• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul unui fermier pentru APIA: Faceți comisiile pentru controale, ca să putem intra la avans!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au avut erori la controlul prin monitorizare au ajuns la capătul puterilor! După drumuri și declarații la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), acum producătorii agricoli sunt puși să efectueze poze care să confirme cultura iar acestea trebuie recunoscute în teren de o echipă a agenției. Tot procesul însă e întârziat iar fermierii se tem că nu mai intră la plata avansului, care se încheie peste 2 săptămâni.

    Fermierul Iulian Siminic din comuna Mitoc, județul Botoșani,Membru al Asociației Forța Fermierilor, lucrează o suprafață de 120 de hectare și deține o fermă de 70 de vaci de lapte. Anul acesta producătorul agricol nu a intrat pe lista de plată în avans, fiind blocat cu toată ferma inclusiv zootehnia, din cauză că din cele 120 de hectare softul APIA nu a identificat pe 10 hectare cultura de rapiță. ”Rapița nu o vede deloc, oricâte interpretări și reveniri au fost”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Subvenții APIA: 140.000 de fermieri blocați la plată. Dezvoltatorul softului, chemat la MADR

    Fermierul botoșănean, Iulian Siminic, se teme că nu va mai intra la plata avansului din cauza erorilor la controlul prin monitorizare

    Iulian Siminic, fermier Botoșani: Softul APIA nu recunoaște deloc rapița

    Fermierul din județul Botoșani spune că problemele au început de la prima interpretare a datelor de la controlul prin monitorizare și nu s-au încheiat nici acum. În cazul fermei sale de 120 de hectare, APIA nu recunoaște cultura de rapiță de pe 10 hectare, motiv pentru care toată exploatația, care nu are alte probleme și nu se află la alte tipuri de control, este blocată la plată.

    ”După cum știm situația este problematică la nivel național, nu vorbim doar de Botoșani pentru că softul APIA nu recunoaște în urma controlului prin monitorizare o serie de culturi. La rapiță cel puțin e cea mai mare problemă pentru că efectiv nu o vede deloc. Eu am 120 de hectare din care pe 10 hectare nu recunoaște rapița iar toată ferma este blocată la plată. Inclusiv zootehnia este cu steguleț roșu iar eu nu am nicio problemă și nici la alt tip de control nu am fost”, a precizat fermierul.

    Citiți și: Crescătorii de vaci se simt șantajați de procesatori și cer intervenția statului. Fermier: ”Stopați importurile. Ne bagă în faliment”

    Fermierii s-au transformat peste noapte în fotograf pentru APIA 

    Iulian Siminic a dezvăluit că fermierii s-au transformat vrând-nevrând în fotografi profesioniști pentru APIA, impunânduli-se să descarce o aplicație și să trimită ”dovada” că cultura trecută în cererea pentru subvenții este și cea din teren.

    ”Am fost chemat la APIA, am semnat declarații peste declarații. Eu nu mi-am retras declarația inițială pentru că ceea ce am spus am în teren. Da sunt fermieri care s-au lipsit de suprafețele cu probleme ca să poată intra la plata avansului deși ei săracii chiar spuneau adevărul. Dar au preferat să se lipsească cu dreptatea de partea lor, nu mai zic că au fost și penalizați, tot pe nedrept. Revenind la mine, practic am fost obligat ca peste noapte să devin fotograf profesionist pentru APIA. Am primit indicații să descarc o aplicație, care nu știe cât e de recunoscută oficial, și să pozez terenul și cultura”, a povestit fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Apelul fermierului Iulian Siminic: Faceți comisiile pentru controlul în teren! Noi plătim zilnic penalizări

    La o lună de la începerea plăților în avans, în ferma lui Iulian Siminic lucrurile privind controlul prin monitorizare nu sunt încă clare. Deși fermierul nu a încălcat regulile pentru subvenții, de câteva luni funcționarii APIA se încurcă în jurul unei certitudini pe care Iulian Siminic a susținut-o pe proprie răspundere în zeci de cereri: nu renunță la declarația sa privind existența culturii de rapiță pe 10 hectare din exploatație.

    ”Această georeferință eu am trimis-o la APIA, așa cum am spus dar și după acest pas trebuie să se întrunească o comisie care să confirme ceea ce noi tot am declarat și fotografiat pe proprie răspundere. Adică să vină o comisie care să constate că ceea ce corespunde în teren este ce apare în pozele trimise de noi. Nu mai zic că un funcționar poate spune că restul vegetal nu e în regulă, că nu a fost rapiță acolo. Noi cum îi convingem? Nu mai zic că am plătit un cadastrist pentru aceste poze, pentru că nu știam efectiv cum să procedez deoarece este nevoie de mai multe detalii ale fermei și o măsurare și fotografiere de profesionist. Nu vreau să mă gândesc cei cu 5-10 hectare cum se descurcă. Sunt fermieri la Botoșani care s-au retras, au pierdut parcelele unde nu se vedea cultura ca să primească avansul. Și la pășuni sunt aceleași probleme”, a mai spun Iulian Siminic.

    Între timp însă lucrurile s-au complicat odată cu trecerea timpului deoarece fermierul a fost nevoit să înceapă lucrările pentru campania de toamnă iar rapița din teren a rămas acum doar în pozele trimise la APIA.

    ”Pot apărea probleme pentru că funcționarul ar putea spune că nu recunoaște resturile vegetale și acolo nu a fost rapiță. Acum am aflat că în sfârșit va veni acea comisie care să confirme că pozele sunt făcute corect cu geo-referință și că pe parcela respectivă se confirmă cultura. Dar dacă se mai întârzie mult noi nu mai avem șanse să intrăm la avans. De aceea apelul meu pentru ministrul Agriculturii, Florin Barbu, secretarul de stat, Adrian Pintea și directorul APIA, Cornel Turcescu este să pună lucrurile în mișcare pentru că ne temem că nu mai intrăm la avans și noi plătim penalizări atât pentru inputuri cât și pentru adeverințele punte luate de la APIA și pentru care banii trebuiau să intre la bancă deja”, a mai subliniat fermierul botoșănean.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Cum se apropie Crăciunul, cum reapar focare de Pesta Porcină Africană! ANCPI: Cadastru gratuit finalizat în 290 de comune. Lista localităților unde lucrările sunt în desfășurare