• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA pentru 800.000 de fermieri. BISS – 97,57 euro/ha, CRISS – 51,13 euro/ha

    Roxana Dobre -

    Avansul APIA a intrat la plată și chiar dacă, până la acest moment, nu s-au comunicat oficial cuantumurile care vor intra în conturile fermierilor, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a reușit să afle că s-au transmis funcționarilor APIA două cuantumuri importante: cele pentru BISS – PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității, și cea pentru CRISS – PD-02 – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității.

    În Ședința Guvernului de astăzi, luni – 16 octombrie, a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA și FEADR, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027 și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul garantării.

    ”Prin actul normativ se asigură cadrul financiar general pentru gestionarea asistenței financiare nerambursabile alocate României din FEADR și respectiv FEGA, în perioada de programare 2021-2027 pentru care, în bugetul MADR, a fost prevăzută, doar pentru anul 2023, următoarea anvelopă financiară: 10.846.520.000 lei credite de angajament și 8.850.675.000 lei credite bugetare”, se arată într-un comunicat de presă al MADR care mai precizează și că ”astfel, a fost stabilit mecanismul de finanțare pentru schemele de sprijin direct şi intervențiile PS 2021 – 2027 finanțate din FEGA şi FEADR, pentru măsurile de reglementare sau sprijinire a piețelor agricole. De asemenea, ordonanța creează cadrul legal pentru acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii – ANT în sectoarele vegetal şi zootehnic, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.

    Funcționarii APIA au lucrat și în weekend pentru a pregăti lista cu fermierii ce vor primi avans (foto: Facebook.com)

    Avans APIA – procent de maxim 70% din cuantumul subvențiilor

    Nici OUG aprobată astăzi, nici comunicatul APIA de dimineață, în care se anunță demararea autorizărilor la plată pentru avans nu precizează schemele care intră la prima tranșă de plată și cuantumul stabilit pentru acestea. Se comunică doar procentul ce va fi reprezentat de plata avansului: ”statele membre pot acorda plăți pentru intervenții/măsuri, cu încadrarea în procentul de maximum 70% în ceea ce priveşte cuantumul intervențiilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de 85% din cuantumul măsurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”.

    Agrointeligența – AGRPOINTEL.RO a reușit să afle cele două cuantumuri ce au fost comunicate, până la ora publicării acestui articol, funcționarilor APIA. Vă mai putem spune că aceștia așteptau ca în anii trecuți o hotărâre de Guvern cu aceste cuantumuri, însă acest act normativ nu a fost încă făcut public.

    Cele două scheme care intră sigur la plata avansului APIA sunt:

    Din aceste cuantumuri, avansul APIA poate reprezenta maxim 70%.

    Avans APIA pentru circa 800.000 de fermieri

    ”Facem precizarea că prin acest act normativ se asigură inclusiv cadrul legal pentru plata a peste 1 miliard de euro sub forma avansurilor din campania de plăți derulată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2023. De prevederile actului normativ beneficiază doar pe Pilonul I al PS PAC 2021-2027 un număr de circa 800.000 fermieri pentru plata avansului aferent cererilor anului 2023”, se mai precizează în comunicatul MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius