Plăți infime în conturile fermierilor care așteaptă avansul APIA
Oana Timar -Sume infime intrate în conturile fermierilor chiar în ziua în care APIA a dat startul autorizărilor la plată pentru avansul din subvențiile anului 2023. Producătorii agricoli ne-au anunțat că în loc de prima tranșă de la APIA, în conturi le-au intrat ieri, luni – 16 octombrie, o posibilă restanță de plată despre care nu i-a informat nimeni.
O plată de 300 de lei pentru 25 de hectare, 480 de lei pentru 30 de hectare de pășune și 700 de animale sau 500 de lei pentru 50 de hectare – sunt sume care au intrat ieri, luni – 16 octombrie, în conturile unor fermieri. Alți beneficiari de subvenții au încasat chiar mai puțin sau mai mult, dar niciunul peste pragul de 1.000 de lei dintre cei cu care s-au consultat reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”M-am trezit cu această plată de nici 320 de lei în cont. Nimeni nu mi-a zis nimic despre această sumă care nu poate fi în niciun caz avansul din subvenția APIA pe acest an. Dacă aceștia sunt toți banii, atunci ne termină cu totul”, ne-a declarat un fermier.
Sumele mici ce au intrat în conturi au fost analizate de beneficiari care au fiecare o altă teorie privind plățile ce coincid cu ziua de start a avansului APIA. Iată care sunt variantele vehiculate:
- o restanță la plată cum a fost și în alți ani, după recalculare;
- diferența ajutorului de stat la bovine la cei care au încasat cei 73 euro/animal și acum primesc diferența de 37 euro/animal din redistribuirea banilor disponibili – posibil, dar doar în cazul fermierilor cu bovine;
- plăți la motorină – puțin probabil;
- finalizarea plății la ajutorul de secetă – posibil doar la fermierii care nu au încast până acum și avem situații de fermieri care nu au fost eligibili pentru ajutorul de secetă, dar le-au intrat ieri în conturi bănuți.
Fermierii așteaptă o informare din partea APIA
Fermierii așteaptă de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură o informare despre sumele mici care se virează acum în conturi.
În alți ani s-a comunicat oficial dacă a fost cazul unor sume rămase după recalculări, iar dacă aceasta este din nou situația, beneficiarii plăților trebuie lămuriți. De subliniat încă că aceste recalculări s-au făcut până acum primăvara – în lunile martie, (cum a fost cazul anului 2019). Și atunci, a fost nevoie de câteva zile pentru ca APIA să vină cu lămuriri privind plățile făcute care, la acest moment, a precizat că ”sumele mici care se regăsesc pe listele de plată, reprezintă corecții dintre sumele autorizate anterior și cele curente, din cauza implementărilor disciplinei financiare și în conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) nr.1307/2017 – ”rata de ajustare determinată în conformitate cu art. 26 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 (rată disciplină financiară) se aplică doar plăților directe ce depășesc 2.000 euro”.