• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Inovațiile Kverneland care ajută fermierii să își reducă cheltuielile și să fie mai eficienți

    Daniel Befu -

    O dată la doi ani, în luna noiembrie, la Hanovra, companiile de tehnică agricolă sunt prezente cu cele mai noi tehnologii. În avanpremieră, inovațiile sunt prezentate presei de specialitate în cadrul unor evenimente speciale, așa cum a fost cel la care am participat recent, la invitația AgroConcept, unic distribuitor în România al utilajelor Kverneland. Timp de două zile, în ciuda vremii capricioase, tehnicienii de top ne-au dezvăluit care sunt noutățile care vin să facă mai ușoară și mai profitabilă munca în fiecare fermă.

    Înainte de a merge în câmp, strategia producătorului de utilaje Kverneland a fost prezentată în cadrul unei conferințe. Luările de cuvânt ne-au oferit una dintre puținele oportunități de a afla direct de la sursă care este situația pe piața mondială a utilajelor agricole.

    Dai Watanabe – Președinte și CEO al Kverneland
    Dai Watanabe – Președinte și CEO al Kverneland

    ”Viziunea noastră este de a fi un lider în furnizarea unor sisteme inteligente și eficiente pentru ferme, contribuind la o agricultură sustenabilă și servind populației în continuă creștere. Misiunea noastră este de a dezvolta produse, sisteme și servicii care pot asigura plusvaloare clienților noștri pe tot parcursul lanțului valoric. Produsele noastre și inovația contribuie în mod pozitiv la construirea și dezvoltarea fermelor agricole, la succesul lor pe termen lung”, a declarat în deschiderea evenimentului Dai Watanabe – Președinte și CEO al Kverneland.

    Conducerea Kverneland Group a prezentat noutățile din piața de utilaje agricole

    ”Este un domeniu de afaceri extrem de atractiv. 163 de miliarde de euro la nivel global reprezintă industria mașinilor agricole, per total. Apoi, dacă împarți sectorul pe segmentul de echipamente agricole care reprezintă circa 15%, vedem o industrie de circa 24 de miliarde de euro. Putem vedea, de asemenea, că la nivelul Uniunii Europene, toată piața mașinilor agricole este în jur de 40 de miliarde de euro, adică dacă aplicăm procentul de 15% pentru implemente, avem o piață de 6,1 miliarde de euro”, a precizat Arild Gjerde, Manager pentru Marketing și Vânzări în cadrul Kverneland Group.

    Demonstrații în câmp cu inovațiile Kverneland

    Zilele ce au urmat au fost dedicate demonstrațiilor în câmp. Jurnaliștilor le-au fost dezvăluite inovațiile ce vor fi prezentate la Agritechnica, iar cuvintele cheie care au stat la baza fiecărei noi tehnologii au fost: eficiența, flexibilitatea și rentabilitatea.

    O inovație prezentată de Kverneland a fost noul cultivator Rotago, un utilaj care face posibil semănatul mai multor culturi în același timp, dar și a fertilizării pe rânduri, în timpul semănatului. Acum, toate reglajele se pot face direct din cabina tractorului, iar pe partea de transport, compania a brevetat un nou sistem de pliere.

    ”Așa cum vedem din ce în ce mai mult în diferite țări, există o cerere pentru a face două lucrări în același timp, Spre exemplu, în special în țările scandinave sau Marea Britanie, este o practică frecventă să se aplice fertilizarea la semănat. Așa că ne-am dorit să avem ca dotare a mașinii de lucru opțiunea de a semăna și de a fertiliza în același timp, dar și pentru ale țări, precum Franța, spre exemplu, sau în Germania, a devenit o practică să se semene două culturi în același timp”, a spus Sebastian Koers, Product Manager Kverneland.

    Un exemplu dat a fost cel al rapiței semănate în cultură principală împreună cu o cultură companion care poate fi mazărea. Combo-ul este folosit de fermierii care vor să utilizeze mai puține pesticide și care, astfel, folosesc mazărea ca un ”scut” pentru rapiță.

    ”Pentru a semăna cele două culturi în același timp, echipamentul nostru este perfect întrucât sistemul informatic ne permite să gestionăm separat cele două fluxuri de lucru, astfel încât să putem semăna 6 kg/ha sămânță de rapiță și 50 kg/ha de sămânță de mazăre, în același timp„, a explicat Daniel Northoff, Product Application Team în cadrul grupului producător de utilaje.

    Un sistem de dozare care ajută operatorul să fie mai eficient, cu un consum de pesticide mai redus

    Răspunzând cerințelor europene de reducere a consumului de produse de protecția plantelor, Kverneland a venit cu un nou sistem de umplere a rezervoarelor mașinii de stropit. TwinFill asigură operatorului o eficiență maximă în dozarea tratamentului și în aplicarea acestuia.

    ”Industria pesticidelor este sub o mare presiune, iar la nivelul mașinilor de stropit avem sarcina de a reduce consumul chimicalelor, cel mai bun exemplu fiind programul Green Deal al UE până în 2030, care ne presează să reducem până atunci consumul de pesticide cu 50%. Așadar, aceasta este o mare provocare, iar noi în industria mașinilor de stropit ne concentrăm și avem mult de lucrat pentru acest obiectiv. Stropitul de precizie și economisirea pesticidelor încep cu o dozare corectă. Sub aspectul neschimbat al acestui rezervor și al deschiderii sale, totul în interior este schimbat. Așadar nu judecați mașina doar după cum arată, ci și după ce dotări are”, a spus Bert Van Der Horst, Product Application Specialist Kverneland.

    Sistemul nou de transfer al produselor de protecția plantelor în rezervorul mașinii de stropit reduce considerabil eforturile operatorului care lucrează cu un sistem cu două rezervoare – în față și în spate și pentru care, în prezent, trebuie să facă o muncă dublă sau și cu consum de timp mai mare. ”De la început ne-am spus că este o sarcină dificilă pentru operator să umple rezervorul, trebuie să fie atent la mai multe lucruri, iar acum singurul lucru pe care îl mai are de făcut este să se concentreze pe dozarea produselor. El poate în continuare să opereze echipamentul, dar atunci când este un pas critic, mașina va aștepta o confirmare din partea operatorului. Astfel, operatorul rămâne în control total al umplerii rezervorului, dar îi este totul mult mai ușor. Se poate concentra doar pe ceea ce are de făcut și echipamentul va face restul pentru el”, a mai explicat Van Der Horst.

    În cadrul evenimentului a fost organizat și un atelier pentru participanți în care a fost evidențiat principiul TwinFill care face posibilă obținerea unui amestec omogen în ambele rezervoare (față-spate) ale sistemului de stropit.

    Noua grapă care poate prelucra orice sol

    Pentru fermierii bio și nu numai, Kverneland a prezentat în această toamnă o nouă grapă ce poate fi atașată semănătorii A-drill. Ideal pentru combaterea buruienilor, dar și pentru spargerea crustelor, echipamentul oferă avantajul unui sistem inovator de reglare, reducând consumul de carburant cu 20 de procente.

    ”Acuratețea este unul dintre marile avantaje ale utilajului, dar totodată și flexibilitatea. Toate componentele sunt prinse pe un cadran
    în formă de H și în acest fel, componentele pot fi poziționate unde dorim foarte ușor. Compania a patentat ceea ce noi numim un cadran universal și, după cum vedeți aici, ave niște configurații deja disponibile. Dacă doriți să schimbați distanța dintre rânduri, chiar și în sistem hidraulic, puteți face asta doar schimbând configurația și valvele hidraulice. Dacă aveți un sol foarte tare și foarte uscat, cu un sistem de componente plate, care nu pot sparge solul, cu acest sistem exclusiv, echipamentul este ajutat să străpungă solul. Este un aspect foarte important de avut în vedere de către fermieri”, a explicat Guillaume Pignon, Product Application Specialist precizând că greutatea de lucru a elementelor utilajului se poate regla în funcție de starea solului și de adâncimea dorită.

    Pudama, inovația Kverneland pentru un cost de fertilizare redus cu 25%

    Cea mai așteptată inovație a celor de la Kverneland este Pudama, un nou sistem de aplicare a îngrășămintelor prin care consumul de fertilizanți este redus cu 25% fără a fi afectat randamentul culturii. Rezultatele finale ale testărilor realizate în 20 de țări diferite, în ferme și institute independente, urmează să fie prezentate, în premieră, la Agritechnica.

    Principiul după care funcționează Pudama este cel al plasării îngrășământului doar în zona în care planta îl poate accesa. Astfel, în loc să fie aplicat fertilizantul într-o linie continuă, el este poziționat doar în zona plantelor, ceea ce conduce la un randament mai bun al fertilizării, dar și la o economie de îngrășăminte.

    ”Noi credem și susținem cu fermitate, aceasta este o poziție clară: consum cu 25% mai mic de îngrășăminte față de modul convențional de aplicare, fără nicio pierdere la nivel de producție agricolă. Zona verde este locul în care noi plasăm fertilizantul, iar șirul alb pe care îl vedem aici este o linie continuă, modul convențional de a plasa fertilizantul. Luăm și eliminăm acest fertilizant pentru că planta oricum nu are acces la el. Nu uitați că zona de fertilizare este limitată în jurul plante iar de aici avem economia noastră de 25%”, a spus Thorsten Kreft, Product Manager Kverneland.

    Investiția în Pudama se amortizează din primul an

    Un aspect foarte important luat în calcul de specialiștii Kverneland a fost acela al amortizării investiției. Astfel, în cazul Pudama, oficialii producătorului de utilaje au exemplificat modul în care costul sistemului este amortizat chiar din primul an.

    ”Să presupunem că avem un client care aplică în mod obișnuit îngrășăminte în doză de 200 kg/ha. În acest caz, un procent de 25% reprezintă 50 de kilograme pe hectar. Deci ar reduce doza la 150 kg/ha. Acum ca să simplificăm calculul, avem o suprafață de 100 de hectare. 100 de hectare, înmulțit cu 50 kg/ha înseamnă 5 tone,corect? Acum presupunem că la acest moment, în Germania, prețul îngrășământului DAP este de 600-650 euro/tonă. Avem 3.000 de euro la cele 100 de hectare. Câte hectare credeți că poate lucra acest echipament cu o lungime de lucru de 6 m, într-un an. Să spunem 400. Dacă înmulțim 400 cu 3.000, avem 12.000 de euro. Investiția se amortizează în primul an”, a punctat Constantin Homann, Product Manager Precision Drills Kverneland.

    Cu un portofoliu ce răspunde nevoilor din orice fermă, Kverneland dovedește, încă o dată, că inovează pentru agricultură. Soluțiile prezentate în avanpremieră în Germania au evidențiat atenția pentru nevoia fermierului de astăzi de a fi mai eficient, mai rentabil, dar și mai aproape de natură. Toate cele patru inovații prezentate în acest articol, dar și alte noutăți din portofoliul Kverneland vor putea fi văzute începând de mâine, duminică -12 noiembrie, până pe 18 noiembrie, la expoziția Agritechnica din Germania.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!