• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul va lansa Creditul Fermierilor pentru capital de lucru cu dobândă de 1,95%

    Oana Timar -

    Credite agricole avantajoase pentru fermieri. Ministerul Agriculturii lucrează la elaborarea actelor normative pentru lansarea a două credite dedicate producătorilor agricoli. Acestea vor avea dobândă reduse, vor fi garantate de stat și vor putea fi accesate și de către fermierii care cu un istoric mai puțin pozitiv în relația cu băncile.

    Invitat în cadrul emisiunii AgroStrategia de astăzi, luni – 30 octombrie, pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – TVR, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat că Ministerul Agriculturii are în plan acordarea a două modele de credit.

    ”Pe de o parte, Creditul Fermierilor, care practic reprezintă capital de lucru și scoaterea fermierilor din perioada de dificultate. Acesta reprezintă un credit pe o perioadă de 5 ani, capital de lucru până la 30% din cifra de afaceri, are o dobândă foarte bună, de 1,95%. Încercăm, în funcție de sumele alocate și discuțiile pe care le-am avut atât la nivelul Guvernului cu domnul premier Marcel Ciolacu, cât și cu colegul meu de la Ministerul de Finanțe, ca ROBOR-ul și alte cheltuieli să fie suportate de către stat. Asta înseamnă că e un credit foarte avantajos în perioada aceasta grea pentru fermierii români pentru a-i scoate din dificultate”, a vorbit ministrul Barbu despre creditul pe care fermierii îl pot accesa pentru a depăși această perioadă dificilă.

    Credite pe 20 și 10 ani pentru achiziția de terenuri și dezvoltarea fermelor

    Cea de-a doua finanțare va fi Creditul agricol, despre care ministrul Barbu a purtat deja discuții cu asociațiile de fermieri și care va viza ”partea de achiziție de terenuri pe o perioadă de 20 de ani și partea de dezvoltare a fermelor, cu un credit de 10 milioane de euro, pe o perioadă de 10 ani, cu o dobândă de 2%”.

    ”Nu sunt puțini bani. Decizia a fost luată la nivelul Guvernului. Bineînțeles că vom identifica aceste sume”, a spus Florin Barbu la AgroStrategia, precizând că noile credite vor putea fi acordate în baza cadrului legislativ de compensare a pierderilor cauzate de situația din Ucraina. ”Este cadrul Ucraina care așteptăm să fie prelungit pentru a putea emite acest acest act normativ privind Creditul Fermierului”, a precizat Barbu la AgroStrategia (TVR 1), menționând că prelungirea cadrului este așteptată începând cu 15 noiembrie.

    Ministrul Agriculturii a menționat că, fiind vorba de o creditare a fermierilor care se află în dificultate, vor putea accesa finanțarea și acei producători agricoli care au înregistrat sau înregistrează întârzieri către bănci. ”

    ”Am și discutat deja cu băncile pentru a avea acele convenții, să nu mai aibă criterii pentru a dezavantaja anumiți fermieri care au fost într-o perioadă de dificultate, poate că au mai avut anumite întârzieri sau au avut anumite propiri pe conturi. Încercăm să semnăm acele convenții încât toți fermierii să aibă acces la acest credit. (…) Aceste norme trebuie reglementate astfel încât toți fermierii care au avut anumite dificultăți sau anumite întârzieri, că vorbim de o lună, că vorbim de două luni, bineînțeles că nu extrapolăm la nivelul de sechestru, la nivelul …acestea sunt firme care deja au avut alte probleme, să aibă acces la aceste credite.”, a explicat Florin Barbu.

    Creditele agricole vor fi garantate de stat în procent de 90%

    Următorul pas pentru Creditul Fermierilor este o discuție la Banca Națională a României pentru ca normele să fie aprobate într-o formă care să fie cu adevărat utile producătorilor agricoli. În plus, cele două credite, atât cel pentru capital de lucru, cât și cel pentru investiții, vor fi garantate de stat în procent de 90%, aceste garanții urmând să fie acordate prin FGCR – Fondul de Garantare a Creditului Rural. ”Toate se vor desfășura prin FGCR, ROBOR și celelalte comisioane vor fi achitate de către Ministerul Agriculturii prin prevederile bugetare pe care le vom pune anual în buget, dar garantarea și aprobarea creditelor va fi cu bănci și cu FGCR care au fondul de garantare cu 90%”, a mai spus Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds