• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ASE: România importă anual 220 de milioane de litri de lapte. 54% din deficit, din brânză și caș

    Roxana Dobre -

    Laptele se află în România printre alimentele pentru care nu reușim să acoperim nici jumătate din consum din producția internă. Deficitul comercial pentru lapte a crescut de aproape 5 ori în ultimii 10 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

    Laptele și produsele lactate se află printre alimentele pentru care nu reușim să acoperim nici jumătate din consum din producția internă și apelăm la importuri. Potrivit Hotnews.ro, recent, un grup de lucru din cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE), coordonat de rectorul instituției, prof.univ.dr. Nicolae Istudor, a adunat la aceeași masă principalii jucători din piață – oficiali din Guvern, producători și pricesatori de lapte, reprezentanți ai marilor retaileri, pentru a vedea cum ar putea fi încurajată producția locală în detrimentul celei de import.

    Citiți și: INS: Importurile de lapte brut au crescut cu 63,6% într-o singură lună

    Deficitul comercial (importuri minus exporturi) la lapte a crescut de aproape 5 ori în ultimii 10 ani, potrivit datelor INS

    Conform concluziilor atinse în proiectul ASE, principala sursă a deficitului de produse lactate o constituie categoria „Brânză și caș”, responsabilă pentru mai mult de jumătate (54%) din deficit, urmată de Lapte și smântână (17%) și Unt/margarină (14%).

    România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte producţia de lapte pe cap de vacă. Peste 200.000 de capete produc între 5-7 litri/zi, comparativ cu 30 litri/zi cât produc în alte ţări.

    Producţia de lapte este împărţită pe 3 categorii:

    • lapte pentru procesare – 1,2 milioane de tone/an;
    • lapte pentru vânzări directe – 2 milioane detone/an;
    • lapte pentru autoconsum tehnologic – 1 milion de tone/an.

    În ultimii 3 ani nu au fost făcute investiţii în retehnologizare, România fiind singura ţară din UE care nu are instalaţii de uscare a zerului, deși proteina din zer praf prezintă interes mare pentru producători.

    Conform datelor estimate de INS, în România sunt 1,1 milioane tone lapte de vacă colectat de unitățile procesatoare. Astfel, în România este un deficit de peste 1 milion de tone de lapte, la nivel național asigurându-se doar 40% din necesarul pentru autoconsum.

    Potrivit ANSVSA, în România sunt autorizate sanitar veterinar 194 unităţi de procesare şi 672 centre de colectare. Avem 5.416 centre de prelucrare integrată care aparţin fermelor şi 698 de automate de lapte.

    Citiți și: Trei tendințe din piața laptelui cu care fabricile din România pot da lovitura

    Importuri pentru lapte, în România

    România importă anula 220 de milioane de litri de lapte din alte state membre ale UE

    Anual țara noastră importă 220 de milioane de litri de lapte din toată Europa. Din Danemarca și Spania, până la mai apropiatele Belgia, Franța sau Grecia – mai toate statele europene pun lapte în ceștile românilor.

    La lapte şi produse lactate, importurile au crescut amețitor în ultimii 30 de ani. Deficitul anual a fost de peste 104 milioane euro/an, din care mai mult de 90% s-a acumulat în perioada de postaderare (medie anuală fiind de aproape 215 milioane de euro), după cum a spus directorul INS, Tudorel Andrei, în cartea sa recent publicată “Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare 1990-2020”.

    Anul 1990 este cel în care s-a înregistrat una dintre cele mai drastice reduceri a exporturilor de produse agroalimentare din istoria economică a ţării. Volumul exporturilor exprimat în unităţi valorice s-a redus în anul 1990 comparativ cu anul anterior cu aproape 85%, în timp ce în unităţi fizice, reducerea a fost chiar mai mare, de peste 94%, explică Tudorel Andrei.

    Ca exemple, șeful INS vorbește despre contracția exporturilor la: Carne şi organe comestibile (- 97%), Lapte şi produse lactate ( -97%), Legume (-87%), Fructe (-67%), Preparate din carne şi peşte (-82%), Zahăr şi produse zaharoase (-98%), Preparate din legume şi fructe (-82%) şi Băuturi alcoolice şi nealcoolice (-84%).

    Față de 1989, importurile de lapte au crescut de peste 25 ori. Producția a scăzut în ultimii 30 de ani la jumătate. La producţia de lapte, cinci ţări din Uniunea Europeană figurează între cele mai importante 20 de ţări pe plan mondial: Germania are o producţie totală de 33,1 milioane de tone, ceea ce reprezintă peste 8 mii kg/animal şi o producţie medie pe locuitor de aproape 400 litri, mai arată șeful INS. Franţa ocupă poziţia a doua la nivelul UE cu o producţie de 25,5 milioane de tone, producţia medie pe un animal fiind de 7,2 mii litri şi o producţie medie pe locuitor de peste 390 de litri.

    Polonia este unul dintre producătorii importanţi la nivel european, realizând o producţie de lapte de 14,2 milioane de tone/an, cu un randament pe animal de 6,4000 kg şi o producţie medie pe locuitor de 370 de litri.

    Italia a realizat o producţie de aproape 12 milioane de tone, cu un randament mediu pe animal de 7,1 mii litri şi o producţie medie pe locuitor de aproape 200 de litri. Cu un randament pe animal egal cu cel din Italia, Țările de Jos realizează o producţie anuală de peste 10,6 milioane de tone, reprezentând 618 litri/locuitor.

    Irlanda este ţara din Uniunea Europeană cu producţia medie pe locuitor cea mai mare, de aproape 1600 de litri, obţinând o producţie totală de peste 7,8 milioane de tone şi un randament pe animal de aproape 5,3 mii tone.

    Revenind la România, ţara noastră are o producţie de lapte de aproape 4,2 milioane de tone, cu un randament pe animal mult mai mic decât în cazul celorlalte ţări importante din Uniunea Europeană, de numai 3,62 mii tone de lapte, producţia pe locuitor fiind de 215 litri.

    Datele statistice prezentate mai sus confirmă, încă o dată, o slabă dezvoltare a sectorului zootehnic din România faţă de potenţialul considerabil de care dispunem. În aceste condiţii, randamentele cu mult mai mici decât cele înregistrate în sectorul zootehnic din ţări cu rezultate notabile în domeniul producţiei zootehnice, fac ca România să importe cantităţi semnificative de produse agroalimentare, punând în acest sens o presiune mare asupra balanţei comerciale cu produse agroalimentare, mai consideră Tudorel Andrei.

    Care ar putea fi soluțiile ca țara noastră să crească producția de lapte

    Specialiștii în domeniu au enumerat mai multe soluții care ar trebui luate urgent pentru acoperirea deficitului de lapte. Iată care sunt aceste propuneri:


    Te-ar mai putea interesa

    Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată!

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut