• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cerealelor, la zi. Bursele au reacționat la conflictul militar din Israel

    Violina Gorcinschi -

    Prețul cerealelor s-a redresat semnificativ la sfârșitul săptămânii trecute, doar porumbul aflându-se sub presiunea recoltei. Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) se concentrează pe stocurile globale, odată cu declanșarea războiului din Orientul Mijlociu. Grâul rusesc se află într-o poziție avantajată în acest moment.

    Prețul grâului a crescut la sfârșitul săptămânii trecute în Europa: un factor cheie a fost, printre altele, achiziționarea de grâu de către China, atât din Franța, cât și din SUA, potrivit rapoartelor analiștilor. De asemenea, și estimările USDA cu privire la aprovizionare, care s-au dus într-o direcție mai puțin optimistă, au influențat situația, relatează Agrarheute.

    recolta de boabe de grau
    Traderii de cereale, îngrijorați de situația geopolitică globală (foto: farmprogress.com)

    Situația geopolitică globală influențează piața de cereale

    Competitivitatea și dominația grâului rusesc pe piață continuă, acest lucru fiind vizibil la ultimele licitații de import organizate de Egipt.

    Având în vedere presiunea actualei recolte din Europa, porumbul beneficiază doar într-o măsură foarte modestă de redresarea grâului, conform rapoartelor analiștilor de la Agritel. În Franța, recoltarea porumbului era finalizată în proporție de 50% până pe 9 octombrie, comparativ cu 27% în săptămâna precedentă. Astfel, într-o săptămână, în Franța au fost recoltate mai mult de 2,5 milioane de tone de porumb, au afirmat experții Agritel.

    Cu toate acestea, există și alți factori de piață. Duminică, pe 15 octombrie, autoritățile americane au avertizat cu privire la posibilitatea ca războiul din Israel să escaladeze într-un conflict major în întregul Orient Mijlociu. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a sosit în Israel joia trecută și a vizitat și Qatar, Iordania, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Egipt pentru a limita extinderea conflictului.

    Traderii așteaptă să vadă dacă războiul se va extinde și alte țări, ceea ce nu ar face să crească doar prețurile petrolului, ci ar lovi și economia mondială.

    Acest lucru ar avea consecințe și pentru piețele globale de cereale, care au primit deja un impuls semnificativ datorită noilor date furnizate de USDA. La marile burse, atenția s-a mutat pe piața globală a grâului din cauza problemelor de producție, pe măsură ce fenomenul El Niño s-a intensificat și seceta a redus randamentul în țări producătoare importante precum Australia și Argentina, conform raportului actual al USDA.

    Analiștii atrag acum atenția că războiul din Orientul Mijlociu ar putea evolua într-un alt eveniment de tip „Lebădă Neagră”. Înainte de atacul Hamasului, sentimentul global de piață era încă dominat de ideea că Rezerva Federală a SUA va menține dobânzile mai mari pentru o perioadă mai lungă. Cu toate acestea, astfel de așteptări au devenit secundare în această săptămână față de preocupările geopolitice, spun analiștii.

    Grâul rusesc – recoltă de peste 90 de milioane de tone

    Până pe 5 octombrie 2023, fermierii ruși au recoltat peste 133,5 milioane de tone de cereale, cu 15 milioane de tone mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent, a anunțat Ministerul Agriculturii.

    Recolta de grâu a atins 93,8 milioane de tone, cu 13 milioane de tone mai puțin față de anul anterior. De asemenea, au fost recoltate 22 de milioane de tone de orz, 9,9 milioane de tone de floarea-soarelui, 3,9 milioane de tone de rapiță și 3,6 milioane de tone de soia.

    Producția totală de cereale a Rusiei ar putea atinge, la finalul anului 2023, un volum net de 135 de milioane de tone, inclusiv aproximativ 90 de milioane de tone de grâu, a declarat ministrul Agriculturii rus, Dmitri Patrușev.

    Prețul cerealelor în portul Constanța – luni, 16 octombrie

    Pe piața românească de cereale, prețul grâului a urcat ușor ieri, la început de săptămână, cu un preț mediu estimat la grâu FOB Constanța de 214 euro pe tonă, conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova. Datele privind prețul cerealelor în portul Constanța ieri, luni – 16 octombrie, indică o creștere pentru grâul de panificație, grâul furaj și porumb 175 euro/tonă, dar și o stagnare pentru rapiță – 383 euro/tonă și floarea-soarelui.

    Prețurile estimative DAP Portul Constanța (EUR/mt)

    1

    Grâ

    214.00

    2

    Grâu furajer

    200.00

    3

    Porumb

    175.00

    4

    Orz

    170.00

    5

    Rapiță

    383.00

    6

    Floarea soarelui

    385.00

    7

    Șrot de soia

    515.00


    Te-ar mai putea interesa

    Micul fermier care vinde porcul de Crăciun în viu cu 52 de lei kilogramul! O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi

    Ultimele știri

    APIA îi contrazice pe fermieri și pe propriul director și susține că banii de Agromediu sunt virați în conturi! Super reduceri de Black Friday la Agrii la tratamentele de iarnă Vocea fermierilor români s-a făcut auzită la evenimentul Bayer de la Stația de Procesare a Semințelor din Sinești!