• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul îngrășămintelor. Gabriel Ionescu, SEEFCO: Azotoasele sunt pe un trend ușor de creștere

  Roxana Dobre -

  Prețul îngrășămintelor este oarecum stabil în această perioadă, cu o ușoară creștere la fertilizanții azotoși, potrivit directorului general al companiei SEEFO, Gabriel Ionescu, care a făcut o analiză cu privire la tendințele actuale de pe piața îngrășămintelor.

  Gabriel Ionescu, director general SEEFCO a făcut în cadrul emisiunii AgroStrategia, ediția de astăzi, marți – 7 noiembrie, o analiză a evoluției prețurilor la îngrășăminte subliniind că în prezent piața este stabilă dar în ușoară creștere.

  Citiți și: Ce se întâmplă cu prețul îngrășămintelor. Fermierii se tem de noi scumpiri

  Gabriel Ionescu, SEEFCO: Prețul azotoaselor, strâns legat de cel al energiei

  Directorul SEEFCO a făcut o serie de recomandări fermierilor care monitorizează prețul îngrășămintelor și a dezvăluit ce trebuie să urmărească în piață aceștia pentru a vedea evoluția prețurilor.

  ”În primul rând toate azotoasele se bazează foarte mult pe consumul de energie și energia a avut anul trecut niște fluctuații uriașe când, din cauza războiului, am văzut că multe țări au făcut stocare de gaze și atunci guvernele cumpărau și prețurile s-au dus foarte mult în sus. Fabricile mai cumpărau (gaz – n.r.) la costuri mult mai mari. În clipa în care depozitele au fost pline, iarna nu a fost dramatic de rece cum se credea, prețurile s-au prăbușit. Automat s-a dat posibilitatea ca ureea să se producă mult mai ieftin. La azotoase se uităm deci la prețul energiei în primul rând și după aceea la cerere și ofertă pe plan mondial”, a spus Gabriel Ionescu pentru emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1.

  Citiți și: Îngrășămintele cu azot din Ucraina s-au ieftinit. Prețuri pe tonă

  În cazul îngrășămintelor complexe fermierii trebuie să se uite în primul rând la cerere și ofertă și în final și la energie. ”Aici e un pic invers. Ponderea consumului sau prețului energiei e mai mic la complexe decât la azotoase”, a completat Gabriel Ionescu.

  Gabriel Ionescu: Prețul la azotoase este pe un trend ușor de creștere în timp ce la complexe există ”o oarecare stabilizare”

  Acesta i-a mărturisit moderatorului emisiunii AgroStrategia, Vlad Macovei, că este greu în prezent ca cineva să anticipeze cum va evolua prețul la îngrășăminte pe o perioadă de 3 luni.

  ”Mi-ar plăcea să știu exact ce se va întâmpla în următoarele 3 luni, probabil aș deveni brusc foarte bogat. Nu știe nimeni. Dar în secunda aceasta ce observăm este că prețul la azotoase este pe un trend ușor de creștere în timp ce la complexe există o oarecare stabilizare. Dar la complexe prețul a crescut continuu din luna iunie până în octombrie și a ajuns la un nivel destul de sus. La complexe unde eu sunt mai bine pregătit, pentru că asta fac zi de zi, observăm că au fost niște momente în care unii producători nu au funcționat la întreaga capacitate. Au fost țări precum China care au avut restricții la export. De asemenea, Rusia a avut mici restricții și livra doar către țări prietene. Și atunci prețurile s-au ridicat. Am observat în vară un preț al amoniacului relativ jos după care a crescut violent și acest lucru va impacta foarte mult. Acum s-a stabilizat, dar e relativ sus. Dacă comparăm ultimele 30 de zile vedem o oarecare stabilitate cu o ușoară creștere la azotoase”, a mai spus directorul SEEFCO.

  Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Gabriel Ionescu, Director General SEEFCO (07.11.2023)


  Te-ar mai putea interesa

  Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu