• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premieră: Cum puteți citi caracteristicile solului…în mers? Farmorganix Bulgaria Ltd. prezintă cea mai profitabilă hartă a solului

    agrointeligenta.ro -

    Veris Technologies este un pionier și lider recunoscut în sprijinirea fermierilor la cartografierea și gestionarea variabilității solului. Situată în Kansas, SUA, compania produce și comercializează prima și cea mai răspândită tehnologie pentru citirea caracteristicilor solului în mers – concepută pentru a ajuta fermierii și consilierii lor de a îmbunătăți profitabilitatea prin cartografierea variabilității solului.

    De la înființarea sa în 1996, compania a ajutat fermierii, profesioniștii în domeniul agriculturii și cercetătorii din 51 de țări și 44 de state din SUA să înțeleagă mai bine condițiile lor de creștere. Platformele cu senzori Veris folosesc senzori electrici, infraroșii și electrochimici brevetați și dovediți pentru colectarea datelor despre trei caracteristici cheie ale solului.

    Un program profitabil de agricultură de precizie se bazează pe înțelegerea exactă a solului. Proprietățile solului cu cel mai mare efect asupra productivității sunt cele care determină cantitatea de apă și substanțe nutritive de care va dispune cultura.

    Structura solului – cantitatea de nisip, nămol și argilă sunt motorul principal, împreună cu materia organică a solului (MO) și topografia câmpului. pH-ul solului, mai ales dacă este în afara intervalului optim pentru cultură, va juca un rol important în cea ce privește disponibilitatea substanțelor nutritive. Pentru a gestiona cu precizie culturile plantate, aceste proprietăți trebuie să fie mapate cu precizie.

    Studiile de sol învechite și la scară largă ar putea provoca erori costisitoare, mai ales atunci când se schimbă dozele de semințe, azot (N) sau apă.

    Prelevarea probelor de tip <celula>, cu excepția cazurilor în care este efectuată pe o scară de 1 decar, nu se apropie de precizia solicitată sau de realizările posibile ale echipamentelor moderne de însămânțare și fertilizare.  Singura opțiune accesibilă și precisă este citirea caracteristicilor solului în mers:

    1. Platformă mobilă cu senzori MSP

    Senzorul de sol Veris® MSP este o platformă unică de senzori, capabilă să cartografieze caracteristicile cheie ale solului într-o singură trecere

    În timp ce conduceți cu aproximativ 8 – 13 km/h, sistemul măsoară pH-ul solului, procentul de materie organică (MO)/Carbon (C), CE (tipul de sol) pe toată adâncimea de înrădăcinare, măsurând temperatura, umiditatea și alți parametrii la adâncime de 0 – 90 cm.

    Bazat pe tractor, acesta oferă confort operatorului și o navigare optimă pe câmp. Cartografiere eficientă cu acoperire de până la 20 hectare/oră.

    O demonstrație în câmp poate fi vizualizată mai jos:

    2. Serie U

    Veris® U folosește senzori pentru crearea unor hărți accesibile

    Veris® U folosește senzori pentru crearea unor hărți accesibile de o rezoluție superioară ale рН-lui solului, materiei organice (MO), structurii solului (CE), umiditate (H2O), temperatura (To C) montat pe UTV înainte de însămânțare, în timpul sezonului de vegetație și după recoltare.

    3. iScan+ (compatibil cu cărucior)

    Veris® iScan creează hărți accesibile de o rezoluție superioară ale materiei organice

    Veris® iScan creează hărți accesibile de o rezoluție superioară ale materiei organice (MO), structurii solului (CE), temperatura, umiditate (H2O) în timpul semănării sau prelucrării solului.

    Se montează pe un instrument de prelucrare a solului, aplicator de îngrășământ, mașina de semănat sau cărucior de sine stătător (în fața sau în spatele tractorului).

    4. Serie Q

    Conductivitate electrică CE (Schimb cationic CSC/Structura)

    Oferă opțiunea de conductivitate electrică (CE) – cartografiere la o adâncime dublă de tracțiune joasă. Dispune de cartografierea dovedită Veris CE, dar cu un design mai ușor – perfect de utilizat cu ATV, UTV și de transportat oriunde.

    Creează hărți de calitate superioară CE pentru adâncimile 0-25 și 0-75 cm. Scanare rapidă a câmpurilor: 200-400 hectare/zi.

    Conductivitate electrică – CE (capacitatea de schimb cationic – CSC, structura, nisip/praf/argilă)

    Conductivitatea electrică (CE) a solului – măsurarea curentului electric produs de solul. Aceasta este o modalitate eficientă pentru cartografierea structurii solului, deoarece particulele mai mici de sol, cum ar fi de argila, produc mai mult curent decât particulele mai mari de praf și nisip.

    Pe măsură ce sistemul CE traversează câmpul, o pereche de electrozi boot injectează o anumită tensiune în sol, în timp ce ceilalți electrozi boot măsoară scăderea acestei tensiuni. Masivele de semnale CE ajung la o adâncime de (0-90 cm) în sol.

    Masivele de semnale CE ajung la o adâncime de (0-90 cm) în sol

    Rezultatul: harta detaliată a variabilității structurii solului în zona de înrădăcinare a culturii. Structura solului are un impact major asupra productivității, afectând capacitatea de reținere a apei, capacitatea de schimb cationic (CSC), drenajul, adâncimea stratului superior al solului și eficiența utilizării azotului (N).

    Măsura în care va reține, pierde sau folosi substanțele nutritive este strâns legată de structura sa.Nutrienții mobili, cum ar fi azotul (N), se scurg prin solul ușor și se pierd prin denitrificare în solul greu.

    Nutrienții imobili, cum ar fi fosforul (P) și potasiul (K) vor varia din mai multe motive – în special variații sunt prezente după recoltare. Capacitatea de schimb cationic (CSC ) reflectă capacitatea solului de a reține cationi încărcați pozitiv (inclusiv nutrienți importanți).

    Schimbați cu ușurință cu alți cationi, acești cationi adsorbiți sunt disponibili plantelor. CSC ridicată – solurile rețin cationii mai eficient. Solurile cu o CSC scăzută sunt inclinate a se acidifia rapid și a dezvolta deficiențe de K, Mg și alți cationi.

    CSC este puternic influențată de structura solului. Deoarece argila este încărcată negativ, CSC crește cu creșterea cantității de argilă.

    CSC depinde și de tipul de argilă, precum și de pH-ul solului și de cantitatea de materie organică (MO). Capacitatea solului de a atrage nutrienți și apă și apoi de a oferi aceste substanțe nutritive și apă plantelor depinde de capacitatea sa de schimb cationic.

    Hărțile de CE a solului determină variabilitatea structurii solului, astfel încât probele dvs. să fie la locul potrivit și prescripțiile dvs. să fie schimbate acolo unde solul prezintă schimbări.

    Materia organică din sol (MO) / carbon (C)

    MO a solului reprezintă o proprietate critică a solului care afectează atât proprietățile chimice și fizice ale solului, cât și sănătatea generală a acestuia. Proprietățile influențate de materia organică (MO) includ: structura solului; capacitatea de reținere a apei; diversitatea și activitatea organismelor din sol, atât benefice, cât și dăunătoare producția vegetală; și disponibilitatea nutrienților.

    MO afectează și efectele aditivilor chimici, îngrășămintelor și pesticidelor. Dacă doriți să schimbați materiile prime în funcție de capacitatea de producție, o hartă exactă a materiei organice (MO) este de importanță majoră. MO a solului este un indicator al performanței anterioare și un motor al performanței actuale. Deoarece MO se acumulează lent în timp, solurile cu conținut mai mare de MO prezintă o structură a solului îmbunătățită, drenare, reduc riscul de înfundare a porilor, compactare și eroziune, cresc rezistența la secetă.

    Ajută pentru capacitatea schimbului cationic (CSC), când este bine descompus (humus). Conține și furnizează substanțe nutritive (N, P, S), absoarbe și stochează alți nutrienți (de exemplu K, Ca, Mg, Cu, Zn), care generează în mod constant o creștere suplimentară a plantelor rezultând o MO crescută a solului. Acest nivel crescut de MO duce, de asemenea, la o capacitate productivă și mai mare.

    Pe câmpurile în care MO este adăugată prin gunoi de grajd sau alte amendamente, harta MO arată unde nivelurile sunt scăzute și ar putea fi folosită (MO) suplimentară. Acționează ca un depozit pe termen lung de carbon (C) adăugat prin sistemul plantă-sol și substanțele organice adăugate. Oferă o sursă de hrană pentru biota solului (viață). Majoritatea aplicațiilor agricole de precizie ar putea fi îmbunătățite cu un strat precis de hartă MO – rata variabilă de însămânțare, managementul azotului (N), zone de prelevare a probelor, modificări ale solului, rată variabilă de erbicide, selecție de soiuri etc. Veris măsoară materia organică în fiecare secundă.

    Materia organică (MO) a solului reprezintă o proprietate critică a solului care afectează atât proprietățile chimice și fizice ale solului, cât și sănătatea generală a acestuia
    Suprasolicitarea solurilor mai puțin producțive risipește semințe scumpe și poate reduce producția

    pH-ul solului

    pH-ul solului este un factor important în producția de culturi. Utilizarea substanțelor nutritive, creșterea culturilor și activitatea erbicidă sunt afectate de pH-ul solului. Probele de sol de tip pur și simplu nu sunt suficient de dense pentru scopul urmărit. Pe suprafața mai multor hectare este prezent un interval larg de valori de рН, care variază adesea de la soluri care necesită var până la soluri care au deja un pH extrem de ridicat.

    Cu ajutorul datelor furnizate de Veris ați putea aplica var în locurile potrivite cu o precizie incomparabilă. Pe câmpurile cu soluri calcaroase, Veris pH Map va indica zonele care probabil nu vor avea nevoie niciodată de introducere a varului. Gestionarea zonelor cu pH ridicat este la fel de importantă pentru aplicațiile de precizie ale varului, sulfului (S) sau fierului (Fe).

    Temperatura și umiditatea solului

    Senzorii din mers care măsoară umiditatea și temperatura ar putea ajuta la reglarea fină a setărilor de prelucrare a solului, pentru crearea mediului perfect pentru creșterea semințelor, controlul buruienilor, pentru reducerea intensității prelucrării solului pe solurile vulnerabile la deteriorare / evitând supraîncărcarea câmpului în care condițiile și tipul de sol sunt sensibile, dimensionând și încorporând reziduuri, dar totodată evitând murdăria și stratificarea solului.

    Înainte ca utilajul de însămânțare să ajungă pe câmp, informațiile culese de la ultima trecere de prelucrare a solului îmbunătățesc planificarea utilajului de însămânțare și oferă informații cu privire la setările optime, precum și însămânțarea semințelor la umiditate suficientă și la temperatură adecvată.

    Pornirea în vreme rece provoacă un stres semnificativ și poate cauza pierderi de recoltă de 15%. Ratele de bază pentru semințe și îngrășăminte se bazează pe productivitatea solului, nu pe mediile câmpului.

    Topografie

    Poziția terenului afectează infiltrarea apei, drenajul, pierderile de sol și azot (N).Solul în pantă severă poate prezenta un potențial productiv redus, adesea din cauza pierderii solului vegetal. Zonele cu goluri sau cele bombate ar putea fi prost drenate, mai ales dacă au și soluri argiloase.

    Topografia este una dintre cele mai vizibile proprietăți ale câmpului și ar trebui inclusă în datele solului în multe aplicații de cercetare și rate variabile, în special cele care implică apă și azot (N).

    Topografia folosită singură ar putea induce în eroare – nu toți versanții de 2% au aceeași structură a solului sau materie organică (MO) – sau potențial de randament. Dar când sunt combinate cu senzori de sol Veris, aplicațiile de date topografice sunt și mai puternice.

    Software – Cartografiere în cabina în timp real

    Cartografiere în timp real

    Vizualizarea imediată a datelor permite:

    • Imediat instantaneu privind calitatea datelor și acoperirea câmpului;
    • Demonstrări la fața locului de hărți de înaltă calitate pentru clienți;
    • Referire pentru prelevarea de probe de sol în timpul cartografierii;
    • Ajustarea în timp real a setărilor de prelucrare a solului pe senzori bazați pe inventar;
    • Logistică avansată de însămânțare folosind senzori de umiditate și temperatură.

    Combinație de senzori de bază

    Servicii de valoare adăugată oferite de FieldFusion:

    • Procesarea și analiza hărților pentru soluții agronomice raționale;
    • Servicii de validare și etalonare a calității datelor;
    • Crearea unei zone unice bazate pe fuziunea datelor de sol și topografia pentru prelevarea probelor, însămânțare, azot (N) si altul, irigare, gestionarea pH-ului scăzut și ridicat;
    • Evaluarea valorii economice a cartografierii de precizie;
    • Sol – randament, analize.

    * Datele furnizate de senzorii Veris ar putea fi partajate cu alte sisteme software de management al fermelor prin Agenția de infrastructură rutieră API și exportul de date.

    Pentru mai multe informații și comenzi:  Farmorganix Bulgaria Limited, office@farmorganix.bg

    Tel. +359 879 690 322  

    www.farmorganix.bg/ro


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații