• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noile reguli pentru subvenția la ovine și caprine. Propunerile finale

  Roxana Dobre -

  Noile reguli pentru subvenție de tip sprijin cuplat pentru ovine și caprine au fost transmise organizațiilor din oierit. În cadrul consultărilor de la MADR, asociațiile crescătorilor de oi și de capre au convenit ca subvenția ”mare” pe cap de animal, respectiv Sprijinul cuplat pentru venit–ovine-caprine să fie acordată fără a mai fi obligatorie paritatea de minim 1 berbec sau un țap cu origine la 35 de femele.

  Regulile din Planul Național Strategic (PNS) se pot modifica o singură dată pe an, iar în luna august, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit cu ciobanii pentru consultări în privința PD-24 Sprijin cuplat pentru venit–ovine-caprine, o subvenție care dispune de o alocare financiară programată de 411,8 milioane euro, sumă ce nu a suferit modificări. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă prezinte care sunt propunerile ce ar putea fi transmise oficial de țara noastră către CE, în privința subvenției la oi și capre.

  Reguli noi pentru subvenția la oi și capre, din 2024

  Se cere eliminarea raportului de sexe de 1 berbec/țap la 35 de ovine/caprine

  O modificare propusă pentru a fi pusă în aplicare din campania 2024 se referă la eliminarea raportului de sexe de 1 berbec sau țap cu origine la 35 de oi sau capre.

  ”Modificarea efectuată la nivelul condițiilor de eligibilitate pct. 5 din fișa intervenției PD-24 „Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine” vizează cerința referitoare la asigurarea unui raport de sexe.  Eliminarea raportului maxim de sexe din cadrul fișei intervenției este necesar întrucât această condiție există atât în programele de ameliorare, cât și în literatura de specialitate, nefiind justificată menținerea condiției de eligibilitate în cadrul fișei. Prin eliminarea acestei condiții crescătorii de ovine și/sau caprine pot optimiza acest raport, astfel încât să obțină rezultate superioare într-un timp cât mai scurt, crescând astfel performanța efectivelor de animale”, se arată în justificarea pentru eliminarea acestei condiții, o justificare ce ar urma să plece săptămâna aceasta la Bruxelles, pentru a modifica prevederile Planului Național Strategic. De precizat că organizațiile de fermieri au primit termen până pe 9 octombrie, adică până mâine, să transmită MADR eventualele obiecții, cu argumentarea aferentă.

  Citiți și: Mesajul disperat al unui oier: ”Primarul nu mi-a dat niciun hectar de pășune și altul nu are ce face cu ea!”

  Se cere și modificarea condiției de eligibilitate care vizează acordarea sprijinului pentru animalele înscrise în registrul genealogic al rasei

  Modificarea condiției de eligibilitate care vizează acordarea sprijinului pentru animalele înscrise în registrul genealogic al rasei, este necesară pentru a asigura o abordare unitară la nivelul PS 2023-2027, din perspectiva acordării sprijinului cuplat în zootehnie (în cadrul intervențiilor PD-21 – PD-23), se mai arată în justificare.

  ”Mai mult, prin direcționarea sprijinului către animalele înscrise în registrul genealogic al rasei se va asigura că sunt sprijiniți acei fermieri care dețin/cresc animalele performante ușor de identificat prin intermediul registrului, realizându-se astfel procesul de ameliorare, implicit creșterea performanței efectivelor de animale. Modificarea textului la nivelul fișei intervenției PD-24 va conduce la îmbunătăţirea competitivităţii și calităţii produselor din sectorul ovin/caprin”, se argumentează în document.

  Modificările vor fi aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2024.


  Te-ar mai putea interesa

  Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

  Ultimele știri

  Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA