• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2023 – ultimele informații. Ministrul Barbu a anunțat termenul de plată!

    Oana Timar -

    Avansul APIA a început să fie autorizat la plată din 16 octombrie, însă până la acest moment, banii au întârziat să apară în conturile fermierilor. Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ministrul Agriculturii a vorbit despre ce se întâmplă cu banii fermierilor.

    Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a fost invitat astăzi, luni – 30 octombrie, la emisiunea Agrostrategia, de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența și TVR. Șeful de la Agricultură a fost întrebat de către moderatorul Vlad Macovei ce se întâmplă cu plata avansului din subvențiile achitate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA.

    Ministrul Barbu nu a încercat să ocolească sau să cosmetizeze situația, dând asigurări că plățile sunt începute în sensul în care fluxul acestora a trecut de nivelul autorizărilor de la APIA. Șeful de la Agricultură a lăsat să se înțeleagă că blocajul privind virarea banilor în conturi este la nivelul Trezoreriei.

    ”Sigur că vor merge (plățile primei tranșe din subvențiile APIA – n.r.) și deja s-au început să facă plățile. Este fluxul de Trezorerie, banii au ajuns în Trezorerie, Trezoreria trebuie să facă decontările în conturile fermierilor”, a explicat Florin Barbu

    Șeful de la Agricultură a precizat că din partea Ministerului Agriculturii și APIA s-au transmis autorizările de plată și toată documentația necesară. ”Sigur, s-a trimis tot. Ce pot eu să vă promit este că până pe 30 noiembrie, toți fermierii vor primi banii pe parte de fonduri europene”, a spus ministrul Barbu.

    Ce subvenții APIA se achită în avans

    Schemele care se autorizează pentru plata în avans a subvențiilor APIA pe suprafață au fost comunicate recent de către agenția de plăți:
    ● PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității BISS: 97,5715 euro/ha;
    ● PD-02 – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității CRISS: 51,1365 euro/ha;
    ● PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri CIS-YF 46,00 euro/ha.

    De precizat că până la acest moment nu au început autorizările pentru schemele de plată din sectorul zootehnic și nici nu se cunosc cuantumurile acestora pentru plată. APIA a comunicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO care sunt schemele care se achită la prima tranșă pentru fermierii cu animale:
    ● PD-21: sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte – termen final retenție 30.09.2023;
    ● PD-22: sprijin cuplat pentru venit – carne vită – termen final retenție 30.09.2023;
    ● PD-23: sprijin cuplat pentru venit – bivoliţe de lapte – termen final retenție 30.09.2023;
    ● PD-24: sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine – termen final reteție 08.09.2023.

    Totodată, la plata avansului APIA va intra și PD-25: sprijin cuplat pentru venit – viermi de mătase.

    săptămâna trecută, APIA nu ne-a comunicat cuantumul subvențiilor din care se va achiat avansul în zootehnie. ”Cuantumurile la schemele de plată din sectorul zootehnic se vor stabili în aproximativ două săptămâni, după finalizarea tuturor controalelor administrative”, ne-au precizat oficialii APIA.

    Vă reamintim că în cadrul Campaniei 2023, APIA acordă avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie