• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Funcționară APIA, condamnată pentru că a încasat subvenții uriașe în numele unor fermieri

    Violina Gorcinschi -

    Două inculpate în cadrul unui dosar, o consilieră de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) și directoarea unei sucursale bancare (la data comiterii faptelor), au fost obligate de către Curtea de Apel Craiova să returneze instituției APIA sumele obținute în numele unor fermieri, în cuantum de aproape 300.000 de lei. Tribunalul Mehedinți a dispus, în luna aprilie, încetarea procesului penal față de cele două persoane, invocând prescripția răspunderii penale. Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au precizat că angajata APIA a adus prejudicii de aproape 300.000 de lei instituției, conturile fiind deschise de cealaltă inculpată, directoarea sucursalei de bancă.

    Cu aproape doi ani în urmă, în decembrie 2021, procurorii DNA Craiova au anunțat trimiterea în judecată a două persoane, o directoare de sucursală bancară și o consilieră APIA Baia de Aramă, pentru fapte comise în perioada 2012-2014. Angajata APIA a fost acuzată că a obținut bani în numele a 5 fermieri, folosindu-se de documente cu date false, a relatat Gazeta de Sud.

    „În perioada 2012 – 2014, inculpata M.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi depus în numele a cinci fermieri (fără cunoștința acestora), la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente în care erau consemnate date false, inexacte și incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică. În cazul a trei dintre aceștia, inculpata M.V. ar fi introdus date informatice false în sistemul informatic ce deservea APIA, în scopul emiterii de către această instituție a deciziilor și ordinelor de plată, a dirijării sumelor de bani astfel obținute, în conturile bancare deschise pe numele acestora cu ajutorul celeilalte inculpate”, au relatat magistrații.

    A luat bani în numele unor fermieri

    Oamenii legii au mai precizat că femeia s-ar fi ales cu aproape 300.000 de lei în numele fermierilor.

    „Ulterior, inculpata M.V. ar fi intrat în posesia cardurilor bancare emise, fără drept, pe numele celor trei fermieri pe care le-ar fi utilizat în folosul propriu, pentru plăți la comercianți și retrageri de numerar, de la ATM. Prin aceste demersuri, inculpata M.V. ar fi intrat în posesia sumei totale de 272.258 lei, reprezentând fonduri nerambursabile ce li se cuveneau celor cinci fermieri”, au informat procurorii DNA.

    APIA s-a constituit parte civilă în dosar şi au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cele două inculpate.

    o persoana care numara bani
    Instanța a obligat-o pe consiliera APIA la plata prejudiciului (foto: stiripesurse.ro)

    Consilieră APIA, obligată să returneze instituției prejudiciul de 300.000 de lei

    Cele două femei au fost acuzate de utilizarea unor documente false pentru obținerea de fonduri europene, fals intelectual şi fals informatic. Instanța din cadrul Tribunalului Mehedinți s-a pronunțat pe 18 aprilie, dispunând încetarea procesului penal din cauza intervenirii prescripției.

    Instanţa a menţinut, însă, sechestrul pus pe bunurile inculpatei care a obţinut ilegal banii de la APIA. Din suma de 272.257 lei, a fost achitată suma de 48.648 lei. Judecătorii au respins acţiunea civilă formulată de APIA faţă de cealaltă inculpată din dosar.

    Hotărârea Tribunalului Mehedinţi a fost atacată cu apel de APIA şi de procurori la Curtea de Apel Craiova. Săptămâna trecută, vineri-pe 20 octombrie, judecătorii au admis apelurile şi au dispus ca şi cealaltă inculpată din dosar să achite parte din prejudiciul adus APIA. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură