• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihai Daraban: ”Avem producţie de roşii două luni pe an şi sărim la jugulara supermarketurilor”

    Violina Gorcinschi -

    De ce nu pot concura fermierii cu supermarketurile? Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre problemele interne ale sectorului agricol. Acesta a explicat de ce tarabele de la piață vând mai puține legume și alte produse agricole decât supermarketurile, invocând faptul că fermierii nu folosesc toate resursele de pe piață pentru a-și comercializa și pune în valoare marfa. Șeful Camerei de Comerț a punctat și că România produce și exportă mult mai puține alimente decât potențialul pe care îl are.

    Președintele CCIR a explicat de ce este greu pentru fermieri să își vândă produsele comparativ cu supermarketurile, în contextul în care ar avea resurse să concureze cu marile magazine. În plus, Mihai Daraban a vorbit și despre problema producției de alimente a României, mult prea mici având în vedere numărul de fermieri.

    Mihai Daraban, preşedintele CCIR, a explicat de ce tarabele din piaţă nu pot concura cu marfa din supermarketuri.

    „Noi nu am învăţat nimic. Avem o producţie de roşii de două luni pe an şi sărim la jugulara supermarketurilor. Sunt spaţii comerciale excedentare în fiecare reşedinţă de judeţ. Au proprietar, dar nu au chiriaş. Nu am învăţat nimic din brandurile astea, Stop and Go şi La Doi Paşi. Magazine micuţe, unde se pot asocia mai mulţi fermieri. Azi vinde unul roşii, mâine vinde unul ouă, brânză, cârnaţi de Pleşcoi. Într-adevăr, magazinul să arate altfel decât taraba din piaţă. Să arate frumos, să încânte omul. Acest lucru contează foarte mult, modul de prezentare în domeniul comercial contează foarte mult. Să nu ne mire că tarabele din piaţă nu sunt atractive chiar pentru toată lumea. E un fapt”, a spus președintele CCIR, într-un interviu pentru DC News.

    Mihai Daraban: „Producția e un vis îndepărtat”

    Președintele CCIR a invocat faptul că România are o producție extrem de scăzută în UE, comparativ cu ponderea de fermieri pe care o are.

    „Dar vreau să mai spun ceva. La nivel de UE, noi avem 33% din toţi fermierii europeni. Şi contribuim de fapt cu produse standard agricole la nivel de UE cu 3,3%. În Franţa sunt 4,36% din numărul de fermieri europeni, şi contribuţia lor e de 17% din produse. Deja producţia de produse alimentare reprezintă un vis destul de îndepărtat. Încă este o evoluţie foarte lentă”, a explicat Mihai Daraban.

    Chiar dacă țara noastră a reușit să exporte, anul trecut, 4 milioane de tone de grâu, această realizare pălește în fața deficitului balanței comerciale.

    „Ce înseamnă asta? Înseamnă nimic, la o ţară care importă de 126 de miliarde de euro. Importurile României, nu cele agricole. Faţă de 98,4 miliarde, cu un an înainte. Noi avem un deficit al balanţei comerciale de 34,1 miliarde de euro. Doar 1,7 miliarde din ăştia sunt în dreptul agriculturii”, a declarat Mihai Dărăban”, a punctat șeful Camerei de Comerț.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA