• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a scăpat de închisoare un samsar care înșela ciobanii

    Roxana Dobre -

    Un samsar a reușit să scape de închisoare, chiar dacă a înșelat mai mulți ciobani de la care a luat oi și a ”uitat” să le mai plătească. Hotărârea a fost dată la finalul anului trecut de către Curtea de Apel din Oradea.

    Judecat pentru că a luat 507 ovine de la patru bihoreni cărora nu le-a mai plătit, Florin Radu Nuțaș, un bărbat de 48 de ani originar din Tășad, a scăpat de închisoare în urma unei hotărâri dată la finalul anului trecut de către Curtea de Apel din Oradea, conform bihon.ro.

    Citiți și: Fermieri înselați de un samsar care ia animale și nu le plătește. Victimele, racolate prin anunțuri

    Până la decizia finală, fapta s-a prescris

    Deși inițial Judecătoria Aleșd l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru înșelăciune, instanța de apel a observat că faptele de care a fost acuzat s-au prescris acum doi ani.

    Ca urmare, magistrații Curții au decis încetarea procesului penal, dar l-au obligat pe inculpat să le achite celor pe care i-a înșelat peste 108.000 de lei, contravaloarea animalelor achiziționate.

    Citiți și: Apelul disperat al micilor crescători de animale: ”Ne-am săturat să dăm animalele samsarilor pe nimic!”

    Samsarul prelua oile pe care mai apoi nu le plătea

    Conform rechizitoriului, Florin Radu Nuțaș a cumpărat în lunile iulie și august 2016, de la patru ciobani nu mai puțin de 507 de ovine, în valoare de 108.000 de lei. Nuțaș se prezenta drept intermediar pentru un cetățean turc și se ducea acasă la crescători, unde stabilea toate detaliile afacerii. Procurorii au aflat că bărbatul le promitea victimelor că ”turcul va plăti” în conturile bancare ale acestora în termen de 45 de zile de la perfectarea înțelegerii și livrarea animalelor.

    ”Pentru a câştiga încrederea persoanelor vătămate, inculpatul încheia cu acestea contracte de vânzare cumpărare sau angajamente de plată. În plus, (unul dintre vânzători – n. red.) a fost asigurat de inculpat că, în ziua următoare achiziţiei ovinelor, vor merge la notar să perfecteze actul de vânzare în formă autentică, ceea ce nu s-a concretizat”, a reținut Judecătoria Aleșd.

    Imediat ce bătea palma cu proprietarii animalelor, Florin Radu Nuțaș aranja transportul ovinelor, apelând la un șofer găsit pe un site de anunțuri. Îl plătea în numerar, dar și pe acesta l-ar fi înșelat, pentru că ultimele două transporturi nu le-a mai achitat, susținea transportatorul.

    Samsarul acționa în numele unui cumpărător turc care nu exista

    Când și-au dat seama că au rămas și fără bani și fără animale, vânzătorii au încercat să dea de așa-zisul intermediar, dar fără succes. În cursul anchetei, procurorii au aflat, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internaţională, că persoana în numele căreia Florin Radu Nuțaș susţinea că a acţionat nici măcar nu există în Turcia.

    ”Prin urmare este evident că încă de la momentul negocierilor şi la momentul contractării inculpatul nu avea intenţia de a achita bunurile cumpărate, ci doar să intre aparent legal în posesia lor, fără să-şi asume vreo obligaţie în nume personal. De remarcat faptul că în conţinutul acestor contracte inculpatul a menţionat în mod expres că nu el este cel responsabil de neachitarea preţului”, a reținut Curtea de Apel Oradea.

    În primă instanță, Judecătoria Aleșd l-a condamnat pe inculpat la doi ani de închisoare cu executare. Ulterior, în timpul judecării apelului, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis o excepție referitoare la întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale. Pe baza acestei decizii a CCR, Curtea de Apel Oradea a observat că faptele de care era acuzat Florin Nuțaș au un termen de prescriere de cinci ani, care s-a împlinit în 2021.

    Drept urmare, a fost decisă încetarea procesului penal.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români