• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșii de noiembrie. Prețul unui kilogram de tomate românești la intrarea în iarnă

    Angelica Lefter -

    Roșiile românești de noiembrie se coc în solariile încălzite și au preț pe măsura investiției făcute de fermieri. Legumicultorii spun că deși sunt mai scumpe, tomatele din extrasezon au căutare și nu puțini români preferă legumele românești dacă au certitudinea că acestea sunt cu adevărat din solariile localnicilor și nu aduse din Turcia. Astfel, putem spune că reputația fermierului este cea care garantează originea și calitatea roșiilor coapte în pragul iernii.

    Prețul unui kilogram de roșii românești în noiembrie variază între 9 și 15 lei/kg, diferența făcând-o calitatea și soiul. Unul dintre legumicultorii care vând și acum cu tomate românești pe piață este Ionuț Victor Radu, din comuna Obârșia, județul Olt.  Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Coordonator al Departamentului de Horticultură din cadrul AFF a spus pentru Agrointgeligența – AGROINTEL.RO că vinde roșiile în piața din Slatina cu 9 lei/kg, iar la un preț de 15 lei/kg le vinde pe cele numite ”specialități”, adică obținute din soiuri inedite.

    Fermierul oltean, Ionuț Victor Radu

    ”Unul dintre avantaje ar fi, pentru legumele acestea produse în extrasezon, că au un preț mai mare și drept dovadă, acum două săptămâni, după o perioadă mai de răcoare, prețurile au început să crească și a fost bine pentru noi, ceea ce așteptăm să se întâmple și în perioada următoare. Acum, eu știu că și consumatorii ar vrea cât mai ieftin și e logic, dar nu întotdeauna se poate ieftin. Eu mă focusez să am produse atunci când prețurile sunt mai mari, să putem avea ceva profit. Noi vindem roșia românească acum în piață, la tarabe, în piața din Slatina, județul Olt, la prețuri între 9 și 15 lei/kilogram. Marea majoritate…sau roșiile comune, le vindem cu 10-12 lei/kg. La 15 lei avem niște roșii pe care noi le numim specialități, pentru că sunt unele de culoare galbenă, foarte gustoase și unele de culoare neagră, la fel de gustoase”, a menționat fermierul din județul Olt.

    Citiți și: Roșiile românești, în piață la 25-30 lei/kg. Prețul cu care pleacă din solar e mult mai mic!

    Pe piață se găsesc și roșii la 5 lei/kg, dar care trebuie consumate imediat

    Asta nu înseamnă că gospodinele nu pot beneficia și de prețuri mai mici. Este adevărat că prețurile între 5-7 lei la tomate acum sunt doar pentru marfa cu mici defecte, acele tomate care trebuie consumate imediat.

    ”Avem și roșii puțin mai ieftine, care sunt mai deformate, crăpate, pentru că acum temperaturile scăzute favorizează apariția crăpăturilor sau au anumite defecte. Am vândut și cu 5 lei și cu 7 lei și cu 9 lei/kg. Sunt roșii foarte bune pe care poți să le consumi atunci în salată. Dacă vrei să le păstrezi mai mult, având mici defecte se pot strica, dar sunt mulți dintre clienți care își cumpără 1-2 kg la acel moment și le consumă imediat într-o salată sau preparat și sunt la fel de gustoase ca și celelalte”, a explicat Ionuț Victor Radu.

    Ionuț Radu a plantat mai târziu tomate, pentru a ieși cu ele pe piață în extrasezon

    Cumpărătorii trebuie să știe că prețul tomatelor în această perioadă este dat de costul de producție. Cum temperaturile au scăzut, mare parte dintre legumicultori vor începe să-și încălzească solariile, asta înseamnă cheltuieli mai mari.

    ”Acum, dacă discutăm de 10-12 lei la tomate, este un preț care îți dă șansa să încălzești solariile, să le ții măcar așa, pe avarie, dacă putem spune așa. Nu cred că va mai scădea prețul că nu au pus foarte mulți tomate. Solariile noastre, fiind încălzite, am avut un ciclu scurt, tot de tomate, în primăvară și am făcut o pauză în solarii, efectiv le-am păstrat goale pe perioada verii, vreo o lună și ceva, și am plantat puțin mai târziu față de alți fermieri. Cei care au plantat fără pauză, se apropie de final cu tomatele sau le-au terminat deja, pe când noi suntem în plină producție. Asta este strategia pe care mi-am făcut-o eu, văzând ce s-a întâmplat în ultimii ani. Ca să vă dau un exemplu, noi vindem acum tomatele între 9 și 15 lei, acum o lună, tomatele erau între 4-5 lei sau 6 lei, e o diferență foarte mare”, a remarcat fermierul oltean.

    Fermierul a mai explicat și faptul că pe lângă încălzire, este nevoie acum, în perioada rece și de biostimulatori, dar și de forță de muncă. Toate acestea se reflectă în prețul tomatelor pe piață. Personal, legumicultorul Ionuț Victor Radu a găsit soluția: va procesa legumele, astfel încât să poată face față cheltuielilor pe tot parcursul anului, chiar și în extrasezon.

    Tomate pregătite să iasă pe piață în aceste zile, ferma Mușat

    În piața Pucheni, prețul roșiilor este stricat de samsari, care vând roșii de import drept produse autohtone, cu 6 lei/kg

    La rândul său, fermierul Cristi Mușat, din comuna Colibași, sat Câmpurelu, județul Giurgiu, a menționat că, deși nu are încălzite solariile, are roșii de vânzare chiar și acum. Prețurile însă, nu sunt deloc similare cu cele din județul Olt. La piața Pucheni, fermierul vinde un kilogram de roșii cu 6 lei, din cauza samsarilor.

    ”Nu am solariile încălzite, dar am tomate și acum la vânzare pentru că ne-a ajutat vremea. Acum vând la Pucheni cu 6 lei pe kilogram. La Pucheni sunt așa de ieftine pentru că sunt foarte mulți samsari. Merg, iau de pe Voluntari, roșii care nu sunt românești, la 4 lei lădița și merg în spatele mașinilor și le așază în cutii de banane, cum le vindem noi, și spun că sunt roșii românești și ne concurează. Ei spun că au roșii românești, unii le cunosc, alții nu. Importurile vin multe, scad la preț, aceasta este realitatea! Încă mai ține treaba asta, mai păcălesc lumea!”, a menționat fermierul giurgiuvean.

    Tomate din ferma lui Cristi Mușat, județul Giurgiu


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal