Controale în stupine. ANZ verifică situația stupilor de albine
Roxana Dobre -Controale în stupine pe final de an. Șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Florinel Bîrcă, a anunțat recent, prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO că agenția pe care o conduce efectuează la final de an și nu numai o serie de verificări la crescătorii de albine.
Stuparii sunt vizați în această perioadă de verificări făcute de inspectori ai ANZ. Conform directorului general, Florinel Bîrcă, se controlează la fața locului existența stupilor declarați la agenție, a albinelor dar și plăcuțele și numerele de înregistrare.
Citiți și: Anunț urgent de la directorul ANZ pentru apicultori
Florinel Bîrcă, ANZ: Efectuăm o serie de verificări în teren, la apicultori
Florinel Bîrcă a precizat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că inspectorii agenției efectuează controale în teren la apicultori.
”Noi în această perioadă efectuăm o serie de verificări în teren, la apicultori. Acestea se fac și în urma depuneri declarației pe proprie răspundere privind efectivele de stupi și familii de albine. Pentru că apicultorii vin și declară iar noi dacă avem suspiciuni că ceva nu este în regulă mergem și controlăm în teren. Nu este comod pentru stupari dar noi trebuie să ne facem treaba și să fim convinși că ceea ce se declară se regăsește și în teren. Adică dacă în declarație ne trezim că cineva raportează 1.000 de stupi și noi verificăm niște date care nu corespund înseamnă că ceva nu este în regulă. De aceea facem aceste verficări la fața locului pentru că și noi suntem responsabili mai departe pentru ce raportăm la Comisia Europeană (CE) sau alte instituții”, a explicat șeful ANZ.
Citiți și: Controale în stupinele care au cerut subvenții. Când se fac plățile APIA în conturile apicultorilor
Controalele ANZ în stupine sunt anunțate
Conform lui Florinel Bîrcă la verificări sunt vizați în principal stuparii care au făcut modificări la efectivele de albine.
”Controalele sunt anunțate deci nu inopinate. După cum am explicat și altă dată cele inopinate se efectuează la anumite sesizări primite de noi. Deci anunțăm apicultorii, iar ei pot pregăti documentele. Se numără stupii, se verifică dacă sunt înregistrați, dacă au toate plăcuțele cu numerele de înregistrare și dacă au familiile de albine în interior desigur. Pentru că pot fi situații în care există stupii dar nu au înăuntru albinele. Și atunci inspectorii ANZ verifică toate aceste condiții”, a mai spus șeful ANZ.