• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ioana Băsescu a dat în judecată OCPI Călărași pentru terenurile agricole de la Nana

  Violina Gorcinschi -

  Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României, Traian Băsescu, a intentat un proces împotriva Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Călărași pentru terenurile agricole de la Nana. În speță, cei de la OCPI Călărași nu ar fi aprobat intabularea a patru parcele de teren, situate în comuna Nana, după ce Ioana Băsescu ar fi achiziționat tot pământul cu suma de 1,3 milioane de euro, însă care ar fi fost pus, ulterior, sub sechestru de procurori, în contextul deschiderii unui dosar ce viza retrocedări ilegale în 2013.

  Familia Băsescu se plimbă din nou prin tribunale după ce fiica cea mare a fostului președinte a luat o hotărâre legată de achiziționarea terenurilor agricole din comuna Nana, județul Călărași, tranzacție care a ajuns la suma de 1,3 milioane de euro. Ioana Băsescu a intentat un proces pentru finalizarea achiziției terenurilor de la Nana, după 10 ani. Inițial, cele 290 de hectare cumpărate de fiica lui Traian Băsescu s-au aflat sub sechestru într-un dosar de corupție până la sfârșitul anului trecut. Procesul a fost deschis împotriva Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Călărași care a refuzat intabularea a patru parcele, potrivit Capital.

  Ioana Basescu
  Ioana Băsescu, proces pentru finalizarea achiziției terenurilor de la Nana (foto: antena3.ro)

  OCPI Călărași, dat în judecată de Ioana Băsescu

  Ioana Băsescu a dat în judecată OCPI Călărași pentru că nu i-a intabulat patru parcele de teren agricol, achiziționate acum 10 ani. La acel moment, în 2013, tranzacția a fost una controversată. Banii cu care s-au cumpărat terenurile ar fi fost împrumutați de fiica fostului președinte, despre care se specula că efectuează aceste tranzacții pentru tatăl său.

  În 2013, procurorii au deschis un dosar privind retrocedarea terenurilor, imediat ce familia Băsescu a cumpărat moșia de la Nana, Ioana Băsescu figurând ca martor în dosar. În cadrul dosarului, mai mulți funcționari publici din primărie, printre care și primarul de pe atunci din Călărași, Gheorghe Dobre, au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fals, spălare de bani și abuz în serviciu, terenurile fiind puse ulterior sub sechestru.

  La momentul respectiv, persoanele în cauză erau acuzate că ar fi retrocedat în mod ilegal 128 de terenuri agricole având o suprafață totală de 2.000 de hectare, prejudiciind comuna cu mai mult de 3 milioane de lei. Procesul a încetat abia după prescrierea faptelor, iar terenurile au fost scoase de sub sechestru.

  o parcela de teren cultivata
  Terenurile familiei Băsescu au fost în patrimoniul Institutului Fundulea (foto: ziaruldevrancea.ro)

  Terenurile agricole de la Nana, în patrimoniul Institutului de Cercetare de la Fundulea

  Terenurile care au fost cumpărate de Ioana Băsescu au fost, în perioada 2013-2014, lucrate în arendă, fiind preluate de o firmă a Elenei Udrea, Agro Green Nana S.R.L. La acel moment, Elena Udrea a cumpărat și ea mai multe terenuri în zonă. Ulterior, firma sa a intrat în faliment în luna iulie 2023. Față de Agro Green Nana SRL, Tribunalul București a dispus deschiderea procedurii simplificate de faliment.

  Terenurile din comuna Nana au făcut parte din patrimoniul Institutului de Cercetare de la Fundulea, fiind considerate printre dintre cele mai productive din România, foarte bune pentru activitățile agricole.


  Te-ar mai putea interesa

  Cadastru gratuit 2024. Lista cu cele 498 de comune unde se fac lucrări gratuite de cadastrare Preț hectar pășune. Cât costă un hectar de pășune în funcție de județ Cărți funciare eliberate gratuit pentru locuitorii din sute de comune Cadastru gratuit în 2.356 de comune. Lista pe județe cu localitățile intrate în program Terenuri de la pentru tineri fermieri. ADS încheie noi contracte de concesiune cu atribuire directă

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai