Burse şi preţuri

Probleme și pe piața laptelui din Germania: Fermierii produc mai scump decât vând

Oficiul pentru Agricultură și Sociologie Agricolă din Germania a calculat recent costurile privind producția de lapte. Potrivit cifrelor obținute, în iulie 2014, costul de producție pentru un kilogram de lapte era de 44,99 de eurocenți, în timp ce prețul plătit producătorilor scăzuse la 38,74 de eurocenți. Pierderea fermierilor era astfel de peste 6 eurocenți la fiecare kilogram de lapte vânzut procesatorilor.

Comparativ, în aprilie 2014, costul de producție era de 45,95 de eurocenți, în timp ce banii plătiți la poarta fermei erau de 40,60 de eurocenți pentru fiecare kilogram de lapte.

Cum datele au fost culese din toate marile ferme ale Germaniei, studiul a relevat care au fost costurile pentru crescătorii din diferite regiuni în luna iulie:

Regiunea de Sud (Saarland, Bavaria, Baden-Württemberg, Rhineland-Palatinate și Hesse) – cost de 50,21 de eurocenți/kg de lapte produs
Regiunea de Est (Thuringia, Saxony, Saxony-Anhalt, Brandenburg, și Mecklenburg-Vorpommern) – cost de 43,49 de eurocenți/kg de lapte produs
Regiunea de Nord (North Rhine-Westphalia, Lower Saxony, și Schleswig-Holstein) – cost de 39,41 de eurocenți/kg de lapte produs

”Diferența dintre prețuri și costuri este cauză prăbușirea prețurilor la lactate. Acestea s- au prăbușit mult în 2014 și situația s-a înrăutățit”, explică Romuald Schaber, președintele Consiliul European al Laptelui (European Milk Board).

Potrivit specialiștilor, piața laptelui german a avut de suferit în valuri, iar în timp ce producția a tot crescut, cerere nu a putut ține pasul pentru a absorbi volumulele disponibile. Din acest motiv, un program de responsabilitate a pieței se impune a fi implementat de urgență, consideră Schaber.

În lipsa unor măsuri eficiente, prețurile vor coborî până la pragul de jos, ceea ce va însemna că piața va ajunge din nou la un nivel de criză precum cel din 2009, când problemele din industria laptelui au fost exacerbate de recesiunea mondială.

Foto: Agri.eu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu