• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce se întâmplă cu prețul îngrășămintelor. Fermierii se tem de noi scumpiri

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile îngrășămintelor au rămas, momentan, la același nivel în această toamnă, chiar dacă tarifele la gaze sunt în continuă creștere. Cotațiile la fertilizanți sunt blocate de cererea destul de scăzută în acest moment, însă există estimări conform cărora îngrășămintele se vor scumpi în urma conflictului din Orientului Mijlociu, dar și a creșterii interesului din partea agricultorilor după finalizarea lucrărilor pe câmp.

    Prețurile îngrășămintelor nu au suferit schimbări, însă riscă să crească în viitorul apropiat. În același timp, prețurile gazelor sunt în continuă creștere, iar conflictul din Orientul Mijlociu ar putea duce, de asemenea, la creșterea prețurilor îngrășămintelor. În acest moment, însă, nu există schimbări majore, a arătat Agrarheute.

    ingrasaminte
    Cererile la îngrășăminte rămân scăzute (foto: ctec.su)

    Prețurile la îngrășăminte rămân constante. Cererea ar putea crește

    În ciuda creșterii prețurilor gazelor, tarifele la fertilizanții pe bază de azot rămân stabile, pe fondurl cererilor scăzute și a importurilor avantajoase din Egipt și Rusia, potrivit unei Camere de Agricultură din Germania. Conflictul din Fâșia Gaza ar putea, însă, schimba tendințele prețurilor, potrivit experților Camerei.

    În sud-vestul Germaniei, cererea din partea agricultorilor este descrisă ca fiind rezervată. „Pe piața regională a îngrășămintelor, prețurile sunt stabile sau în unele cazuri chiar ușor în scădere. Deși există încă o anumită cerere, cumpărătorii așteaptă în continuare. După finalizarea lucrărilor de câmp, se așteaptă o creștere a interesului de cumpărare. Îngrășămintele cu azot importate sunt disponibile în prezent în cantități mari și exercită o presiune tendențială asupra prețurilor. În principiu, toate îngrășămintele sunt disponibile și contractele existente sunt onorate”, a precizat Camera de Agricultură din Renania-Palatinat în raportul său de piață actual

    Recent, pe piața mondială, prețurile ureei au scăzut din nou după ce India a cumpărat aproximativ 1,67 de milioane de tone la o licitație de uree curentă la un preț de livrare de 400 de dolari americani pe tonă. Ca rezultat, valoarea ureei în Orientul Mijlociu a scăzut de la 405 dolari pe tonă la 380 de dolari. Ieri, marți – 31 octombrie, prețurile au crescut din nou la 385 dolari pe tonă. „Participanții la licitații s-au confruntat cu dilema de a accepta un preț aparent scăzut sau de a-și asuma riscul de a găsi cumpărători în altă parte în lume”, au explicat analiștii evoluția.

    Exporturile de uree ale chinezilor au stagnat recent, deoarece Beijingul își reține, în prezent, aprobările de export, au spus comercianții. Cu toate acestea, oferta de îngrășăminte rămâne în continuare relativ mare, iar cererea este scăzută. Acest lucru este demonstrat și de cantitățile comandate foarte mici din Brazilia și Europa, conform analiștilor.

    De asemenea, prețurile pentru azotatul de amoniu au scăzut recent, în urma cererii scăzute, în special pentru încărcături imediate, iar Rusia continuă să furnizeze la prețuri mici. Concluzia majorității comercianților este că cererea totală de azot în acest sezon este mai slabă decât de obicei.

    Germania: Uree mai ieftină, nitratul de calciu și amoniu și fosfatul de diamoniu  puțin mai scumpe

    În porturile din Germania, prețurile ureei au scăzut recent, coborând la aproximativ 480 de euro pe tonă, cu 10 euro mai puțin decât acum o săptămână.

    Prețurile traderilor și importatorilor pentru nitrat de calciu și amoniu (KAS) au rămas aproape neschimbate sau au crescut ușor. În această săptămână, se cer aproximativ 350 de euro pe tonă în porturi, ceea ce înseamnă între 2 și 3 euro mai mult decât săptămâna trecută.

    Soluția de azotat de amoniu-uree (AHL) este tranzacționată cu puțin peste 310 euro pe tonă, aproape neschimbată față de săptămâna anterioară.

    Comercianții cer prețuri similare și pentru sulfat de potasiu, adică 325 de euro pe tonă.

    Pentru cel mai important îngrășământ cu fosfor al agricultorilor, fosfatul de diamoniu (DAP), se plătește, în prezent, aproximativ 620 de euro pe tonă în porturi, cu 2 până la 3 euro mai mult decât săptămâna trecută.

    Subvențiile pentru fosfat din India au fost reduse săptămâna trecută cu 31% pentru DAP. Reducerea subvenției pentru DAP înseamnă că importatorii indieni nu mai pot cumpăra la prețurile anterioare – ceea ce ar trebui să ducă la scăderea prețului DAP.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații