• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce să nu dai de mâncare găinilor – lista cu alimente toxice pentru găini

    Violina Gorcinschi -

    Alimentația găinilor este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a acestora, precum și pentru o producție bună de carne și ouă. Organismul acestor păsări, mai exact stomacul, este foarte fragil și sensibil la multe substanțe care intră în componența anumitor alimente obișnuite, folosite de zi cu zi. În acest articol în care prezentăm o listă cu 13 alimente toxice pentru găini, veți afla cu ce să nu hrănim păsările de curte, și ce efecte dăunătoare au aceste alimente asupra organismului păsărilor.

    Găinile au surse variate de hrană, care le asigură toți nutrienții necesari pentru menținerea unui organism sănătos și productiv. De la cereale, legume, și până la râmele din curte, acestea au toate resursele necesare dacă sunt îngrijite corect. Cu toate acestea, există și alimente care sunt extrem de toxice pentru ele, inclusiv diverse plante care conțin substanțe nocive. Iată 13 alimente de evitat în dieta găinilor și chiar dacă o parte dintre acestea vi se par mai ”exotice”, ele au intrat în listă pentru că tot mai multe persoane caută să valorifice produse aproape de termenul de expirare și care pot fi procurate la prețuri mai mici pentru a se reduce risipa alimentară.

    o gaina in fata unui bol de cartofi
    Alimente nocive pentru gaini (foto: cs-tf.com)

    Cu ce să nu hrănim găinile. Lista cu 13 alimente toxice pentru găini

    Anterior, am prezentat o listă de alimente care nu numai că asigură sănătatea găinilor, dar le și sporește producția de ouă și le ajută să își refacă toate rezervele de elemente necesare după sezonul rece. Acum, vom prezenta o listă de alimente care nu au ce căuta în meniul păsărilor de curte.

    Cartofii cruzi sunt toxici pentru găini

    Cartofii cruzi sunt un aliment toxic pentru pui și găini din cauza conținutului ridicat de solanină, un alcaloid puternic și periculos pentru organism. Cojile cartofilor sunt cele care conțin cel mai mult din această substanță, astfel că nu se administrează găinilor. Un mod în care cartoful poate fi consumat, însă, este după gătire, dar chiar și așa, nu se recomandă administrarea acestui aliment foarte des.

    Citiți și: Cartofii, buni pentru găini și pui. Când și cum se dau cartofi găinilor

    Cartofii verzi sunt și mai periculoși pentru găini. Aceștia își schimbă culoarea când sunt expuși la lumină, așa că trebuie păstrați în încăperi răcoroase și întunecate. Dacă se găsesc resturi de cartofi care au înverzit deja sau au încolțit, trebuie să stea departe de păsările de curte, chiar și gătite. Cojile verzi nu se aruncă nici în grămada de compost dacă găinile au acces la ele.

    Portocalele și lămâile sunt toxice pentru găini

    Toate citricele, cum ar fi lămâi, portocale, grapefruit le pot dăuna găinilor și altor păsări de curte din cauza nivelului ridicat de aciditate care creează probleme la nivelul sistemului digestiv. Astfel, acestea nu trebuie incluse sub nicio formă în meniul găinilor.

    Aceeași regulă se aplică și cojilor de citrice care, chiar dacă nu au un nivel ridicat de aciditate, conțin o substanță amară, prezentă și în partea albă a fructului, care este otrăvitoare.

    Zahărul – aliment cu risc pentru găini

    Zahărul și orice aliment care conține un nivel ridicat de zahăr prezintă riscuri pentru sistemul digestiv al găinilor și se recomandă evitarea acestora în dieta găinilor sau administrarea în cantități foarte mici.

    Există cazuri în care crescătorii de păsări hrănesc intensiv găinile cu resturi de la companiile de cofetărie, pentru a mai reduce din costurile pentru mâncare, însă această decizie duce, de multe ori, la îmbolnăvirea, fără recuperare, a găinilor.

    Citiți și: Zahăr la găini și pui. Când, cum și cât dulce putem da păsărilor de curte

    niste gaini si coji de ceapă
    Ceapa – nocivă pentru găini (foto: chickenandchicks.com)

    Ceapa nu e bună pentru găini

    Ceapa are în compoziție substanțe volatile care afectează stomacul găinilor. Prin urmare, se interzice introducerea acestui aliment în hrana păsărilor. Regula este valabilă atât pentru ceapa crudă, cât și pentru cea fiartă.

    Chiar și cojile de ceapă, crude sau fierte, trebuie să stea departe de găini, pentru că substanțele nocive nu sunt neutralizate nici după gătire.

    Fasolea crudă nu se recomandă la găini

    Nu se recomandă hrănirea păsărilor cu fasole crudă din aceleași motive – conține substanțe periculoase. Lecitinele și glucogenii cianogeni sunt compuși extrem de dăunători pentru toți puii și provoacă boli grave găinilor.

    Din fericire, însă, dacă fasolea este gătită prelungit, acele substanțe sunt eliminate din fasole, care pot fi administrate în siguranță păsărilor de curte.

    un cocos care mananca avocado
    Avocado – de evitat în dieta găinilor (foto: cs-tf.com)

    Avocado nu se dă la găini

    Avocado este un fruct toxic pentru găini, dar și pentru animalele de companie pentru că are în compoziția sa persină, o toxină fungicidă. Aceasta prezintă un risc și mai mare, având în vedere că găinilor le sunt administrate, de regulă, cojile, componentă unde această substanță periculoasă este prezentă, pe lângă sămânță. În doze mari, persina provoacă probleme cardiace la păsări, urmate de dificultăți respiratorii, simptome care pot provoca moartea în mai puțin 48 de ore.

    În pulpă, însă, nu este prezentă, dar chiar și așa, aceasta se administrează cu precauție și moderație, potrivit Raising Happy Chickens.

    Semințele de mere sunt periculoase pentru găini

    Semințele din măr, în cantități mari, sunt toxice pentru găini deoarece conțin amigdalină, o substanță care poate provoca otrăviri cu cianură. Astfel, dacă se administrează bucăți de măr găinilor, semințele trebuie scoase.

    o persoana care le da paine gainilor
    Pâinea în alimentația găinilor (foto: thehipchick.com)

    Pâinea nu e bună pentru găini

    Pâinea este un aliment cu care oamenii își hrănesc des puii, datorită faptului că este accesibilă și deseori rămân resturi. Realitatea este, însă, că, pe lângă faptul că îngrașă găinile, le poate provoca tulburări digestive și scaune moi. Prin urmare, crescătorii sunt sfătuiți să le dea păsărilor, o dată pe săptămână, pâine uscată și mărunțită.

    Orezul nu se recomandă a fi dat la găini

    Orezul, pe lângă faptul că nu are valori nutritive semnificative, ingerat în formă crudă în cantități mari, poate fermenta în stomac și poate crea probleme găinilor. De aceea, dacă nu există alternative, orezul se servește păsărilor doar gătit.

    gaini care mananca coaja de ou
    Cojile de ouă (foto: backyardchickencoops.com.au)

    Cojile de ouă prezintă riscuri la găini

    Cojile de ouă sunt foarte populare în lista de alimente recomandate găinilor, iar faptul că sunt benefice pentru acestea nu poate fi contestat. Cu toate acestea, există riscul ca aceste surse prețioase de calciu pot declanșa un comportament greșit și greu de îndreptat: acela în care găinile își consumă propriile ouă abia depuse. Prin urmare, se recomandă sfărâmarea și amestecarea cojilor de ouă cu alte alimente înainte să fie administrate găinilor. La fel de bine, conținutul oului poate fi fiert tare, amestecat cu alte alimente și dat găinilor, datorită conținutului ridicat de proteine, benefice pentru organismul păsărilor.

    Roșiile verzi sunt toxice pentru găini

    Roșiile verzi, încă necoapte, nu se dau niciodată găinilor pentru că au o compoziție chimică diferită de cea a fructelor bune de mâncat. Precum cartofii, și roșiile verzi au un conținut ridicat de solanină, periculos pentru găini, care scade semnificativ odată ce roșiile se coc. Apoi, găinile pot fi hrănite cu acestea, însă în cantități moderate, ca orice alt aliment.

    porumb cu mucegai
    Alimente mucegăite (foto: kemin.com)

    Alimentele cu mucegai nu trebuie date găinilor

    Hrana cu mucegai poate fi fatală pentru păsări. Desigur, există anumite tipuri de mucegai benefice pentru organism, cum ar fi cele din brânzeturi. În alte cazuri, cum ar fi mucegaiul care crește pe fructele moi, produce toxine și există riscul îmbolnăvirii.

    În special Aspergillus flavus, mucegaiul care crește pe nuci, porumb și mere, produce o toxină numită aflatoxină despre care se știe că contribuie la dezvoltarea cancerului hepatic atât la oameni, cât și la animale. Orice aliment care prezintă semne de mucegai sau care putrezește trebuie aruncat, nu administrat găinilor. Hrana acestora se păstrează în locuri uscate, unde mucegaiul nu poate pătrunde.

    Ciocolata e toxică pentru găini

    Ciocolata este periculoasă pentru unele mamifere, cum ar fi pisicile și câinii, dar iată că și găinile suferă dacă mănâncă acest aliment. Teobromina și cofeina sunt elementele toxice ale ciocolatei și se găsesc și în unele băuturi – printre ele cafea, ceai și cola. Cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât conține mai multă teobromină și este mai periculoasă. În cantități mici, nu dăunează păsărilor, însă limita nu este clară și orice exces poate fi fatal.

    Se știe că ciocolata cauzează probleme cardiace la păsări, care pot varia de la bătăi neregulate ale inimii până la stop cardiac complet. Moartea are lo cfoarte repede – în 24 de ore de la consumul de ciocolată.

    gaini care mananca ciuperci
    Ciuperci în dieta găinilor (foto: cs-tf.com)

    Ierburi, plante ornamentale și ciuperci toxice pentru găini

    Pe lângă cele prezentate mai sus, există și plante sau ciuperci care sunt toxice pentru pui și găini, potrivit dineachook.co.au:


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!