Lidl vinde mere din Noua Zeelandă cu 17 lei/kg în timp ce merele românești zac în depozite cu 2-3 lei/kg
Angelica Lefter -Toamna, în plin sezon al fructelor românești, unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri pare că preferă să aducă mere din Noua Zeelandă în loc să preia producția livezilor locale. Mai multe imagini care circulă pe internet în această perioadă arată că în lanțul Lidl se comercializează mere din Noua Zeelandă, la un preț de 16,99 lei pe kilogram.
Merele românești își așteaptă cumpărătorii în piețe, pe la porți sau prin stațiunile de cercetare, însă în unele mari magazine recolta de fructe autohtone pare să intre foarte greu. Deși există foarte multe anunțuri pe site-urile de specialitate, cu mere românești la 1,5 – 2 lei/kg, sau în piețe cu 3-4 lei/kg, un mare lanț de magazine preferă să aducă mere din import, tocmai din Noua Zeelandă, la prețuri deloc mici.
Citiți și: Mere din Polonia vândute în supermarketul din Voinești, cel mai mare bazin pomicol din România!
Merele românești costă 1,5 lei pe kilogram, cele din import care își găsesc cumpărători în supermarketuri, 16,99 lei/kg
Un semnal de alarmă vine din partea mai multor utilizatori de Facebook care atrag atenția că în magazinele Lidl din România se găsesc mere din Noua Zeelandă la 16,99 de lei pe kilogram.
”Să îi anunțe cineva pe cei ce cumpără mere din Lidl, că în România sunt zeci de mii de hectare de livezi de meri și că nu e necesar să cumpere mere aduse din Noua Zeelandă. Mai are rost sa spunem cât costă merele produse în România? Cele din Noua Zeelandă au un preț de îi asfixiază pe cultivatorii români…Diferența de preț e atât de mare încât asta este pur și simplu o înjurătură la adresa românilor”, a scris administratorul paginii Pogonul.
Citiți și: Red Love soiul de mere care conțin de 20 de ori mai mulți antioxidanți decât un măr obișnuit!
În piețe se găsesc mere românești cu 3,5 – 4 lei pe kilogram
Comentariile la această postare, ilustrată cu câteva fotografii relevante, nu au întârziat să apară: ”Treaba-i simplă, au vânzare de-aia se importă, dacă am fi uniți și am cumpăra/am cere marfă românească nu ar avea de ales.. ar avea la raft produse românești…momentan omul pune în coș indiferent de unde vine marfa, nu contează că e din țara x/y, nu contează că e cules de 2/3 săptămâni nu contează nimc (…) dacă la magazine ar rămâne marfa pe raft, nu ar mai aduce alta, dar cât timp se vinde, scopul lor este unu singur – profitul”.
Un alt utilizator de internet este de părere că cei care într-adevăr vor să cumpere din piață, de la producătorii autohtoni, au această oportunitate: ”Sunt mere la piață între 3,5-4 lei”
Alți români spun că nu vor cumpăra niciodată mere din import, mai ales că există târguri și piețe unde pot găsi marfă românească: ”Nu am cumpărat niciodată mere din Lidl și nici nu voi cumpăra vreodată. Avem un târg cu produse românești și de acolo cumpărăm”
Mai pesimistă, o altă doamnă comentează: ”Găsesc cumpărători destui….ca de, sunt din Noua Zeelandă”, accentuând snobismul de care dau dovadă unii dintre conaționali, de a consuma marfă adusă din străinătate, doar pentru că au etichetă din altă țară.