pui s-a strâns în jurul orchestrei așezate pe iarbă pentru a cânta.

    „De îndată ce muzicienii au început să cânte, s-au strâns laolaltă”, au povestit fermierii.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului