• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA ovine și caprine. Plata minimă și maximă ce se achită crescătorilor de animale

    Roxana Dobre -

    Avans APIA 2023 la ovine și caprine –  plata maximă și minimă pe fermă. Crescătorii de animale urmează să primească prima tranșă de bani în conturi, după ce Ministerul Agriculturii a anunțat deja cuantumurile pe cap de animal iar acestea urmează să fie aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, Ministerul Agriculturii a lansat pe 1 noiembrie un proiect de ordin prin care a fost stabilit cuantumul pe cap de animal pentru PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, schemă are urmează să intre în perioada următoare la prima tranșă de plată în avans pentru subvențiile din 2023.

    Citiți și: Subvenții APIA zootehnie: SCZ ovine/caprine – 16,94 euro/cap, SCZ vaci lapte – 338 euro/cap

    Subvenția în avans pentru crescătorii de oi și capre, în 2023

    Avans APIA 2023 – oi și capre. Cuantumuri stabilite

    Cuantumul stabilit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine este de 16,9448 euro/cap de animal. Subvenția se achită fermierilor în lei, la cursul stabilit de 4,9735 lei pentru un euro. Astfel, fermierii vor primi direct în conturi subvenția de 84,2749 lei/cap de oaie sau de capră. 

    Reamintim că în campania 2022 crescătorii de ovine și de caprine au primit o plată de 15,91 euro/cap de animal, adică 78,73 de lei/cap, mai puțin cu circa 5,54 de lei față de campania actuală de plăți.

    Citiți și: Plăți APIA 2023. Valoarea unui euro din subvenție în acest an

    Avans APIA oi și capre 2023 – calcul

    Oierii vor primi în avans direct în conturi 70 la sută din plata integrală stabilită pentru campania 2023, adică 84,2749 lei/cap de oaie sau capră. Restul banilor vor fi plătiți din 2 decembrie, conform unui calendar transmis oficial.

    Calculul pe cap de oaie sau capră în avans este următorul:

    84,2749 lei/cap X 70% = 58,9924 lei/cap – suma în avans pe cap de oaie/capră primită în 2023 direct în conturi la prima tranșă APIA de plată.

    Avans APIA 2023 ovine și caprine: plata minimă pe fermă

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul privind plățile ce vor intra direct în conturile crescătorilor de ovine și caprine având în vedere numărul minim și maxim al efectivelor care pot fi eligibile la plată.

    La plata sprijinului cuplat se ia în calcul plata pentru efectivul minim care este eligibil la APIA, respectiv 150 de capete la ovine sau 60 de capete pentru zona montană. În cazul caprelor efectivul minim este de 50 de capete.

    Pentru campania 2023 calculul pentru plata minimă pe care o primesc fermierii este:

    Avans APIA 2023 ovine și caprine: plata maximă pe fermă

    În cazul efectivelor maxime pentru care oierii sau crescătorii de capre au putut cere subvenție pentru campania 2023 acestea se raportează la 500 de capete animale, atât în zonele de câmpie cât și cele montane. Pentru campania 2023 calculul pentru plata maximă pe care o primesc fermierii este:

    Avans APIA ovine și caprine. Când încep plățile

    Avansul pentru oi și capre urmează să ajungă în conturile fermierilor după ce Guvernul va aproba Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 447/2023 pentru aprobarea în anul 2023 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe decuplate finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.

    Crescătorii așteaptă ca documentul să intre în această săptămână la aprobarea în ședință de Guvern astfel încât APIA să poată începe spre sfârșitul săptămânii și aceste plăți.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români