• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Poziția OMS cu privire la vaccinul contra pestei porcine africane

  Roxana Dobre -

  Rapoartele recente despre noile vaccinuri împotriva Pestei Porcine Africane (PPA) dau speranțe crescătorilor de porci și autorităților. Dar Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor avertizează că ar trebui folosite numai vaccinuri sigure și eficiente, în caz contrar acestea făcând mai mult rău decât bine.

  Mai multe țări din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri împotriva Pestei Porcine Africane (PPA) sau le-au pus deja pe piață. Rapoartele recente au adus speranțe că în sfârșit va exista un mijloc de a controla boala care a dus la moartea a milioane de porci. Vaccinurile vii modificate au fost deja aprobate și testate în unele state, conform publicației Agrarheute.

  Citiți și: Primele vaccinuri împotriva pestei porcine africane au fost aprobate pentru utilizare comercială

  Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor avertizează că ar trebui folosite numai vaccinuri sigure și eficiente pentru combaterea PPA

  Vaccinurile împotriva PPA trebuie să fie eficiente și controlate, avertizează Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor 

  Vaccinurile împotriva PPA trebuie să fie eficiente și controlate, atrage atenția Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor. ”Dacă nu este cazul, noi pericole amenință sănătatea animalelor”, potrivit sursei citate.

  După cum subliniază Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, pot fi utilizate numai vaccinuri de înaltă calitate împotriva pestei porcine africane, cu eficacitate și siguranță dovedite. Acestea ar trebui, de asemenea, să facă obiectul evaluării și aprobării oficiale în conformitate cu standardele internaționale ale Organizației.

  Citiți și: Primele vaccinuri împotriva pestei porcine africane urmează să fie aprobate și scoase pe piață

  Riscurile vaccinurilor pentru PPA

  Sursa citată mai avertizează că este posibil ca utilizarea vaccinurilor inferioare să nu ofere protecție împotriva PPA. Ele prezintă, de asemenea, riscul ca așa-zișii viruși vaccinali să se răspândească, ceea ce poate duce la boli acute sau cronice, mai explică Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.

  În plus, virusurile vaccinale s-ar putea, de asemenea, să se recombine cu alte tulpini, dând naștere la noi tulpini care se sustrag de la detectare și conduc la infecții acute, cronice și persistente cu PPA.

  Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor: Vaccinarea PPA în sine nu este suficientă

  Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor recomandă, de asemenea, ca vaccinarea PPA să nu fie utilizată ca singură măsură de control a bolii. Indiferent de eficacitatea vaccinului, programele de vaccinare ar trebui realizate doar ca parte a unei strategii cuprinzătoare de prevenire și control. În niciun caz nu trebuie neglijate alte măsuri importante, cum ar fi biosecuritatea strictă și controalele la import sau la mișcare.

  Dacă se administrează vaccinarea, aceasta ar trebui făcută ca parte a unui program de vaccinare bine dezvoltat și cuprinzător, recomandă Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor. Aceasta ar trebui să includă, de asemenea, măsuri de monitorizare a vaccinării.

  Noi cerințe pentru dezvoltarea vaccinurilor sigure împotriva PPA

  Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor monitorizează progresul mai multor candidați la vaccin în diferite stadii de dezvoltare. Instituția subliniază, de asemenea, că un nou proiect standard pentru producerea de vaccinuri sigure și eficiente împotriva PPA a fost propus în raportul Comisiei pentru standarde biologice din septembrie 2023.

  Oranizația solicită membrilor săi și producătorilor de vaccinuri să ia în considerare acest proiect de standard atunci când dezvoltă și evaluează vaccinurile PPA pentru aprobare.


  Te-ar mai putea interesa

  ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

  Ultimele știri

  Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA