• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport USDA – noiembrie: Creșteri la producția de grâu din Rusia și cea de porumb din Ucraina

    Oana Timar -

    Raport USDA – luna noiembrie 2023. Departamentul pentru Agricultură al SUA a făcut public raportul agricol pentru luna în curs, anunțând creșteri pentru doi mari producători de cereale din zona Mării Negre: Rusia și Ucraina. Raportul World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) nu face referiri la situația sectorul agricol românesc, semn că pe plan național nu sunt schimbări.

    Conform rapotului WASDE pe noiembrie elaborat de USDA, producția de grâu din Rusia pentru anul de comercializare (MY) 2023/24 este estimată la 90,0 milioane de tone metrice (mmt), în creștere cu 6% față de luna trecută, dar în scădere cu 2% față de anul trecut și cu 13% față de media pe 5 ani. Estimarea include 64,5 mmt grâu de iarnă și 25,5 mmt grâu de primăvară.

    Randamentul general la cultura de grâu din Federația Rusă este estimat la 3,10 tone metrice pe hectar (t/ha), în creștere cu 3% față de luna trecută și 9% față de media pe 5 ani, dar în scădere cu 2% față de recordul de anul trecut. Suprafața totală recoltată este estimată la 29,0 milioane de hectare (mha), în creștere cu 2% față de luna trecută, neschimbată față de anul trecut și cu 4% în creștere față de media pe ultimii 5 ani.

    Citiți și: Eurostat: România, în top 5 cei mari producători de cereale din UE

    USDA precizează că grâul de iarnă reprezintă de obicei aproximativ 70% din producția totală și este cultivat în principal în Rusia europeană. Grâul de primăvară, care reprezintă aproximativ 30 la sută din producția totală, este semănat în principal în regiunile care se învecinează cu Kazahstanul: districtele Volga, Urali și Siberia Rusia.

    Raport USDA noiembrie 2023: Creștere la producția de porumb din Ucraina

    O altă estimare în creștere a fost făcută de raportul USDA pentru producția de porumb din Ucraina care, în anul de comercializare (AM) 2023/24 este estimată la 29,5 milioane de tone metrice, în creștere cu 5% față de luna trecută și cu 9% față de anul trecut, dar în scădere cu 14% față de media anuală a ultimilor 5 ani.

    Randamentul producției de porumb din Ucraina este estimat în prezent la 7,38 tone metrice la hectar (t/ha), în creștere cu 5% față de luna trecută, 11% față de anul trecut și 5% față de media pe 5 ani. Suprafața recoltată este estimată la 4,0 milioane de hectare, neschimbată față de luna trecută și în scădere cu 1 la sută față de anul trecut și cu 18 la sută de la media pe 5 ani.

    Revizuirile din această lună ale producției și ale randamentului producției de porumb din Ucraina se bazează pe date de la Ministerul Agriculturii de la Kiev, care a făcut publice o informații oficiale privind campania de recoltare care, la data de 2 noiembrie, era finalizată în procent de 60%.

    La acest moment al recoltării, randamentul actual la cultura de porumb din Ucraina este de 7,08 t/ha și depășește ușor randamentul record din 2018 de 7,03 t/ha. ”În general, randamentul porumbului depinde în mare măsură de disponibilitatea inputurilor de calitate cu aplicarea regulată și la timp a agrochimicelor. Ipoteza generală de la începutul sezonului a fost că accesul producătorilor la semințe hibride, îngrășăminte și echipamente funcționale poate fi îngreunat din cauza conflictului în curs. Vremea favorabilă a oferit însă o creștere optimă condițiile pentru recolta de porumb din acest sezon, care a sporit randamentele de porumb peste medie și au compensat unele dintre implicaţiile legate de factorii menţionaţi anterior”, se arată în raportul USDA.

    În altă ordine de idei, dar cu un posibil impact și pe piețele regionale, raportul WASDE estimează, în India, o producție de grâu în anul de comercializare (MY) 2023/24 la un record de 110,6 milioane tone metrice (mmt), în scădere cu 2,9 mmt față de luna trecută (sau 3 la sută), dar în creștere cu 6 la sută față de anul trecut.

    Producție record de grâu în India

    Suprafața este estimată la un record de 31,4 milioane de hectare, în creștere cu 3% față de anul trecut. Randamentele sunt se estimează că va atinge un record de 3,52 tone metrice pe hectar, în ciuda unor evenimente meteorologice potrivnice cu care fermierii indieni s-au confruntat în lunile februarie și martie.

    Citiți și: Export de grâu în Indonezia! ANSVSA a făcut anunțul așteptat de producătorii și traderii de cereale

    USDA menționează că Ministerul Agriculturii din India și-a revizuit producția de grâu în scădere cu 3% față de estimarea anterioară făcută publică pe 18 octombrie 2023 pe baza condițiilor de actualizate de cultură și piață.


    Te-ar mai putea interesa

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură