S-a votat! Credite cu dobânzi reduse pentru tinerii care vor să cumpere teren agricol
Violina Gorcinschi -Parlamentul European are în plan să introducă noi politici care să stimuleze înnoirea generațiilor în agricultură și să îmbunătățească veniturile și calitatea vieții pentru fermieri și familiile lor. Astfel, prioritatea instituției europene este să îi încurajeze pe tinerii fermieri să își desfășoare activitatea în domeniul agricol. În acest sens, joi, pe 19 octombrie, eurodeputații au adoptat o rezoluție privind înnoirea generațiilor în agricultura UE, cu o majoritate covârșitoare de 447 de voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” și 7 voturi „abținere”, a anunțat din agenția de presă a Parlamentului European.
În 2020, 57,6% dintre conducătorii de exploatații agricole aveau cel puțin 55 de ani, în timp ce doar aproximativ 12% aveau mai puțin de 40 de ani. Aceste cifre îi îngrijorează pe reprezentanții europeni care au stabilit o strategie pentru a stimula „întinerirea” generației de fermieri.
Acces la teren pentru fermierii la început de drum
În textul adoptat se menționează că tinerii fermieri sunt de două până la trei ori mai expuși respingerii cererilor de împrumut pentru a-și începe sau extinde afacerea agricolă. De aceea, deputații propun ca aceștia să beneficieze de credite cu dobânzi reduse, cu sprijin pentru prima tranșă a împrumutului. De asemenea, sunt prevăzute și consultații suplimentare pentru fermierii începători.
Prețul ridicat și disponibilitatea redusă a terenurilor reprezintă o altă piedică menționată în rezoluție. Deputații solicită Comisiei Europene să evalueze posibilitatea de a acționa la nivelul UE, inclusiv prin instrumente legislative, pentru a îmbunătăți funcționarea piețelor naționale de teren agricol. Scopul este ca tinerii fermieri să poată avea acces mai ușor la teren și să contribuie la soluționarea problemelor legate de concentrarea terenurilor și acapararea acestora.
Astfel, va fi creat un observator al UE pentru terenurile agricole, care să monitorizeze tendințele și prețurile de vânzare și închiriere a acestora, pentru a asigura o mai mare transparență a tranzacțiilor în UE.
Sprijin financiar și legislație care să îi încurajeze pe tinerii fermieri
În rezoluție se cere elaborarea de strategii naționale pentru promovarea schimbului de generații, inclusiv prin sprijin financiar pentru transferul de teren și protecția pensiilor. Statele membre ale UE ar trebui, de asemenea, să creeze funcții intermediare pentru succesiunea fermelor, care să ofere îndrumări în ceea ce privește transferul exploatațiilor de la o generație la alta.
Politicile UE și cele naționale ar trebui să se preteze nevoilor tinerilor fermieri, au afirmat membrii Parlamentului European care propun Comisiei să se asigure că aceste nevoi sunt reflectate în evaluările impactului noilor politici.
Educație și internet în zonele rurale
Europarlamentarii au ținut să sublinieze că tinerii fermieri sunt mai dispuși să adopte tehnologii noi și să aplice practici agricole sustenabile. Prin urmare, rezoluția pune accentul pe necesitatea asigurării accesului tinerilor fermieri la internet sigur, precum și la instruire în competențe digitale, planificare de afaceri sau practici inovatoare.