Furtuna a făcut ravagii în ferma lui Puiu Ilisei. Rafalele de vânt au smuls acoperișul și au distrus solariile
Roxana Dobre -Vântul puternic a făcut ravagii în ferma unui cunoscut producător din Călărași. Furtuna a afectat acoperișurile adăposturilor unde se aflau tăurași dar și pui de două zile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că vântul puternic va continua și astăzi.
Puiu Ilisei, administrator al fermei Pilis din Călărași, trece prin momente dificile după ce episodul de vreme de iarnă de ieri, sâmbătă – 18 noiembrie, a afectat serios ferma pe care acesta o conduce.
Vântul puternic afectează și astăzi, duminică – 19 noiembrie mai multe județe ale țării iar Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că pe mai multe drumuri se circulă în condiții de iarnă iar toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise din cauza vântului puternic.
Citiți și: Județele unde a venit iarna cu zăpadă. Unde va mai ninge în zilele următoare
Ravagii făcute de vântul puternic în ferma lui Puiu Ilisei
Puiu Ilisei a dezvăluit pe pagina sa de socializare că furtuna de ieri, sâmbătă – 18 noiembrie i-a afectat puternic ferma zootehnică dar și solariile unde acesta cultivă ciuperci.
”Furtuna de aseară, cumulată cu lipsa electricității a făcut ravagii în fermă. Tăurașii s-au orientat primii, grupându-se în cireadă pentru căldură, dar la puii de 2 zile, unde a fost smuls acoperișul, a scăzut brusc temperatura. De solarii nu mai zic. Gravă situația! Azi reparăm ce e urgent și ce putem, că furtuna nu s-a oprit! Ne dă și nouă ceva credite din fondul de rezervă? Hai să punem mâna la muncă că nu cred, nici nu se va pomeni că producătorii locali o duc rău”, a semnalat fermierul în mediul online.
Citiți și: Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie. Graficul precipitațiilor în 4 săptămâni
Vântul puternic ține închise toate porturile de la malul Mării Negre
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat duminică dimineață că toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise din cauza vîntului puternic.
”Sfătuim conducătorii auto să se informeze înainte de a pleca la drum despre condițiile meteo-rutiere din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-și echipeze autovehiculele cu anvelopele de iarnă, în situația în care carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei. Reduceți viteza, adaptând-o constant la condițiile de drum, nu bruscați comenzile autovehiculelor, folosiți sistemele de iluminare-dezaburire, evitați manevrele riscante și asigurați-vă foarte bine înainte de schimbarea benzii”, a anunțat centrul Infotrafic.
De asemenea, a mai informat centrul Infotrafic, pentru că vântul bate cu putere în unele zone, este foarte important să nu opriți sau staţionați în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, panourilor publicitare sau altor obiecte pe care rafalele puternice le pot aduce pe autovehicule, putând crea distrugeri sau chiar rezulta victime.
Potrivit sursei citate, la nivel național, plouă în județele Alba, Constanța și Tulcea, se circulă în condițiile unui carosabil umed în majoritatea zonelor din țară, temperaturile sunt pozitive în general, fără probleme de formare a poleiului, fără evenimente rutiere produse.
În zonele înalte de munte, circulația se desfășoară în condiții de iarnă, precipitațiile s-au oprit, nefiind restricții de trafic. Se acționează cu utilaje și material antiderapant.
Pe principalele autostrăzi, la această oră, condițiile meteo-rutiere se prezintă astfel:
– A1 București-Pitești: fără precipitații, carosabil parțial umed.
– A1 Sibiu-Deva: plouă, carosabil umed, vizibilitate redusă sub 150 de metri, din cauza ceții, pe tronsonul kilometric 225 – 292.
– A10 Sebeș-Turda: plouă, carosabil umed.
– A2 București-Constanța: km. 10-144 fără precipitații, carosabil umed, vânt puternic, iar pe tronsonul km. 144-212 plouă moderat, carosabil umed, vânt puternic.
– A4 Ovidiu-Agigea: ploaie moderata, carosabil umed, vânt puternic.
Reamintim că în intervalul 19 noiembrie, ora 10.00 – 19 noiembrie, ora 18.00 se află în vigoare o atenționare meteorologică de intensificări ale vântului.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 60…80 km/h. Pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85…90 km/h.