• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Parlamentarii vor să ia din terenul unei stațiuni pentru a face o grădiniță

  Violina Gorcinschi -

  Terenul unei stațiuni de cercetare ar putea fi împuținat din dorința unor parlamentari de a înființa….o grădiniță. Suprafața pe care se vrea construită grădinița este de peste două hectare și va fi luată din patrimoniul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava.

  Ghervazen Longher, deputat al minorității poloneze în România, a depus în Parlament un proiect de lege prin care o suprafață de 2,24 hectare de teren intravilan aparținând SDCA din Moara, județul Suceava, să treacă înîn proprietatea privată a comunei Moara, imobil ce va fi folosit pentru construirea unei grădinițe. Alături de parlamentarul Longher au semnat inițiativa și alți 18 parlamentari din partea minorităților, PNL și PSD.

  Tot anul acesta s-a încercat ruperea a 20 de hectare de la Stațiunea din Moara, județul Suceava

  Pentru a doua oară într-un an, parlamentarii pun gând rău terenurilor Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava. Dacă la începutul acestui an, în Parlament se vota cedarea a 20 de hectare din patrimoniul SCDA către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, acum parlamentarii vor să rupă 2,24 de hectare pentru a fi construită o grădiniță.

  Vă reaminim că în aprilie, președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea adoptată de Parlament pentru ca SCDA să piardă 20 de hectare de teren. Sesizarea Cotroceniului a avut câștig de cauză și patrimoniul SCDA a scăpat ca prin urechile acului. Acum, din nou, este luat cu asalt pentru un nou scop educațional: o grădiniță.

  Motivul invocat pentru ruperea suprafeței de la stațiune este că, fără aceasta, există riscul pierderii unei investiții în valoare de circa 2,5 milioane de lei prin Programul Operațional Regional 2014-2020, ce constă în construirea unei grădinițe în satul Bulai. Totodată, terenul ar putea servi și la amenajarea unui parc și a unei anexe sociale în satul Bulai.

  satul Bulai, judetul Suceava
  Construirea unei grădinițe în satul Bulai, prioritară față de cercetarea în agricultură (foto: suceava.photos)

  Stațiunea de cercetare agricolă pierde „teren” în fața unei grădinițe

  Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava și-ar putea pierde un teren din administrare după ce, în Senat, s-a depus un proiect de lege prin care imobilul de o suprafață de 2,24 hectare va fi trecut în proprietatea privată a comunei Moara. Se plănuiește ca terenul să fie loc pentru o grădiniță în satul Bulai, dar și pentru un parc și o anexă socială. Deputații au justificat propunerea prin „lipsa acută” de terenuri a comunei Moara, dar și a nevoii localnicilor de a avea o grădiniță și spații de agrement, având în vedere populația tânără, cu mulți copii.

  Justificarea şi urgența iniţierii acestui act normativ derivă şi din faptul că, pe data de 13.10.2020, a fost semnat Contractul de lucrări nr. 3406 între Ministerul Educației Naționale – Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare și Asocierea S.C. VALMEK CONSTRUCT S.R.L. – S.C. ADMIN CONSTRUCT MANAGEMENT S.R.L., privind execuția obiectivului sus-menţionat, cu termen de execuție de 12 luni de la primirea ordinului de începere, cu obligaţia achizitorului de a pune la dispoziție amplasamentul lucrării, liber de orice sarcină.

  Pentru ca stațiunea de cercetare de la Moara să rămână fără cele 2,24 de hectare de teren, proiectul de lege trebuie să treacă de Senat, să fie aprobat la votul final din Camera Deputaților și să parcurgă perioada în care noua lege poate fi contestată la Curtea Constituțională. Actul normativ va intra în vigoare după promulgarea lui de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

  Ultimele știri

  APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar