• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • China caută noi furnizori de grâu. Achizițiile din acest an vor ajunge la un nivel record

  Violina Gorcinschi -

  Statul chinez este în căutarea a noi furnizori de grâu în întreaga lume după ce a fost afectat de inundațiile care i-au distrus propriile recolte. În acest context, pe lângă Australia, de la care importă o cantitate importantă de marfă, China vrea să cumpere grâu din mai multe surse. Potrivit unor analize, se estimează că importurile de grâu ale Chinei vor ajunge la un nivel record până la finalul acestui an.

  În urma fenomenelor meteorologice extreme ce i-au afectat recoltele, statul chinez caută furnizori de grâu din toată lumea. Potrivit estimărilor, importurile anuale ale Chinei vor atinge un nivel record. După investițiile mari făcute la începutul anului pentru grâul din Australia, lunea aceasta China a rezervat cantități importante de grâu de la cei mai mari exportatori din lume, inclusiv SUA, Franța și Canada, și alț traderi care au preferat să rămână anonimi, potrivit Forbes.

  China își mărește importurile de grâu

  Valul de achiziții s-a stârnit după ce prețurile mondiale la grâu au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, în luna septembrie. Chiar dacă scăderea tarifelor arată că există livrări suficiente pentru moment, nevoia în creștere al Chinei adaugă un nou element de incertitudine la adresa lanțurilor de aprovizionare care au devenit vulnerabile în urma războaielor și politicilor comerciale protecționiste.

  „Importurile de grâu ale Chinei vor fi mari în viitor, cu siguranță că vor depăși cotele anuale. Se pare că China a cumpărat toate cantitățile disponibile la export din Australia și acum trebuie să meargă mai departe”, a declarat Darin Friedrichs, co-fondatorul Sitonia Consulting Co.

  Guvernul de la Beijing utilizează un sistem de cote pentru gestionarea importurilor de produse agroalimentare precum grâul. În acest moment, limita maximă anuală privind cantitatea de grâu importată este de 9,636 milioane de tone, la un tarif vamal de 1%. 90% din această cotă se distribuie companiilor guvernamentale. Pentru importurile ce depășesc această cotă, tariful vamal crește la 65%, un nivel pe care cumpărătorii privați nu și-l permit.

  De-a lungul anilor, această cotă nu a fost depășită, însă lucrurile s-au schimbat în 2020, după ce acordul comercial încheiat de China cu administrația Trump a stimulat achizițiile de grâu din SUA.

  În 2022, importurile totale de grâu ale Chinei au ajuns la un nivel record de 9,96 milioane de tone în contextul în care cumpărătorii s-au folosit de grâu pentru alte ingrediente utilizate ca nutreț pentru animale, iar populația chineză au consumat mai multă pâine. În prezent, China se bate cu Egiptul pentru poziția de cel mai mare importator mondial de grâu.

  În primele opt luni ale 2023, achizițiile de grâu internațional ale Chinei s-au ridicat deja la 9,56 milioane de tone, peste 60% din această cantitate fiind cumpărată din Australia.


  Te-ar mai putea interesa

  Economiștii americani avertizează că prețurile la porumb urmează să mai scadă Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani Ucraina cere ajutorul României în exportul de cereale. S-a propus o nouă rută pe Dunăre Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Egiptul a cumpărat 120.000 de tone de porumb din Ucraina. Vezi prețul!

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC) APIA a început plata subvenției de 73 euro/ha