• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA ovine: Plată pentru toate animalele, nu doar pentru cele din Registrul Genealogic

    Oana Timar -

    Subvenție APIA ovine și caprine – schimbare radicală. Începând de anul viitor, sprijinul cuplat la ovine și caprine ar putea putea fi încasat de toate animalele declarate în cererea unică, fie că acestea sunt sau nu înscrise în Registrul Genealogic. În plus, așa cum se știe deja, se elimină obligația de a se face paritatea de 35 de femele la un reproducător cu origine.

    Organizațiile membre ale Comitetului de Monitorizare pentru PS PAC 2023-2027 au primit astăzi, marți – 17 octombrie, o informare privind o serie de modificări la PNS ce ar fi fost agreate în cadrul videoconferinței ce a vut loc joia trecută, în sistem online. Între aceste modificări, apare și posibilitatea de accesare a sprijinului cuplat pentru ovine și caprine pentru efective ce nu sunt înscrise în Registrul Genealogic. Animalele trebuie însă să fie înregistrate în Baza Naționale de Date în exploatații cu cod ANSVSA.

    ”Modificarea efectuată la nivelul condițiilor de eligibilitate pct. 5 din fișa intervenției PD-24 „Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine” vizează cerința referitoare la asigurarea unui raport de sexe, precum și acordarea sprijinului numai pentru animalele înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei/în BND în exploatații cu cod ANSVSA.

    Eliminarea raportului maxim de sexe din cadrul fișei intervenției este necesar întrucât această condiție există atât în programele de ameliorare, cât și în literatura de specialitate, nefiind justificată menținerea condiției de eligibilitate în cadrul fișei. Prin eliminarea acestei condiții crescătorii de ovine și/sau caprine pot optimiza acest raport, astfel încât să obțină rezultate superioare într-un timp cât mai scurt, crescând astfel performanța efectivelor de animale”, se arată în documentul justificativ privind propunerile de modificare a PS PAC în cazul PD-24. Schimbări identice sunt prevăzute și în cazul sprijinului cuplat pentru caprine. 

    Extras din PNS Varianta 3, transmisă Membrilor Comitetului de Monitorizare

    De precizat că membrii Comitetului de Monitorizare PS PAC 2023-2027 au fost informați că toate modificările ce se regăsesc în varianta 3 a PNS au fost agreate în cadrul ședinței online de joi, 12 octombrie. În cadrul întâlnirii, însă, nu au fost discutate modificări legate de sprijinul cuplat pentru ovine și caprine, astfel că o parte dintre organizațiile de crescători au fost astăzi surprinse să vadă ce schimbări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

    Condiții de accesare a SCZ ovine din 2024

    Conform noii variante a PNS, condițiile de eligibilitate pentru SCZ ovine vor fi, începând cu 1 ianuarie 2024:

    Fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României. Se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile ovine

    Fermierul trebuie să dețină animale:

    • un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv pe beneficiar cu excepția celor din UAT-urile din zona montană pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci inclusiv pe beneficiar, identificat și înregistrat în BND în exploatații cu cod ANSVSA;
    • animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
    • animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani inclusiv, la femele, respectiv maximum 6 ani inclusiv la berbeci, în anul de cerere;
    • animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/ menţionate în cerere;
    • animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rase/în BND în exploatații cu cod ANSVSA;
    • solicitanţii cu un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci.

    Noua variantă a PNS prevede că ”în acest sens, toate refeințele privind identificarea și înscrierea animalelor se va face prin raportarea la Baza Națională de Date (BND) a ANSVSA și nu la RNE (cum este prevăzut în prezent la nivelul PS 2023-2027). Această modificare este necesară a fi realizată ca urmare a intrării în vigoare la 12 ianuarie 2023 a Ordinului ANSVSA nr. 208/2022 privind aprobarea Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor, normă care pune în vigoare prevederile Regulamentului de punere în aplicare nr. 520/2021 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte
    trasabilitatea anumitor animale terestre deţinute”.

    Bugetul alocat SCZ ovine-caprine nu a fost majorat

    De precizat că la nivel de buget alocat sprijinului cuplat pentru ovine și caprine nu s-au făcut modificări, dar, totuși, cuantumurile estimate au fost păstrate.

    ”Pentru perioada 2023-2027 efectivul planificat pentru care se acordă sprijinul este 4.000.000 capete, cu un cuantum indicativ planificabil de 20 euro/cap. La stabilirea efectivului s-a avut în vedere analiza efectivelor de animale plătite în perioada de programare 2015-2020.

    Cuantumul indicativ maxim estimat de 24 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul ipoteza scăderii efectivelor datorită volatilității prețurilor de comercializare și a creșterii cheltuielilor de producție.

    Cuantumul indicativ minim estimat de 12,54 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor”, se arată în noua versiune a PNS.

    Din informarea de astăzi a MADR către membrii Comitetului de Monitorizare nu reiese dacă modificările aduse PNS sunt finale sau ele mai pot suferi modificări. 


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!