Cultura bumbacului este câștigătoare pentru fermierii americani. Cei care au mizat pe soia s-au ”ars”
agrointeligenta.ro -Prognozele privind contractele de achizie a mărfurilor agricole arată că cele mai bune câștiguri par să le aibă fermierii americani care au cultivat bumbac. Evaluarea Societe Generale contravine cu speranțele agricultorilor de peste Ocean care, după un 2013 cu prețuri bune la soia, au marșat puternic pe această cultură al cărui preț este în scădere.
Piața americanilor este, cu siguranță, diferită de cea din România, însă anumite tendințe nu pot fi ignorate, mai ales de fermierii mari, care vând la export. De aceea, semnalul dat de americani privind soia ar putea avea efect cu dus și întors la noi. Pe de o parte, descurajați de prețurile mici pe piața internațională, fermierii români ar putea reduce suprafețele cu soia, ajunse anul acesta la cea mai mare întindere din ultimii 9 ani. Pe de altă parte, pe plan național se simte un curent de revigorare a sectorului zootehnic ceea ce nu poate să aducă decât o cerere mai mare de soia, deci și prețuri mai bune.
În SUA, însă, bumbacul este cultura câștigătoare, potrivit analiștilor de la Societe Generale, care au anunțat aprecieri importante la prețul acesei recolte cu tradiție la americani.
Estimările specialiștilor nu se reflectă încă în piață, unde săptămâna trecută, bumbacul a înregistrat un preț minim pentru ultimii 5 ani, coborând la 57,84 de cenți pe livră. Toată lumea recunoaște însă că această marfă este subevaluată, iar stocurile tot mai reduse vor împinge cotațiile tot mai sus. Se estimează chiar că toți baloții aflați acum în depozite se vor epuiza anul viitor, iar SUA, țara cu cele mai mari exporturi de bumbac, va face legea.
În privința culturii de soia, fermierii americani sunt la mâna altor țări care vor influența puternic prețurile la nivel mondial. Se pare că marile achiziții de soia s-au finalizat pentur acest sezon, iar Brazilia și Argentina au condiții meteo ideale pentru recolte excelente de soia, așa că SUA va întâmpina concurență serioasă la licitații.
O altă cultură în care specialiștii americani îi îndeamnă pe fermierii lor să parieze este porumbul pentru care cererea nu poate decât să crească în perioada următoare mulțumită cererii tot mai mare în zootehnie, dar și în producția de etanol.