• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Crescătorii de vaci se simt șantajați de procesatori și cer intervenția statului. Fermier: ”Stopați importurile. Ne bagă în faliment”

  Angelica Lefter -

  Fermierii români, crescători de vaci de lapte, sunt disperați și fac un apel de urgență către autorități să stopeze importurile de lapte din Ucraina și alte țări care fac oferte procesatorilor români.

  Laptele adus din țări precum Ungaria, Polonia sau Ucraina a stricat piața fermierilor din România, iar începând cu luna februarie, aceștia au fost înștiințați că vor primi de la procesatori prețuri de minim 1,5 lei pe litru, în scădere cu circa 15% comparativ cu luna ianuarie. Asta în ciuda faptului că procesatorii au beneficiat de un ajutor de stat de până la 500.000 de euro, bani ce le-au intrat în conturi ca sprijin de la bugetul național.

  Iulian Siminic, fermier din comuna Mitoc, județul Botoșani

  Prețul laptelui a scăzut cu 15% la vânzarea din poarta fermei către procesatori

  Fermierul  Iulian Siminic din comuna Mitoc, județul Botoșani, care lucrează o suprafață de 150 de hectare și deține o fermă de 70 de vaci de lapte, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că fermele de familie sunt într-un real pericol din cauza politicilor prost gestionate la nivel de țară. Acesta trage un semnal de alarmă în ceea ce privește prețul laptelui vândut către procesatori, care a scăzut dramatic din cauza importurilor din Ucraina și nu numai.

  ”Am 70 de capete de vaci, acum am în jur de 38-40 de vaci pe lactație și produc zilnic undeva la 500 de litri de lapte pe zi. Ferma pe care o administrez este tehnologizată, am trei angajați, mulgători și tancuri de răcire. Am fost anunțat de către procesatori că prețul laptelui va fi mai mic de la 1 februarie având în vedere că pe piață este lapte din Ucraina mult mai ieftin, iar la noi în țară nu mai pot susține prețul acesta, având în vedere că s-a micșorat și prețul la raft, lucru pe care eu nu l-am constatat. Vine foarte mult lapte din afară și asta este, am act adițional de la procesatori”, a menționat fermierul botoșănean.

  Citiți și: Preț lapte 2023. Cât primesc fermierii pe litru la procesator și vânzare directă

  Noile prețuri nu acoperă costurile de producție ale unui litru de lapte

  Litrul de lapte de la fermier către procesator era preluat cu 2,1 lei – 2,2 lei, însă din luna februarie prețul va scădea la 1,5 lei pe litru, în funcție de cantitatea pe care crescătorii o livrează, acest preț fiind valabil pentru cei care vând până în 50 de litri.

  ”Înainte vindeam litrul de lapte către procesatori cu 2,1 – 2,2 lei, acum au scăzut și la 1,5 lei. Vă dați seama că eu am și costuri de producție. Deci, un litru de lapte, cu tot cu angajați, cu tot cu electricitate și tot ce consum, îl produc cu 1,8 lei/litru – 1,9 lei/litru. Acum nu mai scot nimic profit, nici măcar nu îmi acopăr cheltuielile. Nici cu subvenția nu rămân, că aveam 330 de euro COP, dar de acolo plătim și la Asociația din care facem parte, plătim și la Registrul Genealogic, și nu știu dacă din 330 de euro rămânem în mână cu 250 de euro. Acum sunt costuri suplimentare, la asociație vin și fac controlul laptelui frecvent, sunt costuri acolo. Eu am și Holstein și Bălțată Românească, trebuie să țin de rasă, altfel dacă nu suntem în Registrul Genealogic, nu fac toate controalele, nu mai luăm subvenția”, a explicat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

  Ofertele făcute de procesatori fermierilor români valabile pentru litrul de lapte,  din luna februarie

  Citiți și: Crescătorii de vaci de lapte renunță la animale: ”Litrul de lapte a scăzut de la 2 lei, la 1,5 lei!”

  Crescătorii de vaci din România cer un preț minim garant pe lapte și subvenții pe litrul vândut, în perioadele critice

  Iulian Siminic a completat că a avut discuții cu procesatorii și majoritatea i-au spus că aduc lapte din Ucraina, mai ales fabricile mari. Fermierii se simt șantajați de procesatori de aceea cer intervenția statului.

  ”Ne simțim șantajați la modul că procesatorii ne spun că au de unde să ia lapte, le vin oferte din Ucraina, Ungaria, Polonia. Sunt fabrici mari inclusiv la Suceava care aduc lapte din Ucraina mai ales. Ei motivează că a scăzut prețul la raft, eu nu știu unde a scăzut. Ei spun că au vânzări scăzute. Este adevărat, au vânzări scăzute având în vedere că marii retaileri pun la produse lactate între 40 și 60% adaos. Eu la angajați le dau aproape 3.000 de lei pe lună, altfel nu stau, pleacă în Germania. Pe ei nu-i interesează dacă eu dau laptele mai ieftin sau nu! Sunt multe ferme care s-au vândut anul acesta. Părerea mea este că aceste politici vor duce zootehnia la faliment”, a mai arătat fermierul.

  Acesta a completat că fermierii care cresc vaci de lapte vor depune la Guvern un memoriu în care cer intervenția statului, pentru reglementarea unui preț minim garantat pe care procesatorii să îl ofere pe litrul de lapte și acordarea unei subvenții ”în perioadele critice”.

  ”Vom cere în mod oficial să se facă repede o reglementare în sensul de a există un preț minim garantat la poartă fermei, preț care să nu fie mai mic decât prețul mediu de producție al unui litru de lapte . Din acest preț minim garantat, în perioade critice, statul să vină cu o contribuție de 0,30 – 0,40 lei /litru de lapte.  Dacă nu ne susțin cu subvenții ca în Ungaria, ca în Polonia. ajungem la faliment. Am auzit că vine lapte și din Ungaria, păi le convine la fermierii din Ungaria să dea lapte la procesatorii noștri mult mai ieftin ca la noi pentru că ei au subvenții mult mai mari de la statul lor pentru litrul de lapte. Nouă ne dau circa 20 de euro pe tonă”, a punctat fermierul Iulian Siminic.

  Fermierii cer stoparea importurilor de lapte: ”Ne bagă în faliment”

  Crescătorii de vaci cer urgent ca importurile de lapte să fie stopate iar procesatorii să nu aibă voie să importe lapte atâta timp cât există lapte la fermieri. ”Dacă nu se adopta aceste lucruri va există întotdeauna șantaj la poartă fermei pe prețul laptelui, chiar și de la o zi la altă. Vom intra în faliment”, a avertizat fermierul.

  Acesta atrage atenția că satele românești sunt pustii, iar statul român ar trebui să aibă grijă de acei câțiva fermieri care au mai rămas. ”Din fermele de familie oamenii își câștigă existența, ei trăiesc din așa ceva, oare statul român vrea să-i facă slugi pe toți prin Germania sau alte țări? Statul român spune că aceasta este situația, Ucraina trebuie ajutată. Așa este, dar cum poți să ajuți un stat nemembru UE și să omori fermierii români?”, se întreabă retoric fermierul botoșănean, care a punctat că oricum crescătorii de animale cumpără hrană pentru animale, care a ajuns și aceea la prețuri foarte mari.

  Totodată, acesta face un apel către consumatorii români să achiziționeze lapte și produse lactate, cât de mult pot, de la producătorii autohtoni, cei care dețin magazine, dar și direct de la fermieri, asta pentru a sprijini consumul de lapte românesc și crescătorii români de vaci de lapte.

  Fermierii iau în calcul chiar să organizeze un protest dacă autoritățile nu se vor implica în rezolvarea problemelor legate de prețul scăzut la lapte.


  Te-ar mai putea interesa

  Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”