• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un gospodar a fost amendat pentru că ținea porci la 3 metri distanță de gardul vecinilor

    Angelica Lefter -

    Amendă usturătoare pentru un crescător de porci, după ce a pierdut procesul cu vecinii săi. Bărbatul creștea porcii la trei metri de casa vecină, iar pentru că nu a respectat distanța și normele sanitare-veterinare a fost dat în judecată de către vecini.

    Un fermier din județul Alba a fost sancționat cu amendă de 3.000 de lei pentru că avea un adăpost de porci la doar trei metri de locuința unor vecini. Crescătorul de porci nu a scăpat de sancțiune nici în instanță, potrivit Adevarul.ro.

    Citește și: Care este distanța minimă la care poți amplasa o fermă de animale în zonele locuite

    Fermierii care cresc porci în curte trebuie să respecte normele de biosecuritate (foto: ziare.com)

    Instanța a hotărât că fermierul nu a respectat prevederile legale

    Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au aplicat amenda în valoare de 3.000 de lei, în urmă cu 2 ani, dar cazul a rămas în atenție după ce fermierul a contestat sancțiunea în instanța de judecată. Procesul s-a încheiat în 9 noiembrie 2023, printr-o hotărâre definitivă a Tribunalului Alba.

    ”Petentul nu a respectat distanțele minime de protecție sanitară stabilite prin normele de igienă în vigoare, referitoare la zonele de locuit, amplasând adăpostul de animale (porci) la o distanță de trei metri față de locuința vecină, nerespectând cerințele de biosecuritate. Din procesele – verbale de constatare a condițiilor igienico-sanitare încheiate de reprezentanții intimatei la data de 03.06.2021 și 28.07.2021, s-a constatat că petentul nu respectă prevederile legale privind numărul porcilor crescuți și condițiile igienico-sanitare, respectiv nu se respectă distanța față de locuințe a adăpostului porcilor, nu este amenajată fosă septică betonată și platformă betonată, petentul fiind avertizat să schimbe locația și să amenajeze structurile necesare”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

    Inițial, crescătorul de porci a fost atenționat și i s-a transmis că trebuie să își mute adăpostul de porci la o distanță legală față de locuințele vecinilor.

    Pentru că nu a respectat ceea ce i s-a transmis de către inspectorii de sănătate publică a dus la aplicarea amenzii maxime în astfel de cazuri. S-a constatat că nu a luat nicio măsură din cele ce i s-au impus, la controlul anterior.

    Citește și: Amendă de 1.200 de lei pentru o familie care a cumpărat un porc fără documente sanitar-veterinare

    Gospodarul a declarat că se consideră nevinovat, fiind un simplu gospodar din mediul rural.

    ”În anul 2006, când a cumpărat casa în care locuiește, situația acestei gospodării era la fel, în sensul că avea cotețe pentru animale. Anexele locuinței erau prevăzute în planul de amplasament al casei. În anul 2021, a construit o cabană în grădina sa, pentru care vecinii i-au făcut reclamație. În urma acestei reclamații, a efectuat planul de amplasament al cabanei, ocazie cu care a aflat că vecinii din spatele casei sale nu figurează ca având construită casă, ci figurează doar terenul. Menționează că și acești vecini au crescut găini, porci, rațe, oi, iepuri în curtea lor, fără a le face vreo reclamație, deși nici aceștia nu ar fi avut voie să crească animale”, a precizat crescătorul de animale, în acțiunea depusă în justiție.

    Instanțele i-au dat dreptate doar parțial, în sensul că au înjumătățit amenda la valoarea de 1.500 de lei, bani pe care proprietarul porcilor trebuie să îi plătească.

    ”Instanța a reținut că petentul a susținut că cele constatate în cuprinsul actului sancționator nu corespund realității, fără a fi susținute de probe de natură să răstoarne prezumția de fapt născută împotriva sa”, a susținut magistratul de la Judecătoria Blaj, ale cărui considerente au fost menținute și la Tribunalul Alba.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!